Ajanviettopaikka | Kokeilunpaikka.fi
1

Kokeilun idea

-

Experiment's themes

Vapaaehtoistoiminta

558 views

Experiment created 15.11.2017

Satu Jäntti

Ajanviettopaikka

Aiheen otsikko kuulostaa varmasti jo aika puhkikuluneelta, mutta juuri eilen mietin sateessa Resque-ruoan haettuani, eikö Helsingin keskustasta todellakaan vieläkään löydy paikkaa, jonne voisi mennä vapaasti istumaan, lukemaan tai vain viettämään aikaa silloin, kun joutuu esim. odottelemaan pari tuntia... Samalla tila voisi toimia paikkana, jossa voi toteuttaa erilaisia juttuja oikeasti matalalla kynnyksellä, miettimättä sitä, sovitko tämän paikan kohderyhmään tai muottiin? Tai ilman, että sinulla tarvitsisi esim. olla valmiina osallistujia omalle kurssille, vaan voisit esimerkiksi vapaasti jättää ilmoituksen taululle, jossa kerrot kurssi-ideastasi, sopia joku ilta esiintymisen bändisi kanssa tai vastaavaa. Koska tällaisia tiloja Helsingistä kyllä jo löytyy erilaisilla profiileilla ja erilaisten toimijoiden ylläpitämänä, tärkeintä olisi varmaan miettiä sitä, mitkä ovat osallistumisen esteet? Eli siis uutta tilaa tai toimintaa ei välttämättä tarvitse perustaa, vaan aloittaa työ laatimalla selvitys (vaikuttavuusarvio) jo olemassa olevien toimintakeskusten osallisuutta edistävistä ja estävistä puolista. Esimerkiksi mikä on koettu hyväksi ja toimivaksi, mikä puolestaan on saanut vapaaehtoiset vetäytymään toiminnasta, tai milloin kynnyksestä osallistumiselle tulee liian korkea? Tai toimivatko keskukset edelleen liian kaupallisesti (kaikilla ei ole rahaa edes siihen kahviin) vai tyssääkö homma samanhenkisten ihmisten puutteeseen? Selvityksen avulla olisi mahdollista kehittää jo olemassa olevien keskusten toimintaa tai miettiä sitä, tarvittaisiinko näiden ohelle vielä uusi tila tai toimintakonsepti. Tai olisiko mahdollista kehittää jo olemassa olevien keskusten/kaupungin/kansalaisopistojen välistä yhteistyötä?

Miksi tämä kokeilu on tarpeellinen?

Olen törmännyt sekä omassa elämässä että työn kautta monesti samaan ongelmaan, jossa ihmisillä kyllä on ideoita ja tarvetta kaikenlaiselle toiminnalle ja yhteisöllisyyden edistämiselle, mutta homma tuntuu monesti pysähtyvän erilaisiin ongelmiin kuten rahanpuutteeseen, vuorovaikutusongelmiin tai byrokratiaan. Olen myös kuullut monen kertovan, ettei toiminta vastaa sitä mitä siltä itse odotti tai kynnys osallistumiselle on joko liian matala tai korkea. Vapaaehtoisten välillä saattaa myös esiintyä kilpailua eivätkä kaikki tule keskenään toimeen. Olen myös itse miettinyt samaa ongelmaa 90-luvulta asti eli sitä, miksi Helsingistä puuttuu edelleen se tila, minne voi vain mennä oleskelemaan ("aikuisten nuorisotila") tai miksi esim. oman yrittäjyyden käynnistäminen ja asiakkaiden hankkiminen on niin vaikeaa? Tilanne on 30 vuodessa kehittynyt jo todella paljon, mutta edelleen törmää silti samoihin ongelmiin. Mikä on ollut toimivaa ja mikä ei ole toiminut. Osallistujien kokemuksia. Tominnan vaikuttavuuden selvittämistä.

Miten kokeilu toteutetaan?

Selvityksen avulla olisi mahdollista saada sekä käyttäjien että toiminnasta vastaavien äänet ja kokemukset kuuluviin. Selvityksen avulla voidaan tuottaa tietoa siitä, mikä nykyisin jo toimii, mitä voidaan kehittää ja mille on jatkossa lisää tarvetta. Testataan jo olemassa olevia malleja

Kuka tai ketkä kokeilun toteuttavat?

Selvitystyöryhmä, joka toteuttaa selvityksen tietyssä ajassa rahoituksen avulla.