Apua, mitä ihmettä voin syödä? | Kokeilunpaikka.fi
1

Kokeilun idea

-

Kokeilun teemat

TerveysYhteisöllisyysVapaaehtoistoimintaHyvinvointi

723 katselukertaa

Kokeilu on luotu 14.11.2017

Keliakialiitto

Apua, mitä ihmettä voin syödä?

Kun ihminen saa keliakiadiagnoosin, hänen täytyy lopettaa kaikki vehnän, ohran ja rukiin syöminen. Gluteeniton ruokavalio on ainoa hoito elinikäisen sairauteen. Moni ihmettelee alkuun, mitä ihmettä voi lopulta syödä. Internetin palstoilla käydään vilkasta keskustelua aiheesta, ja mukana on myös väärää tietoa. Haluaisimme Keliakialiitossa perustaa verkkovapaaehtoisten koulutetun joukon, joka toisi gluteenittomuutta käsitteleviin keskusteluihin enemmän tutkittua tietoa ja kunnioittavia kohtaamisia.

Miksi tämä kokeilu on tarpeellinen?

Kun ihminen saa keliakiadiagnoosin, hänen täytyy lopettaa kaikki vehnän, ohran ja rukiin syöminen. Gluteeniton ruokavalio on ainoa hoito elinikäisen sairauteen. Moni ihmettelee alkuun, mitä ihmettä voi lopulta syödä. Vehnää on tungettu mitä yllättävimpiin elintarvikkeisiin, joten tarkkana saa olla. Sosiaalisiin tilanteisiin uusi tarkka ruokavalio heittää omat haasteensa, koska keliaakikon täytyy varmistaa kaiken suuhunpantavan gluteenittomuus niin karkista kahvikakkuun kuin aamupuurosta ravintola-annokseen. Usein tuore keliaakikko pohtii: ”Kehtaanko kertoa ruokavaliosta tuttavan luona kyläillessäni tai miten torjun kohteliaasti terveydelleni haitalliset ruoat ja elintarvikkeet?” Erilaiset some-kanavat käyvät kuumina, kun kokemuksia jaetaan, kysymyksiä esitetään ja niihin vastataan. Vilkkaassa keskustelussa menevät sekaisin tutkittu tieteellinen tieto ja mielipiteet. Palstoilla näkyy myös suoranaista väärää tietoa. Turhan usein uuden ruokavalionsa kanssa vielä hiukan hukassa oleva tuore keliaakikko saa vastauksiksi kysymyksiinsä ristiriitaista tietoa. Ongelmana on, miten hän pystyy erottamaan keskusteluista luotettavan tiedon?

Mitä kokeilun matkalla on tapahtunut?

14.11.2017

Haluaisimme Keliakialiitossa tarjota jo sairauden alkumetreiltä alkaen vertaispalstoilla enemmän oikeaa tutkittua tietoa ja kunnioittavia kohtaamisia erilaisiin gluteenittomiin kokemuksiin. Tätä varten haluaisimme kehittää gluteenittomuuden ympärillä tapahtuvaa verkkovapaaehtoisuutta. Uudet verkkovapaaehtoiset toimisivat ja keskustelisivat netin eri foorumeilla, joissa gluteenittomuudesta keskustellaan. Verkkovapaaehtoiset olisivat Keliakialiiton kokoama vapaaehtoisten joukko ja he saisivat meiltä koulutuksen sekä jatkuvan taustatuen ja ohjauksen tehtäväänsä. Heidän profiilistaan kävisi ilmi, että he ovat Keliakialiiton kouluttamia verkkovapaaehtoisia.


Verkkovapaaehtoisten avulla useampi keliaakikko saisi sujuvamman alun elinikäisen sairautensa hoitoon. Koulutettujen vapaaehtoisten vinkit ja oikeat tiedot voisivat vähentää keliaakikoiden pelkoja ja ruokavalion turhia rajoituksia sekä auttaa valitsemaan gluteenittomaan ruokavalioon soveltuvia, turvallisia elintarvikkeita. Koulutetut verkkovapaaehtoiset voisivat tarjota tiedon lisäksi myös muuta vertaistukea verkon kautta. Näin vertaistuen saavutettavuus paranisi huomattavasti.


Verkkovapaaehtoisuus tarjoaisi uudenlaisen mahdollisuuden gluteenittomuuden ympärillä tapahtuvaan vapaaehtoistoimintaan. Kokonaan verkossa tapahtuvaan vapaaehtoisuuteen voisivat lähteä mukaan myös he, jotka eivät esimerkiksi välimatkojen tai perhetilanteen vuoksi voi helposti osallistua perinteiseen yhdistystoimintaan.


Osallistumme tällä idealla STEAn ideahakuun.


<em>Taustatietoa: Keliakia on autoimmuunisairaus, jossa vehnän, ohran ja rukiin sisältämä gluteeni aiheuttaa ohutsuolessa suolinukan vaurion. Keliakian ainoa hoito on elinikäinen gluteeniton ruokavalio. Diagnosoituja keliaakikoita on 37 000 ja uusia diagnooseja tehdään joka vuosi noin 1 800. Gluteenitonta ruokavaliota tarvitsevat myös monet muut. Yhteensä sitä noudattaa yli 160 000 suomalaista.</em>

Kommentit
Kirjaudu sisään kommentoidaksesi omalla nimelläsi
Piilota kommentit