Älykkäällä logistiikalla ja digiratkaisuilla 25 AinaAuki -palvelupistettä väljästi asutuille alueille | Kokeilunpaikka.fi
3

Kokeilun oppi

-

Kokeilun teemat

YhteisöllisyysDigisotetaidotHyvinvointi

1520 katselukertaa

Kokeilu on luotu 17.10.2018

Järvi-Saimaan Palvelut Oy ja Tamora Oy

Älykkäällä logistiikalla ja digiratkaisuilla 25 AinaAuki -palvelupistettä väljästi asutuille alueille

Kolmen kunnan kuntatekniikan yhtiö huolehtii infrasta. Väljästi asutuilta alueilta on kadonnut palvelut, mutta luottamusta ja yhteisöllisyyttä on enemmän kuin tarpeeksi. Rakennamme liikkuvan palvelun sähköautolla. Auto huolehtii 25 AinaAuki-palvelupistettä eri puolilla kolmen kunnan aluetta.

Miksi tämä kokeilu on tarpeellinen?

Palvelut katoavat väljästi asutuilta alueilta. Kun kylässä on enää savu tai pari, on todella vaikea saada paikalle edes kotihoidon ruokapalvelua tai terveydenhuollon mittauksia. Puhumattakaan muista palveluista. Kun palvelut vähenevät, vähenee myös ihmiset. Ne harvatkin mökkiytyvät ja joutuvat ikääntyessään muuttamaan keskustoihin saadakseen terveydenhuollon palvelut. Ihmiset on saatava liikkeelle, palvelut on saatava lähelle ihmisiä ja ihmisten on saatava asua kotonaan - sieliunmaisemissa onnellista ja hyvää elämää. Voidaanko rakentaa digitaalisuutta hyväksi käyttäen moderni logistinen järjestelmä, joka saa terveynhoidon tiedon ja kotiin vietävät palvelut toimimaan? Voidaanko asukkaiden osallisuutta lisätä, saammeko kyläläiset mukaan ja pystymmeko luomaan jopa uuden kannattavan liiketoimintamallin? Pystyvätkö logistiset pisteet toimimaan kaksisuuntaisesti (siis voiko vaikka kananamunatuottaja tuoda munat ja saada ne leviämään)?. Voiko monipuolinen, erilaisten palvelupisteiden verkko tuottaa monipuolisen palveluketjun ja tuoda kiinnostavia palveluita kaikkien lähelle? Millaiset tilat ovat toimivia? Vetääkö tämä puoleensa erilaisia palvelutuottajia? Kuntatekniikan yhtiön tarkoituksena on tuottaa opetustoimelle, kulttuurille ja ennen muuta sotelle ympäristöjä. Ne ovat olleet terveyskeskuksia ja kouluja. Voiko myös kuntatekniikan yhtiö elää disruptiivisessa mahdollisuuksien maailmassa? Ja rakentaa uuden ajan älykkään logistisen ratkaisun, jossa tieto, tavarat ja ihmiset (osaajat) liikkuvat?

Miten kokeilu toteutetaan?

Muodostamme Juvan, Rantasalmen ja Sulkavan kuntien alueelle viisi reittiä, yhteensä 25 pysähdyspaikkaa. Vuokraamme sähköauton. Laitamme yhden työntekijämme ajamaan sähköautoa joka päivä niin, että se ajaa yhdessä päivässä yhden reitin. Kojelaudalla on kamera, johon kuljettaja pälpättää heti matkan käynnistyttyä. Hänellä voi olla mukanaan vaikka oman palvelutuotannon kokki tai terveydenhoitaja. Joka päivä joku eri. He puhuvat Periscopeen, joka näkyy jokaiselle asiakkaalle missä tahansa paikassa - siis kaikki asukkaat kaikkien 25 palvelupisteen ympärillä olevat asiakkaat ja heidän läheisensä ympäri maailmaa näkevät höpinät. "Tässä on tänään kyydissä uunituoretta ruisleipää." Jokaiseen pisteeseen pysähdytään tunniksi. Siellä on vaikka terveydenhoitajan vastaanotto tai jumppatuokio tai kaavoituksen kysely tai mikä vaan. Marevan-mittaukset aina. Ja aina tuore ruoka =yhteinen pöytä. Jos jotain jää, se laitetaan pakkaseen ja ihmiset voivat aina tulla koska vaan paikan päälle syömään. Jokaisessa pisteessä on kyläkauppa. Siellä on kaikkia tuotteita ja se täydennetään joka viikko. Ihmiset saavat tulla sisään tunnusluvulla ja maksaa mobilepayllä. Tai kolikoilla. Eli kauppa ja palvelupiste on aina auki. Digitaaliesti tulee joka arkipäivä lähetystä ja joka päivä viitenä tuntina alustettua ohjelmaa ehkä noin 10-20 minuuttia. Kaiken ohjelman voi katsoa aina vuorokauden ajan. Tarjoamme alustan kaikille palvelutuottajille - erityisesti tietysti sote-palveluille. Kokeilussa tarjotaan digitaalinen, fyysinen ja sosiaalinen alusta. Otamme 25 palvelupistettä eri puolilta. Täällä on ihan mahtavasti lakkautettuja kouluja ja muita tiloja. Perustamme niihin minikaupat ja laitamme sähkölukot. Voi olla, että johonkin emme laita mitään. Olemme nimittäin jo vähän kokeilleet. Nuolniemen kyläkauppakeskusta 12 asukkaan kylässä. Siellä ei ole lukkoa eikä hintoja eikä mitään ja ihan hirveän hyvin toimii. Siksi joku tässäkin jää ehkä ihan ilman lukkoa. Sitten tarvitsemme vain sen sähköauton ja siihen ne kamerat ja seurannat, että ihmiset voivat aina tietää, missä auto liikkuu. Kokeilisimme mielellämme 1. adventista Nuutinpäivään. Kun tykkäisimme kokeilla tuon juhla-ajan.

Kuka tai ketkä kokeilun toteuttavat?

Järvi-Saimaan Palvelut Oy. Se on rakentanut järkyttävän hyvän pienen kunnan kuntatekniikan uudistajan roolin, kouluttanut siivojat Sisustaviksi Siivoojiksi, ruokapalvelutyöntekijät ElämysKokeiksi ja kiinteistöhuoltohemmot DigiTalkkareiksi. He ovat muuttaneet työhyvinvoinnin työhurjuudeksi ja tekevät nyt jo ihmeitä. He, jos jotkut, pystyvät kokeilemaan miten katujen ja teiden kunnossapito ja ruokakuljetuksista huolehtiminen muuttuu AinaAuki 25 palvelupisteen verkostoksi. Tamoralaiset ovat olleet mukana koko matkan. Yhdessä he toteuttavat.

Mikä on kokeilun kokonaisbudjetti ja miten se jakautuu maksajatahoittain?

Jokaista palvelupistettä varten tarvitsemme 300 euroa. Eli yhteensä 7500€. Ihan tarvikehankintoihin. Sitten tarvitsemme sähköauton vuokrat kahdeksi kuukaudeksi ja kilistimet seurantaan ja lähetyksiin. Se on yhteensä 3000€. Sitten tarvitsemme miehen tai naisen kahdeksi kuukaudeksi ajamaan sitä. Se on 7000€ Sitten tarvitsemme työpajat, joissa teemme koko setin ja viestimme siitä. se on 6000€. Aika kallista, vaikka meillä on jo paljon. Haluasimme kokeilla vielä muutaman Menumatin siellä - että saisimme oikein ravintolan. Meidän on pakko kokeilla koko verkko. Jotta katsomme, miten tavarat virtaavat ja saamme riittävästi erilaisuutta. Mutta jos saamme tähän kokeiluun 10000€ laitamme loput omistamme. Tämä nimittäin mullistaa maailman.

Millaista osaamista ja rahoitusta kokeilulla on käytettävissään?

Parhaat mahdolliset resurssit. Kolmen kunnan infra hallussa. Elämyskokit ja Sisustavat Siivoojat ja Digitalkkarit. Hyvää ruokaa ja toimivat kotipalvelut. Kokeiluosaamistakin jo kerrassaan paljon.

Kokeilun oppi

Saavuttiko kokeilu tavoitteensa?

Kokeilussa rakennettiin digitaalinen, fyysinen ja sosiaalinen alusta; alueiden lakkautettuihin tiloihin muotoilitiin aina-auki minikauppoja, sekä digitaalisuutta hyväksi käyttäen moderneja palveluja väljästi asutuille alueille. #omaterkkaolohuoneessa tuo terveydenhoidon ja hyvän elämän tukea kotiin. Perustimme AinaAuki-palvelupisteet ja toimme palvelut lähelle ihmisiä sähköautoillen. Kokeilmme voiko digitalisilla terveydenhuollon palveluilla ja biohakkeroinilla, lisätä hyvää elämää niin että vanhenevatkin ihmiset pystyvät asumaan kotonaan - onnellisina. Väljästi asutuille alueille, josta on kadonnut perinteiset palvelut, syntyi liikkuva palvelu. Sähköauto toi mukanaan palvelutuotannon: kauppaan tuotteita, jonne tuotiin myyntiin lähikoulun hävikkiruokaa. Auto tuo paikalle myös hyvän elämän asiantuntijat, jotka innostavat, neuvovat ja kannustavat. Fyysisesti läsnä kahvipöydässä on liikuntaneuvoja ja digitaalisesti #omaterkkaolohuoneessa, kokeilussa syntyneen palvelutuottannon terveydenhoitaja. Molemmat sosiaalisesti saman kahvipöydän äärellä Sulkavalla ja Nuolniemellä. YouTube-kanavalla asiantuntijoita ja aina-auki kauppiaan sähköautomatkaa voi seurata kuka vaan. Palvelupisteiden verkko tuottaa monipuolisen palveluketjun ja tuoda kiinnostavia palveluita kaikkien lähelle. Asiantuntijat ja biohakkerointi ovat osa kasvavaa uuden ajan älykkään logistista ratkaisua, jossa tieto, tavarat ja osaajat liikkuvat.

Mitä uutta tietoa kokeilulla saatiin?

Kokeilu tuotti arvokasta tietoa alueiden ruokajärjestelmistä ja ruokahävikistä sekä hyvän elämän biohakkerointiin. Kevyillä teoilla ja kokeiluilla saadaan paljon aikaan. Aina-auki-konsepti kehittyy entisestään ja niissä kokeillaan ratkaisuja, jossa lähiruoan jakelu tapahtuu kaksisuuntaissesti: haetaan tuottajilta esim. kalasaalis tai perunasato ja kuljeteaan se lähialueiden saataville aina-auki pisteisiin. Digitalisaatio mahdollistaa todella paljon! Sen avuin, ja konseptia laajetaen, on mahdollista pitää koko Suomi asuttuna, eikä ihmisiä tarvitse tuoda keskustoihin viimeisiksi elinvuosikseen. Omaterkka tulee olohuoneeseen. Hyvinvointivalmentaja auttaa löytämään uusia voimavaroja. Liikuntaohjaaja innostaa liikkumaan niin että elämänlaatu ja motivaatio kehittyvät. Aina-Auki kaupasta saa niin suklaata kuin kalakeittoakin. Konkreettisia tuloksia on myös aina-auki kauppojen toimivuus ja suosio. Niistä tehdään ostoksia. Hävikkiruokaa ei heitetä roskiin, sen sijaan se myydään kaupan pakastearkusta kotiruokapöytään. Kokeilun päätyttyä tutkitaan ja hahmotellaan lisää uusia aina-auki kauppoja sekä digitalisia palveluja väljästi asutuille alueille - kokeilumme on heijastunut eri paikkoihin ja moninaisiin kokeiluluontoisiin projekteihin mm. biohakkerointiin ja ruokahävikkiin liittyen. Tee onnistumiset näkyväksi. Pienetkin. Ne kannustavat uusiin tekoihin ja onnistumisiin. Rakentavat tekemisen ja tekijöiden verkostoa. Tehdään ei suunnitella idaa kuoliaaksi. Kokeilut vaativat konkreettisia tekoja. Resurssit eivät ratkaise onnistumista. Niukkuus voi olla vahvuus. Dokumentoi. Dokumentoi. Dokumentoi. Dokumentointia ei tule aliarvioida.

Miten aiot viedä kokeilua tai sen tuloksia eteenpäin?

Kokeilu oli onnistunut. Toiminta ei ole suinkaan ohi vaan jatkamme merkityksellistä työtä. Hyvinvointiyhteiskunnan pelastustehtävät vaativat tekojamme, jossa seutujen elävöittäminen, vanhusten hyvä elämä ja vuorovaikutuksen kenttien rakentaminen ovat ytimessä. Tamora jatkaa työntekijöidensä kouluttamista mm. biohakkeroinnissa ja hyvinvointivalmennuksessa. Asiantuntemusta kasvatetaan ja se laajenee uusille osa-alueille. Onnellisuuteen valmentaminen. Hyvinvoinnin rakentaminen. Koko Suomessa.

Mitä kokeilun matkalla on tapahtunut?

Kommentit
Kirjaudu sisään kommentoidaksesi omalla nimelläsi
Piilota kommentit