Vehnäpuuro kotiin tai laitoksiin. | Kokeilunpaikka.fi
1

Kokeilun idea

-

Experiment's themes

Ruoka

693 views

Experiment created 06.06.2017

Kirsti Anttila

Vehnäpuuro kotiin tai laitoksiin.

Kotitarvemyllyllä päivittäin jauhetut vehnänjyvät sisältävät melkein kaiken, mitä ihminen ravinnokseen tarvitsee. Kaupan jauhoissa vitamiinit ja kivennäis- sekä valkuaisaineet on kuorittu pois (valkoinen vehnäjauho) tai terveelliset rasvahapot ja vitamiinit ovat härskiintyneet tai hajonneet (grahamjauho). Vastajauhetussa vehnässä molemmat ovat tallella. Vehnä maksaa alle 0,20 € /kg ja säilyy jyvinä vaikka vuosia.

Miten kokeilu toteutetaan?

Vehnän jyvät säilyvät kuivassa paikassa vuosia. Ei hävikkiä. Vehnäpuuron kohdalla ei tarvitse riidellä siitä, kuinka paljon vettä kuluu tuottamiseen tai kuinka paljon CO2 päästöjä tulee. Vähän.

What has happened during the experiment?

06.06.2017

Idea oli siis tässä kokonaan kuvattuna. Taitaa olla liian yksinkertainen. Kotitarvemyllyt maksavat 200 € ylöspäin ja 4 hengen aamupuuron jauhamiseen menee 10 sekuntia ja keittämiseen 10 minuuttia. Vehnä säilyy jauhettuna pakattuna ilmatiiviisti pimeässä kaksikin viikkoa, mutta valoisassa ja ilman kanssa tekemisissä härskiintyminen alkaa heti ja on merkittävää jo muutamassa päivässä. Laitoksissa käytetyt hiutaleet ovat menettäneet suuren osan hyödyllisistä ravintoaineista. Hiljakkoin jauhetty vehnä olisi suuri parannus. Ruiskin käy, mutta sillä on taipumus turvottaa eikä siinä ole juurikaan rasvaliukoisia vitamiineja. Ohra ja kaura vaativat mutkikkaamman käsittelyn, koska niissä on akanat kiinni.

Comments
Login to comment
Hide comments