nykyajansankarit.fi - hiilijalkaa kevyemmäksi | Kokeilunpaikka.fi
1

Kokeilun idea

-

Experiment's themes

KiertotalousKaupunkiHävikkiKokeilutElämänhallintaSisällöntuotantoTarinatYhteistyöLähiruokaSaavutettavuusYhteisöllisyysVapaaehtoistoimintaRuokaViestintäResurssiviisausIlmastonmuutosHiilijalanjälki

677 views

Experiment created 13.02.2019

Tarja Kinisjärvi

nykyajansankarit.fi - hiilijalkaa kevyemmäksi

Nykyajan Sankarit on sivusto, joka auttaa pienentämään hiilijalanjälkeä jakamalla tietoa kestävistä kulutusvalinnoista, pienemmän hiililjalanjäljen palveluista ja tuotteista ja jakaa aiheeseen liittyvää tapahtumatietoa. Tarkoituksena kehittää ilmasto etikettiä. http://nykyajansankarit.fi

Miksi tämä kokeilu on tarpeellinen?

Helpottaa hiilijalanjäljen pienentämiseen liittyvän tiedon löytymistä, vähentää välikäsiä tietoa etsivän ja tiedon välillä, antaa konreettisia vinkkejä miten muutosta on mahdollista tehdä. Madaltaa kynnystä tehdä muutos. Ilmastonmuutokseen vaikuttamisen tulisi olla meidän kaikkien ulottuvilla, ei vain asiantuntijoiden ja yritysten. Yhdessä olemme enemmän ja voimme tehdä hiilijalanjäljen pienentämistä nopeammin yhteistyöllä.

Miten kokeilu toteutetaan?

Kehittyessään sivusto antaa ihmisille mahdollisuuden nähdä yhdestä paikasta hiilijalanjälkeä pienentävät tuotteet, palvelut, alueen tapahtumat ja mahdollisuudet verkostoitua tapahtumien kautta. Tavoitteena on, että sivun konsepti olisi kopioitavissa mihin tahansa alueelle tai maalle. Aiheena sivuilla on mm. ruoka, työ, talous, vapaa-aika, vaatteet, joulu, uusi vuosi, energia: vinkkejä lisätään aiheitten mukaan, kun uusia tulee vastaan. Tavoitteena olisi, että sivustolle voisi kuka tahansa jakaa tietämystään ja osallistua siten sivuston tekoon vapaaehtoistyön kautta tehden hiilijalanjäljen pienentämisestä joka ihmisen oikeuden (jokamiehen oikeus) ja olisi näin mukana kehittämässä ilmasto etikettiä. Sivun käyttö ei maksa mitään, käyttö ei vaadi erillistä koulutusta, ajanvarausta tai perehdytystä, jotta kaikilla olisi mahdollisuus kantaa kortensa kekoon. Idea on ollut testauksessa loka-syyskuusta 2018 sivustolla nykyajansankarit.fi. Käytännössä kokeillaan sivuilla jaettuja ideoita, niksejä ja muita vinkkejä ja jokainen voi valita niistä itselleen sopivat vaihtoehdot. Mikäli jokin testattu vinkki ei toimi, se poistetaan sivuilta: varataan oikeus tehdä muutoksia, sillä opimme koko ajan lisää mm. mikromuoveista. Kokeilu on aloitettu, nyt tarvitaan apua verkoston suunnittelussa, jota kautta kokeilu saisi isommat siivet alleen. Some kanavien teko ja käyttö ja laajempi mainonta ovat kokeilun seuraava vaihe.

Kuka tai ketkä kokeilun toteuttavat?

Tällä hetkellä sivuston tekijä tekee nykyajansankarit.fi kokeilua yksin kavereitten ja netistä löytyvien vinkkien avulla. Olisi hienoa saada lisää ihmisiä mukaan tekemään sivustoa ja jatkamaan neutraalia kaikille sopivaa puolueväreistä yms. vapaata tapaa jakaa tietoa. Isossa kuvassa kuka tahansa voi olla mukana tekemässä muutosta kokeillessaan sivuilla jaettuja vinkkejä hiilijalanjälkensä pienentämisessä.

Mikä on kokeilun kokonaisbudjetti ja miten se jakautuu maksajatahoittain?

Kokeilu ei saa tukea / rahoitusta vielä mistään. Tähän astinen budjetti on koostunut domain sivun nimen ostosta ja vuosimaksusta palveluntarjoalle, jossa sivua ylläpidetään ja tehdään ja rahaa mennyt noin 120e, sillä sivusto on tehty ja suunniteltu itse. Tavoitteena on tehdä mainosvideoita eri kohderyhmille ja jakaa mainokset somessa. Tarkoituksena on pitää sivuston kustannukset alhaalla, jottei sivusto tulisi riippuvaiseksi taloudellisesta tuesta ja ettei sen toiminto lakkaisi rahoituksen loppuessa kokonaan. Toiminnan kasvaessa olisi edessä käynnit eri tapahtumissa kertomassa sivustosta. Mahtavaa olisi jos sivuston voisi kääntää eri kielille ja tehdä sivusta jokaiselle aiheesta kiinnostuneelle maalle oma maaversionsa.

Millaista osaamista ja rahoitusta kokeilulla on käytettävissään?

Sivun ylläpitäjällä eli hakijalla on ympäristöinsinöörin ja ympäristön suojelusta koulutustausta ja omaa tietotaitoa myös ohjelmoinnista, markkinoinnista ja valokuvauksesta. Hakija on tehnyt sivuston itse vapaaehtoistyönä kaveripiirin vinkkien avulla ja on aloittanut maisterikoulutuksen etäkurssien teon Lappeenrannan yliopistolle kestävästä kehityksestä.