-
Kokeilun teemat
1706 katselukertaa
Kokeilu on luotu 20.02.2019Asunto Oy Metroharju
Korvaisimme vanhanaikaisella kello-ohjauksella toimivan ilmanvaihdon tarpeenmukaisesti toimivaksi älyilmanvaihdoksi. Energiaa säästävät älypuhaltimet maksavat puolet enemmän. Älypuhaltimia on asennettu vain vuokrataloyhtiöihin, joten as.oy-kentällä on tarve kokeilijoille ja suunnan näyttäjille. https://www.cervi.fi/uusi-alypuhallin-saastaa-energiaa-ja-parantaa-asumisviihtyvyytta/ https://www.topair.fi/
Valtaosassa 60-, 70- , 80- ja 90-luvun taloyhtiöitä ilmavaihto on toteutettu koneellisella poistoilmanvaihdolla. Iso osa näistä koostuu matalista ja useista rakennuksista, joihin ei ole teknisesti mahdollista tai mitenkään järkevää asentaa poistoilmalämpöpumppua. Lähes poikkeuksetta koneellista poistoa ohjataan vanhanaikaisesti kello-ohjauksella kahdella teholla siten, että tehostusajat on yritetty sovittaa aikoihin, jolloin asunnoissa on oletettavasti eniten toimintaa – suihkussa käyntiä ja ruuanlaittoa. Esimerkiksi meillä nämä tehostusajat ovat päivittäin klo 7–9, 11–13 ja 16–18. Ongelma on se, että nämä tehostusajat eivät vastaa todellista tarvetta, jolloin lämpöä menee turhaan harakoille. Suomessa on lähes 90 000 asunto-osakeyhtiötä ja niissä asuu yli 2,6 miljoonaa ihmistä. Taloyhtiöiden omistajuus ja päätöksenteko ovat siis täysin hajautuneet ja hallituksissa toimii yleensä maallikot. Taloyhtiöissä on siis paljon potentiaalista kansalaislähtöistä joukkovoimaa, mutta hajautuneisuuden ja maallikkopäättäjien vuoksi ongelmana on se, että uusien energiaa säästävien teknologioiden käyttöönotto on äärimmäisen vaikeaa. Haluaisimme oppia, että lisäinvestointi kannattaa ja takaisinmaksuaika jää lyhyeksi ja sen jälkeen tuottaa säästöä lämmitystarpeen vähenemisen seurauksena laitemyyjän mainoslupausten mukaisesti. Haluamme myös toimia mallina muille tavallisille 60-, 70- , 80- ja 90-luvun asunto-osakeyhtiöille, joiden on helppo kopioida sama ratkaisu. Säästö koskee luonnollisesti niin energiankulutusta, energiakustannuksia kuin hiilijalanjälkeä.
Koska älypuhaltimessa on modernia anturiteknologiaa (paineanturi, poistoilman lämpötila-anturi, poistoilman kosteusanturi, poistoilman VOC-anturi), vanhanaikaisesta kello-ohjauksesta voidaan luopua. Säädin asettaa tehostuksen päälle vain tarpeen mukaan silloin, kun asunnossa käydään suihkussa tai laitetaan ruokaa. Järjestelmä täyttää rakentamismääräysten vaatimukset. Käytännössä nykyiset poistopuhaltimet korvataan uusilla älyhuippuimureilla. Tällainen valmis tuote (Entos TopAir-älyhuippuimuri) on ollut markkinoilla 1,5 vuotta, mutta sitä on asennettu vain ammattimaisesti hoidettuihin vuokrataloyhtiöihin eikä asunto-osakeyhtiöihin. Kokeilu sopii hyvin aikatauluumme, sillä huippuimureiden uusiminen on korjaustarveselvityksemme mukaan juuri ajankohtainen tänä vuonna.
Kokeilun toteuttaa Asunto Oy Metroharju, joka on valmistunut vuonna 1989. Taloyhtiöön kuuluu kaksi 3-kerroksista asuinrakennusta, joissa on asuinhuoneistoja yhteensä 33 kpl. Hallituksella on halu olla mukana kehityksessä ja siihen sillä on osakkaiden ja asukkaiden täysi tuki takanaan. Metroharjun arvojen mukaan haluamme olla yhteisöllinen ja vuorovaikutteinen taloyhtiö, jossa on mukava asua ”vauvasta vaariin”. Toimimme ennakoivasti ja avoimesti, pyrimme ekologisuuteen. Kohtelemme asukkaita oikeudenmukaisesti ja tasapuolisesti. Haluamme olla Hiekkaharjun paras ja halutuin taloyhtiö! Taloyhtiön hallitus sitoutuu vapaaehtoisvoimin seuraamaan ja raportoimaan kuukausittaisen kaukolämmönkulutuksen vuoden ajan asennuksen jälkeen. Raportista selviää vastaavan kuukauden kulutus edelliseltä vuodelta ennen älypuhaltimien asennusta ja kuluvan vuoden kulutus älypuhaltimien asennuksen jälkeen sekä sääkorjattu säästö energiankulutuksessa, energiakustannuksissa ja hiilidioksidipäästöissä. Raportit jaetaan asukkaiden tiedoksi porrashuoneiden ilmoitustauluille, laitetoimittaja Entokselle, isännöitsijälle Isännöitsijätoimisto Maikoski Oy:lle ja huoltoyhtiölle Kiinteistönhoito Olanderille. Lisäksi syksyllä jaetaan kaikkiin asuntoihin ohjeistus oikean sisälämpötilan säätämiseksi ja lämmityksen hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Kun on kulunut vuosi asennuksesta, hallitus kokoaa tiedot ja tarjoaa niitä Suomen Kiinteistölehdelle ja mahdollisesti muille medioille, jotka voivat kokeilustamme tuottaa artikkelin malliksi muille taloyhtiöille; Entokselle, joka voi lisätä taloyhtiömme referensseihinsä; ja Isännöitsijätoimisto Maikoski Oy:lle, joka voi esitellä kokeilua muille isännöimilleen taloyhtiöille.
Kuten aikakautemme taloyhtiöissä yleensä, niin meidänkin alkuperäiset poistopuhaltimet ovat teknisen käyttöikänsä päässä. Niiden uusiminen tavallisina puhaltimina maksaisi n. 12.000 e (sis. alv 24 %). Älypuhaltimet maksavat n. 25.000 e (sis. alv 24 %) eli noin puolet enemmän kuin tavalliset puhaltimet. Älypuhaltimet säästävät arviolta 13-18 prosenttia lämmityskustannuksissa. Hanke rahoitetaan taloyhtiön varoin, mutta taloyhtiön budjettiin kohdistuu runsaasti paineita johtuen muista tulevista korjauksista kuten julkisivujen ja parvekkeiden kunnostuksesta, aitojen korjaamisesta ja porrashuoneiden kunnostuksesta, minkä vuoksi lisäkustannusta joudutaan harkitsemaan tarkkaan ja korjauksia rahoittamaan lainalla. Hanke ei saa muuta tukea.
Taloyhtiömme hallituksessa on viisi henkilöä, jotka kaikki asuvat talossa ja tukevat tätä kokeiluhanketta. Puheenjohtaja on koulutukseltaan LVI-insinööri. Urakoitsijan resurssit hoitavat asennuksen.
Tavoitteiden saavuttamisesta on tässä vaiheessa mahdotonta sanoa, sillä älypuhaltimet asennettiin 15.4.2019 ja energiankulutusta täytyy seurata vuosi ennen kuin johtopäätöksiä voidaan tehdä.
Vantaan Energian Lämmön Online -palvelun kuukausiraporttien mukaan huhti-heinäkuun 2019 sääkorjattu kaukolämmön kulutus on ollut pääosin suurempaa kuin vastaavana ajankohtana 2018 - näin ei tietenkään pitäisi olla, mutta koska tulokset ovat lämmityskauden ulkopuolelta, ei niitä voine pitää kovin luotettavina. Älypuhallinvalmistajalta on ollut vaikeaa saada neuvoja ja tukea muutamiin teknisiin kysymyksiin, mikä on ollut pettymys.
Energiankulutusta seurataan huhtikuun 2020 loppuun asti, minkä jälkeen ryhdytään kokeilun toteutuskuvauksessa kerrottuun tiedon jakamiseen.