Blogi: Yhteiskunnallisen innovoinnin ja hyvän tekemisen kohtaamispaikka | Kokeilunpaikka.fi

Blogi: Yhteiskunnallisen innovoinnin ja hyvän tekemisen kohtaamispaikka

Kokeilun paikka on 3-vuotias demokratian ja innovaatioiden edistämisen alusta. Kehittäjät palvelun taustalla kertovat missä mennään nyt ja mihin ollaan matkalla. Toiveissa siintää yhteiskunnallisen innovoinnin ja hyvän tekemisen kohtaamispaikka.

Kaksi vuotta sitten saimme käsiimme kiehtovan innovaatioalustan, Kokeilun paikan. Alusta yhdistää matalan kynnyksen osallisuuden ja yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisemisen tavalla, jota ei ole tehty missään muualla maailmassa. Olimme innoissamme, tästä tulisi varmasti jotakin mahtavaa.

Kokeilun paikka on kokeilemisen apuväline ja innovatiivisen julkishallinnon työkalu

Kokeilun paikka on kulkenut läpi kokeilevan kehittämisen kaaren kolmivuotisen taipaleensa aikana. Nyt näkemästäsi versiosta on pyritty tekemään mahdollisimman hyvin palveleva kokeilemisen apuväline. Alusta kutsuu kaikki toteuttamaan kokeiluja ennakkoluulottomasti ja rohkeasti. Samalla Kokeilun paikka auttaa tukemaan innovatiivisen julkishallinnon kehittymistä tarjoamalla mahdollisuuden rahoittaa kansalaisyhteiskunnan, yritysmaailman ja kuntaorganisaatioiden joukosta ponnistavia ideoita

Paras mahdollisuus kokeilemisen aloittamiseen on kokeiluhaku. Kokeiluhauissa valituksi tuleville kokeiluille tarjoutuu rahoituksen lisäksi mahdollisuus sparraukseen ja muiden kokeilijoiden vertaistukeen. Kokeiluhakuja ovat rohkeasti laittaneet pystyyn valtioneuvoston kanslia, ympäristöministeriö ja Finanssiala Ry. Kokeilun paikan kautta rahoitettuja kokeiluja alkaakin myös olla jo aika liuta - 128 kokeilua!

Kokeilun paikkaa rakennetaan yhdessä

Myönnettäköön, että meillä on monen kerran mennyt sormi suuhun, ajettu päin seinää ja jouduttu pohtimaan uusia suuntia

Emmekä olisikaan tässä pisteessä ilman teitä joukkoa ihmisiä, jotka olette halunneet olla mukana kehittämisessä, lähettäneet meille palautetta ja vastanneet käyttäjätutkimuksiin. Elinehto toiminnallemme on ollut Kokeilevan Suomen -tiimi valtioneuvoston linnassa, joka onnistui siirtämään loputonta osaamistaan meille. Toiminnan jatkuminen hallituskausien välillä ei ole itsestäänselvyys, ja nyt se näyttää onnistuneen. Kiitokset myös Sofokukselle, joka loihti uuden alustaversion valmiiksi joululahjaksi joulukuussa 2019.

Uusia ominaisuuksia

Kokeilun paikan alustalta on toivottu lisää vuorovaikutteisuutta. Kiitos palautteistanne - pyytöihinne vastataan tänä vuonna. Jatkossa lähetämme Kokeilun paikan rekisteröityneille käyttäjille ilmoituksia kokeiluista, jotka vastaavat kiinnostuksen kohteitanne. Näin sinun on entistä helpompaa seurata alasi uusia kehittämistuulia ja liittyä mukaan keskusteluun. Rekisteröityneiltä käyttäjiltä tullaan tiedustelemaan, mitä asioita voisi muille kokeilijoille tarjota; esim. ideointiapua, rahoitusta ja valmiutta liittyä kokeilutiimiin. Tämä mahdollistaa kokeilijoiden tarpeiden paremman kohtauttamisen. Täytä sinäkin tiedot Kokeilun paikan profiiliisi, niin uudet verkostoitumismahdollisuudet ovat käytettävissäsi

Tulevaisuuden suunnat

Kokeilun paikka on jatkuvassa liikkeessä, kuten kokeilevan kehittämisen luonteeseen kuuluu. Mihin suuntaan seuraavaksi pitäisi ponnistaa? Meidän motivalaisten toiveissa välkkyy alusta julkihallinnon, yritysmaailman ja kansalaisyhteiskunnan yhteistyölle, joka loisi yhteistä ymmärrystä yhteiskunnan sen hetkisistä haasteista ja ilmiöistä. Tunnistettuisiin viheliäisiin haasteisiin haettaisiin vaikuttavia ratkaisuja kokeilevan kehittämisen keinoin. Skaalautumisen mahdollisuuksia olisi rakennettu kokeiluihin jo alkumetreistä lähtien. Ratkaisut skaalautuisivat aktiivisen PPPP (Public-private-people)-yhteistyön avulla, jota alusta vahvistaisi. Tavoitteenamme on saada aikaan yhteiskunnallisen innovoinnin ja hyvän tekemisen kohtaamispaikka.

Elina Ovaskainen ja Elli Saari ovat kokeilukulttuurin ja kestävän kehityksen asiantuntijoita ja Kokeilun paikan kehittäjät Motivasta.

Anna äänesi kuulua ja vastaa Kokeilun paikan palautekyselyyn!