Muovit pois pelloilta ja tehokkaasti kiertoon | Kokeilunpaikka.fi

Muovit pois pelloilta ja tehokkaasti kiertoon

Mitä jos smoothien voisikin napata mukaan pantilliseen astiaan?  Miten paalinkäärintämuovi saadaan paremmin kiertoon? Voisiko muovipakkausten kierrättämiseen motivoida imagomainonnan keinoin? Voiko sieniä viljellä ilman muovia?

Muun muassa näihin muoveihin liittyviin kysymyksiin etsivät vastauksia valtioneuvoston kanslian Kokeileva Suomi -hankkeen 24 kiertotalousteemaista kokeilua. Liiketoiminnallisia kokeiluja haettiin kaikille avoimen kokeilunpaikka.fin kautta teemoissa rakentaminen, muovit ja tekstiilit. Valituille kokeiluille oli tarjolla 5 000 euroa. Nyt valitut kokeilut pääsevät käyntiin.

Kokeiluja yhdistää tavoite saada aikaan muutos nykyisissä toimintatavoissa. Kokeilut pyrkivät vastaamaan vielä ratkaisemattomiin haasteisiin kiertotalouden alalla. Kokeiluista voivat hyötyä esimerkiksi yritykset ja paikalliset jätehuoltolaitokset, mutta lisäksi niiden tulokset voivat sujuvoittaa myös yksittäisten ihmisten arkea.

Muovien teemasta mukaan valikoitui seitsemän monipuolista kokeilua. Mukana on esimerkiksi useampia kokeiluja, jotka liittyvät materiaalien innovatiiviseen käyttöön. Esimerkkinä paalikäärintämuovin arvoketjun toimijat kokoon tuova kokeilu.  Osassa kokeiluista tavoite on opastaa ja kannustaa muovin parempaan kierrättämiseen.

Kaikki kokeilut ovat avoimesti tutustuttavissa ja kommentoitavissa kokeilujen sivulla. Sivustolla voi seurata kokeilujen etenemistä ja niiden päätyttyä opit raportoidaan sivustolle kaikkien käyttöön. Kiertotalouskokeiluja koordinoi valtion kestävän kehityksen yritys Motiva.

Lisätietoja:
asiantuntija Sara Lukkarinen, Motiva Oy, sara.lukkarinen@motiva.fi