Artesaanipinnoitteet käsintehdyillä luonnonmaaleilla ja -laasteilla | Kokeilunpaikka.fi
1

Kokeilun idea

-

Kokeilun teemat

Kiertotaloushaku

434 katselukertaa

Kokeilu on luotu 22.01.2019

Johanna Rautkoski & Jenna Seppänen

Artesaanipinnoitteet käsintehdyillä luonnonmaaleilla ja -laasteilla

Palvelu efektiseinien luonnonmukaiseen ja näyttävään toteutukseen. Inspiroidumme perinnemaaleista & savirappauksista modernilla twistillä. Visuaalisesti kiinnostava pinta syntyy käsin valmistamillamme yksinkertaisilla, myrkyttömillä ja innovatiivisilla luonnonmaali- ja laastiresepteillä.

Miksi tämä kokeilu on tarpeellinen?

Ihmisten altistuminen huonolle sisäilmalle rakennus- ja sisustusmateriaalien vuoksi. Rakennusmateriaalien ainesosaluetteloa ei lain mukaan tarvitse julkaista kokonaisuudessaan, emmekä voi mitenkään tietää mitä kemikaaleja seinään tilaamamme pintakäsittely oikeasti pitää sisällään. Tarkoitus on löytää joukosta ne toimivat reseptit ja näyttävät ratkaisut, sekä metodeja pintastruktuurien toteutuksiin. Onnistuneimmat pinnat ja reseptit kuvataan ja dokumentoidaan blogimuodossa mahdollisesti Jalotuksen kanavissa, ehkä myös epäonnistumiset. Kuvia voi käyttää myöhemmin markkinoinnissa. Haluamme kiinnittää huomiota rakennusmateriaalien ainesosaluettoloiden puuttumiseen.

Miten kokeilu toteutetaan?

Tarjoamme myrkyttömän, ainesoaluetteloltaan ja valmistusprosessiltaan läpinäkyvän luonnonmukaisen vaihtoehdon näyttävien ja yksilöllisten seinäpintojen toteutukseen esim. kahviloissa, ravintoloissa, toimistoissa tai muissa tiloissa. Kemikaalittomat materiaalit ovat sekä luonnon että ihmisen parhaaksi. Luonnonmateriaalit on turvallista hävittää kiertonsa päätyttyä. Palautamme yksityisten ihmisten mieliin, että maaleja voi kohtuu helposti valmistaa myös itse, sillä moni ei tule sitä edes ajatelleeksi. Jatkamme maali- ja laastireseptien kehittämistä Jalotus Upcycling Collectivella. Kokeilemme materiaalejamme työtilan seiniin sekä näytepalasille. Pinnoitteeseen voi lisätä pigmentin lisäksi esimerkiksi kahvinporoja, tuhkaa, hiiltä tai simpukankuoriglitteriä. 2019 Helmikuusta kesäkuuhun, 5 kk, kokeiluja tehdään osa-aikaisesti muun ohella.

Kuka tai ketkä kokeilun toteuttavat?

Johanna Rautkoski on Teollinen muotoilija, inspiroitunut savesta ja työskennellyt ekorakentamisen markkinoinnin parissa viimeiset kolme vuotta. Jenna Seppänen on Perinnerakentamisaktiivi, ja harrastaa mm. valokuvausta, taidemaalausta ja on tehnyt perinnemaaleja ennenkin.

Mikä on kokeilun kokonaisbudjetti ja miten se jakautuu maksajatahoittain?

Mikäli saamme kokeilurahan, suurin osa menee omaan työhön eli lukemattomien maalireseptien kehittäämiseen ja kokeilemiseen sekä tulosten ylöskirjaamiseen ja niistä viestimiseen omissa tai Jalotuksen kanavissa. 2000€ Jennan työhön, 2000€ Johannan työhön, oin 600€ materiaalihankintoihin ja 400€ tilavuokraan.

Millaista osaamista ja rahoitusta kokeilulla on käytettävissään?

Jalotus Kiertotalousyhteisöllä on tilat Keravan Kartanon navetalla, on myös toiveena että voisi joskus myydä Jalotuksen omia maaleja. Resursseja on myös kokemus ja kontaktit perinnerakentamisen ja savirakentamisen ammattilaisiin. Johanna on yrittäjä, Jenna kevytyrittäjä ja artesaanipinnoitukset ja luonnonmaalien valmistuksen koulutus voisi hyvin olla yksi tulonlähde tulevaisuudessa.

Mitä kokeilun matkalla on tapahtunut?

22.01.2019

Kokeilun tarkoitus on kiinnittää huomio sisämaalien valmistuksessa käytettäviin kemikaaleihin, kuten muoveihin ja säilöntäaineisiin. Teollisten maalien ainesosaluettelossa ei tarvitse mainita kaikkia käytettyjä ainesosia, joka jättää tavallisen kuluttajan usein pimentoon tuotteen todellisesta sisällöstä. Luonnonmaalien valmistaminen käsin tiettyä käyttötarkoitusta varten vähentää tarvittavien kemikaalien määrää, kun maali käytetään heti. Tavanomaisissa maalauskohteissa syntyy usein hävikkiä, joka on tavallisesti ongelmajätettä ja kuormittaa ympäristöä. Luonnonmaalit ovat ympäristölle harmittomia myös elinkaarensa päätyttyä. Parhaimmillaan kokeilu lisää kuluttajan tietoisuutta ja kiinnostusta materiaalivalintoihin ja niiden vaikutuksesta ympäristöön.


Tarkoituksemme on maalata yhteiskäytössä olevien tilojen seiniä, jossa kokeilu tulee osaksi tavallisen kuluttajan arkea. Maalinvalmistusprosessin dokumentointi ja kauniit luonnolliset pinnat voivat herättävän kuluttajan mielenkiinnon ja kokeilunhalun. Julkaisemme kokeilun vaiheita ja joitakin yksinkertaisia maalireseptejä blogissa ja Instagramissa. Hyödynnämme sosiaalista mediaa, mahdollisesti myös Jalotus Upcycling Collectiven blogia ja some-kanavia.


Olemme tehneet aiemmin maali- ja pigmenttikokeiluja yhdessä muiden toimijoiden kanssa Jalotus Upcycling Collectivella, pinnotteiden valmistaminen itse on herättänyt kiinnostusta ja innostanut kokeilemaan innovatiivisia ainesosia.


Ideaalitilanteessa kokeilun päätteeksi meillä on lajitelma erilaisia näytepaloja luonnonmukaisista artesaanipinnoista, sekä pari onnistunutta uudenlaista reseptiä. Mallipalat mahdollistavat yksilöllisten artesaanipinnoitteiden markkinoinnin jatkossa, niiden avulla pystymme myös kertomaan visuaalisesti konseptista asiakkaille.Kommentit
Kirjaudu sisään kommentoidaksesi omalla nimelläsi
Piilota kommentit