Kokeilutarinoita: Sähköautoja Lappeenrantaan | Kokeilunpaikka.fi

Kokeilutarinoita: Sähköautoja Lappeenrantaan

Kokeilun rahoituksella hankittiin ja asennettiin kaksi 22 kW:n lataustehon latauspistettä Lappeenrannan kaupungin tarjoamille pysäköintipaikoille. Latauspaikat on tarkoitettu sähkökäyttöisille yhteiskäyttöautoille. Kaupungin sähköautot on liitetty yhteiskäyttöpalveluun ja annettu kuntalaisten vuokrattaviksi silloin, kun ne eivät ole kaupungin virkakäytössä.

Kaupungilla on käyttöoikeus autoihin arkisin klo 7.30-16.30 välisenä aikana. Kaupungin käyttöoikeusajan ulkopuolella (iltaisin, viikonloppuisin) yhteiskäyttöautot ovat alueen yritysten ja asukkaiden vuokrattavissa. Vuokraus ja auton käyttöönotto tapahtuu mobiilisovelluksen kautta. Hallinnollisesti asia järjestettiin niin, että palvelu tuotetaan elinvoima- ja kaupunkikehitystoimialan kilpailutuksen kautta. Operointikalustosta ja järjestelmästä vastaa kilpailutuksen voittanut Hertz.

Yhteiskäyttöautojen vuokrauspalvelun käyttöönottamisella kaupunki on tehostanut kaupungin ajoneuvojen käyttöä. Lisäksi palvelu tarjoaa matalan kynnyksen kokeilumahdollisuuden kuntalaisille ja edesauttaa sähköautojen yleistymistä Lappeenrannan alueella. Sähköautojen yhteiskäyttökokeilu alkoi huhtikuussa 2019. Kaupungilla on kokeilujakson jälkeen käytössä edelleen 4 sähköautoa ja niiden yhteiskäyttö jatkuu. Palvelusopimus on voimassa vielä ainakin kesään 2020 saakka. Uusien autojenkin hankintaa harkitaan. Kaupungin autojen käyttö- ja kilometrimäärät ovat vuoden jälkeen selvässä kasvussa, vaikka palvelun sisäänajo ja matkustustottumusten muutos viekin oman aikansa.

Lappeenrannan kaupunki haluaa vähentää aktiivisesti alueen kasvihuonekaasupäästöjä, sekä kaupungin omissa toiminnoissa että koko yhdyskunnan toimintoihin liittyen. Liikennesektorilla päästöjen vähentäminen on vaikeaa. Omissa toiminnoissaan kaupunki voi siirtyä vähäpäästöisiin vaihtoehtoihin liikkumisessa. Suurempi vaikutus saadaan, kun alueen kuluttajat ja yritykset saadaan mukaan liikenteen päästöjen leikkaamiseen. Liikenteen sähköistämisellä on suuri potentiaali päästöjen vähentämisessä.