Coaching för föräldrar till barn med funktionsnedsättning | Kokeilunpaikka.fi
1

Kokeilun idea

-

Kokeilun teemat

VammaisetMiehetNaisetOmaishoitoTerveysVanhemmuusElämänhallintaArjenhallintaYksinäisyysVapaaehtoistoimintaResurssiviisausLapsetHyvinvointi

686 katselukertaa

Kokeilu on luotu 15.11.2017

Monica Björkell-Ruhl

Coaching för föräldrar till barn med funktionsnedsättning

Coaching åt föräldrar, till barn med funktionsnedsättning, som behöver hitta styrka och möjligheter för en smidigare och positivare vardag.

Miksi tämä kokeilu on tarpeellinen?

Att ha ett barn med funktionsnedsättning eller långtidssjukdom innebär nästan alltid att det ställs väldigt höga krav på föräldrarna. Föräldrar tvingas kämpa för sina barns behov och rättigheter så gott som varje dag. Föräldrarna är ofta trötta, stressade och oroade. I en sådan situation glömmer hen kanske bort sig själv och sina egna behov, drömmar och önskemål. Avlastning och annat stöd och hjälp hjälper mycket men ibland behöver man hjälp och stöd att hjälpa och stöda sig själv också. Coaching fungerar som ett bra komplement för annan service.

Miten kokeilu toteutetaan?

Avlastning och annat stöd och hjälp hjälper mycket men ibland behöver man hjälp och stöd att hjälpa och stöda sig själv också. Coaching fungerar som ett bra komplement för annan service. Inom coaching får klienten, här föräldern, möjlighet att finna sina egna styrkor och potential. Coachen hjälper föräldern att nå sina mål och drömmar, som är så viktiga fö att föräldern ska orka vidare och hitta positiv energi i sin vardag.

Mitä kokeilun matkalla on tapahtunut?

15.11.2017

Föräldern kontaktar coachen med ett visst ämne, dröm eller problem som hen vill ta tag i. Vid första träffen bekantar vi oss med balanshjulet, ett av världens mest använda coachverktyg. Klienten får då en bild av hur hen upplever sina olika områden i livet just nu och vad hen skulle vilja utveckla/förbättra. Med hjälp av olika frågor och verktyg utforskar vi sedan ämnet och gör en handlingsplan.


Som coach hjälper jag klienten att sätta upp ett tydligt mål för vad hen vill uppnå och hur hen ska veta när hen kommit dit. Klienten får inga råd av coachen. Coaching är en mycket effektiv, givande och kraftfull metod att nå sina mål. Coachen ställer frågor, klienten har själv svaren och lösningarna. Klienten får istället hjälp att öka sin medvetenhet om vad hen egentligen vill.


Coachen har tilltro till klientens förmåga att nå dit hen vill och har hens bästa för ögonen. Coachen är klientens bästa supporter. Coaching är inte terapi, handledning eller rådgivning. Genom att klienten själv hittar svaren och de metoder som passar hen allra bäst så säkerställs också resultatet. Klienten växer, hittar motivation och får nya insikter och aha-upplevelser. 

Kommentit
Kirjaudu sisään kommentoidaksesi omalla nimelläsi
Piilota kommentit