-
Kokeilun teemat
4872 katselukertaa
Kokeilu on luotu 30.04.2020Kokeilun tavoitteena on testata ja kehittää 1,5 asteen palapelistä kokonaisille ikäluokille soveltuva opetusmateriaali, jonka avulla kunnat voivat edistää eri ikäisten nuorten kestävien elämäntapojen opetusta. Peli perustuu vähähiilisten tekojen vaikutuksen havainnollistamiseen ja se kasvattaa oppilaiden ja opiskelijoiden ymmärrystä siitä, millaiset teot ruoan, asumisen, arkiliikkumisen, matkustuksen ja vapaa-ajan sekä muun kulutuksen osa-alueilla vaikuttavat hiilijalanjälkeen. Kokeilun aikana opettajat ja oppilaat otetaan mukaan pelin kehittämiseen esimerkiksi yhteiskehittämistyöpajoissa ja pelin koulukokeiluissa. Kokeilussa opitaan, miten peli soveltuu kouluihin, millaisia opetuskokonaisuuksia sen ympärille voidaan luoda eri kouluissa ja millaista opastusta opettajat tarvitsevat ohjatakseen pelin pelaamista luokissa. Kokeilun jatkohankkeen aikana pelin prototyyppi kehitetään valmiiksi, jonka jälkeen se on valmis kokonaisten ikäluokkien käytettäväksi yläkouluissa, lukioissa ja ammattiopistoissa.
Idea pelin jatkokehityksestä koulujen käyttöön syntyi kymmenen kunnan aivoriihessä. Kaikki kymmenen kuntaa olivat olleet mukana D-mat oy:n vetämässä Kestävien elämäntapojen kiihdyttämössä*, jossa kotitalouksia opastetaan ja kannustetaan vähentämään hiilijalanjälkeään. Vaikka kokeilut olivat olleet tuloksekkaita – kiihdyttämöissä on huomattu, että 1,5 asteen palapelin avulla sekä sitä seuraavalla kokeilujaksolla on mahdollista pienentää kotitalouksien hiilijalanjälkeä 10-30 % – niiden avulla oli mahdollista tavoittaa kerralla vain pieni joukko kotitalouksia. Aivoriihessä pohdittiinkin, miten voisimme tavoittaa suuremman joukon ihmisiä ja erityisesti ne kotitaloudet, jotka eivät tavallisesti hakeudu mukaan kestävän kehityksen hankkeisiin. Ratkaisuksi keksittiin kohdentaa peli myös nuorille, jotka voivat kertoa oppimastaan kotona tai oppia kuinka perustaa tuleva itsenäinen elämä vähähiiliselle pohjalle. 1,5 asteen palapeli vastaa vähähiilisiin tekoihin liittyviin tyypillisiin kysymyksiin, kuten siihen, millä teoilla on merkitystä, mitä juuri minun kannattaisi tehdä, ja onko yksilön toimilla mitään väliä. Pelistä löytyy noin 130 tekoa, jotka soveltuvat erilaisiin elämäntilanteisiin ja jalanjälkivähennystarpeisiin. Pelilauta ja tekojen koot havainnollistavat eri tekojen merkitystä suhteessa valittuun lähtötasoon ja jalanjäljen vähennystavoitteeseen. Parhaimmillaan peli herättää vilkasta keskustelua ja saa pelaajat pohtimaan kriittisesti kulutusvalintojaan, sekä julkisen ja yksityisen sektorin roolia erilaisten vähähiilisten elämäntapojen mahdollistajana. * Kestävien elämäntapojen kiihdyttämö on kansainvälinen hanke, jota koordinoi saksalainen Wuppertal-instituutti ja rahoittaa tanskalainen KR-säätiö. Suomessa hanketta koordinoi D-mat oy.
Kokeilun ensimmäinen vaihe 2020: Kokeilun ensimmäisessä vaiheessa D-mat oy jatkokehittää 1,5 asteen palapeliä kouluihin soveltuvaan malliin ja tuottaa pelistä uuden prototyypin. Syksyn aikana järjestetään opettajien ja kuntien kanssa yhteiskehittämistyöpaja, jossa työstetään esimerkiksi kouluihin sopivia pelitapoja. Peliä kokeillaan ja kokeiluista kerätään oppeja jatkoa varten. Kokeilun jatkohanke 2021: Pelin prototyyppiä jatkojalostetaan ja peliä testataan. Tavoitteena on valmis, kokonaisille ikäluokille soveltuva peli.
Kokeilun koordinoi D-mat oy yhteistyössä Vantaan, Lahden ja Lappeenrannan kanssa. Kokeilussa ovat mukana Vantaalta Vantaan ammattiopisto Varia ja Martinlaakson lukio, Lahdesta Salpausselän peruskoulu ja Lappeenrannasta Sammonlahden ja Kesämäen koulu. Lappeenrannassa ja Lahdessa pelin käyttöä on suunnittelemassa Junior University.
Kokeilun ensimmäisen osan menot ovat yhteensä 18 000 €. Menot sisältävät pelin prototyypin kehityksen ja toteutuksen koulumaailman edellyttämään muotoon, prototyypin tuotannon, opettajien koulutuksen ja yhteiskehitystyöpajat, opetustilanteiden havainnoinnin ja tuloksien arvioinnin, sekä matkustus-, tarvike- ja postituskuluja. Kokeilun jatkohankkeelle on myönnetty 10 000 €.
D-mat oy on Michael Lettenmeierin perustama kestäviin elämäntapoihin ja jalanjälkilaskentaan erikoistunut yritys. D-matilta kokeilussa on mukana TaT Michael Lettenmeierin (CEO), TaK Salla Lahtinen (projektipäällikkö), FT Sanna-Liisa Sihto-Nissilä (jalanjälkilaskenta), FM Jari Kolehmainen (data-analytiikka), TaM Sonja Nielsen (palvelumuotoilu) ja KTK Annastina Saari (konsultti). D-mat on kehittänyt 1,5 asteen palapelin prototyypin, joka perustuu 1,5 asteen elämäntavat -raporttiin (2019). Kokeilussa D-mat, kunnat ja koulut tekevät tiiviisti yhteistyötä, jossa yhdistetään kestävien elämäntapojen tuntemus pedagogiseen tietoon. Kunnista työhön osallistuu sekä ympäristö- että sivistyspuolen henkilöstöä.
Kokeilussa opitaan, miten 1,5 asteen elämäntapoja voidaan opettaa yläkouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa. Kokeilujen perusteella opimme myös, miten 1,5 asteen palapeliä voidaan hyödyntää eri oppimiskokonaisuuksissa ja miten sitä tulisi kehittää nuorille soveltuvaksi. Kokeilun mittarina on pelin soveltuvuus kokonaisten ikäluokkien käyttöön kouluissa.
Kokeilu toteutetaan kuntien ja D-mat oy:n yhteistyönä. Kunnista mukana kokeilussa on sekä ympäristö- että sivistyspuolen toimijat.
Kokeilu ei toteudu ilman ympäristöministeriön rahoitusta. Kokeilu ei saa muuta rahoitusta.
Kokeilu oli erittäin tuloksekas. Kokeilun aikana uudistimme 1,5 asteen palapelin ulkomuodon ja sisällön, järjestimme opettajien ja kaupunkien kanssa yhteiskehittämistyöpajan ja opettajat kokeilivat palapelin uutta versiota kouluissa oppilaiden kanssa. Kokeilun eri vaiheissa saatu tieto auttoi meitä hahmottamaan miten palapeliä voidaan käyttää kouluissa ja mitä muutoksia siihen tulisi vielä tehdä, jotta sen käytettävyys paranisi entisestään. Kaiken kaikkiaan palapelin uuteen versioon olivat tyytyväisiä sekä oppilaat että opettajat!
Kokeilun työpajat ja palapelin kokeilu kouluissa osoittivat, millaista opastusta opettajat tarvitsevat palapelin fasilitoinnin tueksi, miten nuoret suhtautuvat peliin ja millaisia laajempia vaikutuksia pelin käytöllä voidaan saavuttaa jos sen käyttö skaalataan kokonaisiin ikäluokkiin. Opimme, että palapeli herättää oppilaiden keskuudessa hyvää ja vilkasta keskustelua ilmastosta ja kestävistä elämäntavoista, ja että nuoret oppivat sen kautta uutta sekä hiilijalanjäljen merkityksestä että siitä, millaisilla teoilla jalanjälkeä voi pienentää. Havaitsimme myös millä palapelin vaiheilla on mahdollista lisätä nuorten ja heidän kotiväkensä keskustelua kestävistä elämäntavoista.
Suurin tavoitteemme on saattaa 1,5 asteen palapeli käytettäväksi kaikissa Suomen kouluissa ja viedä peli myös kansainvälisille markkinoille. Tätä ennen pelin sisältöä, ulkomuotoa sekä peliopasta olisi hyvä kehittää kokeilusta saadun palautteen avulla. Peliin voitaisiin esimerkiksi lisätä nuorille kohdennettua sisältöä, peliopasta kehittää – sekä sisällöllisesti että pelin ilmeeseen sopivaksi – ja esimerkiksi laatia skaalausta helpottava video-opas pelin fasilitoinnin helpottamiseksi.