Arkiruokaa särkikaloista | Kokeilunpaikka.fi
1

Kokeilun idea

-

Kokeilun teemat

KiertotalousKokeilutLähiruokaRuokaLuontoIlmastonmuutos

560 katselukertaa

Kokeilu on luotu 18.08.2017

Paavo Vallas, Särkifood Oy

Arkiruokaa särkikaloista

Särkikaloista voitaisiin Suomessa tuottaa vuosittain miljoonia kiloja erittäin terveellistä, ympäristöystävällistä ja proteiinipitoista ruokaa. Erilaisia erittäin maukkaita särkikalatuotteita on kehitetty mutta niiden menekki, ja siten myös saavutetut positiiviset ympäristövaikutukset, ovat jääneet vaatimattomiksi. Tässä kokeilussa halutaan tuottaa särkikaloista tavanomaisen sika-nauta jauhelihan korvaavaa, helppoa ja monikäyttöistä särjenlihatuotetta. Tuote osuu samaan megatrendiin Härkiksen ja Nyhtökauran kanssa. Tällaista tuotetta ei särkikaloista ole aiemmin yritetty tehdä. http://sarkifood.com/

Miksi tämä kokeilu on tarpeellinen?

Suomessa voitaisiin vuosittain hyödyntää kymmeniä miljoonia kiloja särkikaloja, eritoten särkeä ja lahnaa. Samalla ehkäistäisiin ja hoidettaisiin vesistöjen rehevöitymisongelmaa sekä suojeltaisiin biodiversiteettiä vähentämällä ylikasvaneita särkikalakantoja. Jos otetaan huomioon vielä kuluttajan mahdollisuus korvata särkikalatuotteille esimerkiksi naudanjauhelihaa, voidaan särkikaloja kalastamalla myös uskottavasti ehkäistä ilmastonmuutosta. Selvittää, ovatko kuluttajat kiinnostuneet tällaisista tuotteista. Tavoitteena on myös tämän uudenlaisen tuotteen avulla auttaa kuluttajia näkemään särkikalojen potentiaali ruuanlaitossa. Lisäksi kerätään palautetta ja ideoita, joiden perusteella näitä tuotteita voidaan kehittää eteenpäin tai kehittää kokonaan uusia tuotteita

Miten kokeilu toteutetaan?

Särkikalaongelma ratkeaa kuin itsestään, jos kuluttajat alkavat vaatia särkikalatuotteita. Siksi tässä kokeilussa halutaan tuottaa uudenlainen särkikalatuote, joka helppona, monikäyttöisenä ja edullisena sopii jokaisen suomalaisen perheen arkeen. Tämä saavutetaan tarjoamalla kuluttajille kolmea erilaista särkikalanlihatuotteita: särkikalan lihaa sellaisenaan, savustettuna tai tex-mex-maustettuna. Lisäksi selvitetään kuluttajan halukkuus ostaa tuote raakana tai esikypsennettynä ja tuoreena vai pakkasesta. Kokeillaan tuottaa ja myydä särkikalan lihaa suoraan kuluttajille sellaisenaan, savustettuna ja tex-mex-maustettuna 1.11.-15.12.2017. Ajankohta riippuu suoraan särkikalan lihan saatavuudesta. Särkifood Oy uskoo, että tätä kokeilua varten tarvittavat määrät särkikalan lihaa saadaan ostettua tai tuotettua marraskuun alkuun mennessä.

Kuka tai ketkä kokeilun toteuttavat?

Paavo Vallas, Särkifood Oy

Mikä on kokeilun kokonaisbudjetti ja miten se jakautuu maksajatahoittain?

5000€. Tällä rahalla on tarkoitus vuokrata tilat ja laitteet tuotantoon ja pakkaukseen mainittujen tuotteiden tuottamiseksi. Lisäksi olemassa olevilta jalostajilta ostetaan särkikalan (särki, lahna tai molemmat) lihaa. Särkifood Oy arvioi, että tällä rahalla saadaan tuotettua 600kg myyntituotetta eli 200kg/maku, kun Särkifood Oyn toimitusjohtaja/perustaja Paavo Vallas tekee tuotantotyön palkatta. Paavo Vallas on yhä opiskelija Aalto-yliopistossa. Tuotantotilojen saaminen opiskelijastatukselle yliopiston kautta vaikuttaisi budjettiin merkittävästi. Toisaalta, kokeilun tulokset ovat sitä merkittävämmät, mitä suuremmat myyntimäärät pystytään todistamaan. Tuotantotilojen saaminen budjetoitua halvemmalla mahdollistaisi siis suuremmat tuotantomäärät tämän kokeilun puitteissa. Budjetti pysyisi siis edelleen 5000€:ssa. Elintarvikealan arvoketjussa on Suomessa vaikeaa ellei mahdotonta toimia yksin. Muiden toimijoiden innostamiseksi ja vakuuttamiseksi myyntimäärien tulisi siis olla mahdollisimman suuria ja myynnin mahdollisimman nopeaa.

Mitä kokeilun matkalla on tapahtunut?

18.08.2017

Nyhtökauran tuotantokapasiteettia kasvatettiin merkittävästi sen jälkeen, kun kuluttajat todistivat tuotteen kaupallisen potentiaalin ostamalla kauppojen hyllyt tyhjiksi. Särkikaloja kalastamalla saavutettavat ympäristöhyödyt ovat suoraan verrannollisia kalastettavaan ja hyödynnettävään särkikalojen määrään. Poistokalastus, jossa särkikaloja kalastetaan, muttei juurikaan hyödynnetä, saavuttaa parhaimmassakin tapauksessa vain puolet siitä ympäristöhyötypotentiaalista, koska siinä jätetään hyödyntämättä särkikalat kestävänä proteiininlähteenä.

Särkikalojen jalostuksessa elintarvikkeeksi on monta vaihetta, jotka voivat vaihdella halutun tuotteen perusteella. Tyypillisesti jalostuslaitos tuottaa kuitenkin särkikalanlihaa ensin perkaamalla kalan ja sitten erottamalla lihasta ruodot, evät, nahan ja suomut massauskoneella. Saatavaa särkikalanlihaa on tyypillisesti myyty eteenpäin suurkeittiöille tai jatkojalostajille, jotka ovat tehneet tästä raaka-aineesta erilaisia pihvejä ja pyöryköitä. Tässä kokeilussa hyödynnettäisiin saatavuuden perusteella särjen, lahnan tai molempien lihaa.

Tässä kokeilussa ideana on ensimmäistä kertaa tarjota kuluttajalle särkikalan lihaa jo ennen kuin siitä on valmistettu pihvi tai pyörykkä. Tavoitteena on kokeilla, olisivatko kuluttajat kiinnostuneet korvaamaan perinteistä sika-nauta jauhelihaa särkikalan lihalla. Ideana on siis tarjota kuluttajalla särkikalan lihaa, joka on kuluttajalle aivan yhtä monikäyttöinen kuin jauheliha, härkis tai nyhtökaura.

Tällaista tuotetta ei ole aiemmin tuotettu, joten ei ole tarkalleen selvää, millainen lopputuote kuluttajalle voidaan tässä kokeilussa tarjota. Tavoitteina on kuitenkin pitää tuotteen hinta sellaisena, että tavallinen suomalainen perhe pystyy realistisesti harkitsemaan sitä vaihtoehtona tavanomaiselle naudan jauhelihalle.

Minimissään pystytään testaamaan pakastetun särkikalan lihan suoramyyntiä kuluttajalle. Tavoitteena on kokeilurahoituksen avulla pystyä myös tuottamaan erät savustettua särkikalan lihaa sekä tex-mex maustettua särkikalan lihaa. Lisäksi testataan, voisiko/tulisiko näitä tuotteita myydä tuoreena vai pakasteena ja raakana vai esikypsennettynä.

Tällaisia särkikalatuotteita ei ole koskaan tarjottu kuluttajille. Niiden suurin potentiaali perustuu jalostuksen yksinkertaisuuteen. Nykyisessä toimintaympäristössä pihvin tai pyörykän valmistaminen kaksin- tai kolminkertaistaa tuotteen hinnan verrattuna siihen, että lihaa myytäisiin sellaisenaan. Savustuksen tai taco-maustamisen vaikutus hintaan on Särkifood Oyn hypoteesin mukaan huomattavasti pienempi, jolloin lopputuotteen hinta pysyy aiemmin mainituissa raameissa.

Kommentit
Kirjaudu sisään kommentoidaksesi omalla nimelläsi
Piilota kommentit