#annavaatepuutarhurisipukeasinut | Kokeilunpaikka.fi
1

Kokeilun idea

-

Kokeilun teemat

Kiertotaloushaku

581 katselukertaa

Kokeilu on luotu 22.01.2019

Vaatelainaamo Vaatepuu Oy / Soile-Maria Linnemäki ja Anna Evilä

#annavaatepuutarhurisipukeasinut

Lopetaan hutiostokset! Henkilökohtaisen tyylipalvelun avulla järkeistystä omaan vaatekaappiin - loput vaatteet palveluna kotiovelle!

Miksi tämä kokeilu on tarpeellinen?

Meillä naisilla on erilaisia kokemuksia siitä, miksi komeroihimme kertyy kerran tai kaksi käytettyjä vaatteita. Teemme harkitsemattomia vaatehankintoja tyylikokeilujen nimissä, alehuumassa tai esimerkiksi viime hetken kiireessä ennen juhlia tai muita erityisiä tilaisuuksia. Sorrumme erityisesti halpoihin ja helposti saatavilla oleviin pikamuodin houkutuksiin tilanteissa, missä tarvitsemme jotakin päälle pantavaa nopeasti tai kun emme ihan tiedä mikä oma tyylimme on: ”kun tämä ei maksa juuri mitään, ei haittaa vaikka en käyttäisi tätä lopulta kuin pari kertaa”. Vaatelainaamo Vaatepuu on edistänyt toiminnallaan kestävää pukeutumista viisi vuotta soveltamalla jakamistaloutta, eli tarjoamalla kestävien kotimaisten ja pohjoismaisten vaatteiden yhteiskäyttömahdollisuutta naisille, myyden jäsenyyksiä kaupunkilaisten yhteisiin vaatekaappeihin Helsingissä, Järvenpäässä, Tampereella ja Turussa sekä tuomalla esiin eri foorumeissa kestävää pukeutumista sekä nostamalla esiin vastuullisia vaatebrändejä ja osallistumalla alaan liittyviin keskusteluihin eri tasoillla. ”Vaatekirjaston” kautta naisilla on mahdollisuus tutustua laadukkaisiin aikaa ja kulutusta kestäviin vaatteisiin, nähdä käytännössä miten eri materiaalit toimivat käytännössä ja löytää kokeilujen kautta oman vaatekaapin kulmakivet. Kun oma tyyli ja pukeutumistarpeet on selkeinä mielessämme ja osaamme ennakoida tarpeemme, pystymme tekemään harkittuja ostopäätöksiä ja panostamaan määrän sijasta laatuun. Tällöin pystymme rakentamaan oman henkilökohtaisen kestävän ja toimivan perusvaatemalliston ja tunnistaa ne elementit, mitä ei ole järkevää ostaa omaksi, mutta millä on lainaamalla kiva maustaa omaa tyyliä. Toisilla kirjastossa asiointi on helppoa. He pääsevät kirjastoon helposti ja löytävät sieltä haluamansa nopeasti – usein jopa sovittamatta. Toiset tarvitsevat enemmän henkilökunnan apua vaatevalinnoissa ja vielä oman kirjastokaverinkin tueksi sekä aikaa sovituksiin. Osa tarvitsisi taas niin paljon henkilökohtaista apua pukeutumisen järkeistämisessä ja palvelun pariin pääsemisessä, ettei Vaatepuun konsepti olemassa olevalla sapluunalla veny. Haluamme oppia mitä vaikutuksia palvelulla on Annan pukeutumiseen - Kuinka paljon ja minkälaisia omia vaatteita Anna tarvitsee - Millaiset oma vaatteet on hyvin yhdisteltävissä lainaamon vaatteisiin - Miten palvelu käytännössä toimii niin asiakkaan kuin yrittäjän näkökulmasta (aika, vaateosumat)

Miten kokeilu toteutetaan?

Tarvitsemme siis uuden vaatteiden lainaamisen pariin vauhdittavan palvelupaketin. Mitä jos ammattilaisen avulla saisit järkeistettyä oman vaatekaappisi sellaiseksi, ettei sinun tarvitsisi omistaa kuin perusvaatteet? Sen päälle mittasi ja tyylisi tunteva vaatepuutarhuri toimittaisi kuukauden lainavaatteet sinun lähikauppaasi tai jopa kotiovelle ilmoittamiesi tarpeiden mukaan ja kuukauden käytön jälkeen hakisi ne pois ja tekisi loppuhuollon puolestasi? Ja kas. Löysimme Keravalta juuri sopivan koehenkilön, joka kuvaa itseään vaatetumpeloksi. Anna Evilä on 38-vuotias perheen äiti, joka on kokeillut Vaatepuun jäsenyyttä ratkaisuiksi pukeutumispulmiinsa. Annalle kestävyys on arvo, mikä näkyy hänen elämässä lähes kaikessa, mutta kiireinen elämä, pukeutumiskoodiltaan laidasta laitaan vaihtelevat tilaisuudet, oman tyylin tuntemuksen puute ja edestakas sahaava paino on aiheuttanut sen, että tulee sorruttua paniikissa halpoihin hutivaateostoihin, mikä lopulta on myös osoittanut kalliiksi. Halvoista mekoistakin on tullut Annan mukaan kalliita, kun niitä on käyttänyt vain kerran tai kaksi. Vaatepuussa hän omien sanojensa mukaan usein kadehtien katseli kun ”tyylitaiturihaukat” bongasi rekeistä ”parhaat päältä”, sillä itsellä ei ollut kykyä nähdä vaatteiden kiinnostavuutta niiden rekeissä roikkuessa. Valikoima vaihtuu hänen mukaansa niin tiheään, että se vaikeuttaa entisestään valinnan tekemistä ja aikaa lainaamossa saattaa kulua tarpeettomankin paljon muutenkin monessa mukana olevan naisen elämässä. Kiireessä lainatut hutilainat söivät sitten taas lainausfiilistä. Anna alkoi unelmoida siitä, että saisi vaatteet palveluna kotiovelle ja sen lisäksi henkilökohtaisen tyylipalvelun. Hän olisi valmis maksamaan siitä, sillä laski lopulta sen tulevan halvemmaksi kuin hutiostosten ostamisen tai kohtuuttoman paljon aikaa vievän lainausrumban. Kokeilemme neljän kuukauden ajan kuvatunlaisen palvelun toimivuutta ja vaikutuksia Annan pukeutumiseen ja harkitsemattomien vaatteidenostojen määrään. ALOITUS Mitat – tyylikonsultaatio – miltä haluan näyttää? Oman vaatekaapin yhteinen kartoitus – mitä hankintoja pitää tehdä? Mitä pois? -> vaatepuutarhurille kuvat Annan omista vaatteista KUUKAUSITTAINEN TOIMINTA Vko 1 Anna kotiin toimitetaan kuukauden vaatekassi ja vastaanotetaan edellisen kuukauden vaatteet (kassi, missä helppo palautelomake edellisen kuukauden vaatevalintojen onnistumisista). Vaatepuutarhuri huoltaa vaatteet kuntoon. Vko 2 BLOGI -> raportointi kuukauden oivalluksista Vko 3 Anna ilmoittaa vaatepuutarhurille seuraavan kuukauden pukeutumistarpeet Vko 4 Vaatepuutarhuri suunnittelelee Annalle seuraavan kuukauden vaatekokonaisuudet (lainavaatteita ja Annan omia vaatteita yhdistelle) 6.2.-31.5.2019

Kuka tai ketkä kokeilun toteuttavat?

Vaatelainaamo Vaatepuun yrittäjä Soile-Maria Linnemäki ja yrityksen asiakas Anna Evilä

Mikä on kokeilun kokonaisbudjetti ja miten se jakautuu maksajatahoittain?

Kokeilun paikka-avustus 5000€ sisältää kuukausittain 1000pisteen arvosta lainavaatteita Vaatepuusta (arvo n. 800€). Vaatteiden huoltokustannukset (400€). Asiakaskäynnit (400€). Tyylipalvelun alkukartoitus (250€). Kuukausittaiset vaatteiden valitsemiset (1000€). Kokeilun markkinointi ja materiaalin tuottaminen, esim. video (2150€)

Millaista osaamista ja rahoitusta kokeilulla on käytettävissään?

Vaatelainaamo Vaatepuun koko vaatevalikoima, nettisivut ja muut viestistäkanavat sekä henkilökunnan pukeutumiseen liittyvä osaaminen.