-
Kokeilun teemat
560 katselukertaa
Kokeilu on luotu 18.08.2017Paavo Vallas, Särkifood Oy
Särkikaloista voitaisiin Suomessa tuottaa vuosittain miljoonia kiloja erittäin terveellistä, ympäristöystävällistä ja proteiinipitoista ruokaa. Erilaisia erittäin maukkaita särkikalatuotteita on kehitetty mutta niiden menekki, ja siten myös saavutetut positiiviset ympäristövaikutukset, ovat jääneet vaatimattomiksi. Tässä kokeilussa halutaan tuottaa särkikaloista tavanomaisen sika-nauta jauhelihan korvaavaa, helppoa ja monikäyttöistä särjenlihatuotetta. Tuote osuu samaan megatrendiin Härkiksen ja Nyhtökauran kanssa. Tällaista tuotetta ei särkikaloista ole aiemmin yritetty tehdä. http://sarkifood.com/
Suomessa voitaisiin vuosittain hyödyntää kymmeniä miljoonia kiloja särkikaloja, eritoten särkeä ja lahnaa. Samalla ehkäistäisiin ja hoidettaisiin vesistöjen rehevöitymisongelmaa sekä suojeltaisiin biodiversiteettiä vähentämällä ylikasvaneita särkikalakantoja. Jos otetaan huomioon vielä kuluttajan mahdollisuus korvata särkikalatuotteille esimerkiksi naudanjauhelihaa, voidaan särkikaloja kalastamalla myös uskottavasti ehkäistä ilmastonmuutosta. Selvittää, ovatko kuluttajat kiinnostuneet tällaisista tuotteista. Tavoitteena on myös tämän uudenlaisen tuotteen avulla auttaa kuluttajia näkemään särkikalojen potentiaali ruuanlaitossa. Lisäksi kerätään palautetta ja ideoita, joiden perusteella näitä tuotteita voidaan kehittää eteenpäin tai kehittää kokonaan uusia tuotteita
Särkikalaongelma ratkeaa kuin itsestään, jos kuluttajat alkavat vaatia särkikalatuotteita. Siksi tässä kokeilussa halutaan tuottaa uudenlainen särkikalatuote, joka helppona, monikäyttöisenä ja edullisena sopii jokaisen suomalaisen perheen arkeen. Tämä saavutetaan tarjoamalla kuluttajille kolmea erilaista särkikalanlihatuotteita: särkikalan lihaa sellaisenaan, savustettuna tai tex-mex-maustettuna. Lisäksi selvitetään kuluttajan halukkuus ostaa tuote raakana tai esikypsennettynä ja tuoreena vai pakkasesta. Kokeillaan tuottaa ja myydä särkikalan lihaa suoraan kuluttajille sellaisenaan, savustettuna ja tex-mex-maustettuna 1.11.-15.12.2017. Ajankohta riippuu suoraan särkikalan lihan saatavuudesta. Särkifood Oy uskoo, että tätä kokeilua varten tarvittavat määrät särkikalan lihaa saadaan ostettua tai tuotettua marraskuun alkuun mennessä.
Paavo Vallas, Särkifood Oy
5000€. Tällä rahalla on tarkoitus vuokrata tilat ja laitteet tuotantoon ja pakkaukseen mainittujen tuotteiden tuottamiseksi. Lisäksi olemassa olevilta jalostajilta ostetaan särkikalan (särki, lahna tai molemmat) lihaa. Särkifood Oy arvioi, että tällä rahalla saadaan tuotettua 600kg myyntituotetta eli 200kg/maku, kun Särkifood Oyn toimitusjohtaja/perustaja Paavo Vallas tekee tuotantotyön palkatta. Paavo Vallas on yhä opiskelija Aalto-yliopistossa. Tuotantotilojen saaminen opiskelijastatukselle yliopiston kautta vaikuttaisi budjettiin merkittävästi. Toisaalta, kokeilun tulokset ovat sitä merkittävämmät, mitä suuremmat myyntimäärät pystytään todistamaan. Tuotantotilojen saaminen budjetoitua halvemmalla mahdollistaisi siis suuremmat tuotantomäärät tämän kokeilun puitteissa. Budjetti pysyisi siis edelleen 5000€:ssa. Elintarvikealan arvoketjussa on Suomessa vaikeaa ellei mahdotonta toimia yksin. Muiden toimijoiden innostamiseksi ja vakuuttamiseksi myyntimäärien tulisi siis olla mahdollisimman suuria ja myynnin mahdollisimman nopeaa.