Digisauna - SaunAirTurva | Kokeilunpaikka.fi
1

Kokeilun idea

-

Kokeilun teemat

Sauna

668 katselukertaa

Kokeilu on luotu 30.10.2018

Kiira Lehtinen, Teemu Linnakoski, Niklas Sarparanta (Metropolia AMK)

Digisauna - SaunAirTurva

Digisauna haasteen tehtävänannon mukaisesti: Saunaturvallisuutta parannetaan vähentämällä saunomiseen liittyviä riskitekijöitä, joita ovat putoamiset, liukastumiset ja lämmön aiheuttamat terveysriskit. Ongelmat ratkaistaan uudella tilasuunnittelulla, ohjausjärjestelmällä ja ilmanvaihdolla.

Miksi tämä kokeilu on tarpeellinen?

Saunan kuumuuteen on kuollut tilastokeskuksen tietojen mukaan enimmillään noin 40 henkilöä vuodessa, joista päihtyneitä on ollut noin 75 prosenttia. Kuumuuteen kuolleista suurin osa on siis ollut päihtyneitä ja useat kuuluneet riskiryhmään sairauden johdosta. Vanhemmilla ikäluokilla liikkuminen liukkaissa monitasoisissa tiloissa lisää myös onnettomuuden riskiä. Opitun tiedon parempaa soveltamista käytäntöön ja uusien ratkaisujen luomiseen.

Miten kokeilu toteutetaan?

Kts. pitkä kuvaus ja kuvat Vaatii vielä täysikokoisen mallin rakentamista pienoismallikokeen saatujen tulosten tarkentamiseksi. Kokeiltu tehty pienoismallina, suuremmassa mittakaavassa tehtävä kokeilu vaatii rahoituksen. Mahdollinen aikataulu: hankesuunnittelu tammi-helmikuu, toteutus, maalis-huhtikuu

Kuka tai ketkä kokeilun toteuttavat?

Projektiryhmä.

Mikä on kokeilun kokonaisbudjetti ja miten se jakautuu maksajatahoittain?

Pienoismallin avulla tähän mennessä tehdyn tutkimuksen budjetti oli noin 100 €. Oikean kokoisen tilan mallinnus tulisi kustantamaan noin 5000-10000€.

Millaista osaamista ja rahoitusta kokeilulla on käytettävissään?

Henkilökohtainen motivaatio ja tietotaito koulutustaustojemme vuoksi. Koululta lainaan saatavat mittalaitteet tähän mennessä tehtyyn tutkimustyöhön.

Mitä kokeilun matkalla on tapahtunut?

30.10.2018

Käyttäjäryhmien edustajat:


1.  55-vuotias Paavo on päättänyt pitää kavereilleen saunaillan, kun vaimokin on työmatkalla viikonlopun. Saunan ajastin on väännetty maksimiasentoon, ettei sauna vain kesken illanvieton pääse jäähtymään. Seurue viettää saunailtaa 2-4 tuntia nauttien saunaolutta tämän ajan. Illan lähestyessä loppuaan ja vieraiden suunnatessa kotiin Paavo päättää vielä ottaa itsekseen vielä yhdet löylyt. Paavo suuntaa saunaan, mutta havahtuu kesken löylyjen voimakkaaseen pahaan oloon ja huimaukseen. Paavo sairastaa diabetestaä, eikä ole pariin tuntiin syönyt mitään eikä juonut kunnolla. Pääseekö Paavo omin avuin ulos saunasta, joka on ajastimen mukaan päällä vielä kaksi tuntia?


2.  23-vuotias Matias saa vihdoinkin pitää odotetut kotibileet, kun vanhemmat lähtevät ulkomaanmatkalle neljäksi päiväksi. Matias kutsuu kaikki ystävänsä kotibileisiin, sillä onhan asunnossa tilaa. Yhteistuumin myös sauna päätetään lämmittää. Vierasmäärän myötä pidot yltyvät kunnon juhliksi ja jossain vaiheessa monta tuntia alkoholia nauttinut Matias rupeaa voimaan pahoin ja kaipaa rauhaa viimeisten vieraiden lopetellessa juhlia ja suunnatessaan baariin tai kotiin. Päihtyneenä hän eksyy päällä olevan, hieman jäähtyneen, mutta edelleen päällä olevan saunan lauteille ja päättää ummistaa silmänsä hetkeksi. Huomaavatko päihtyneet nuoret kadonneen isännän? Onko Matias nestettä kehosta poistavan alkoholin lisäksi muistanut nauttia riittävästi nestettä, ettei menehdy kehon kuivumiseen saunassa?


3. 72-vuotias Aino on itsenäinen ja omatoiminen ikäihminen. Hän asuu yhä kotona, saunallisessa kerrostaloasunnossaan. Ikäisekseen hyväkuntoinen Aino kärsii niin sanotuista normaaleista iän mukanaan tuomista liikuntarajoitteista - välillä lonkat temppuilevat ja polvet lukkiutuvat. Päättäväisesti Aino kuitenkin jatkaa kotona asumista, sillä pystyy vielä toimimaan itsenäisesti. Aino saa myös kotona nauttia saunomisesta silloin kun haluaa. Aino toivoisi kuitenkin kylpyhuoneremonttia, sillä on monta kertaa saunasta poistuessaan meinannut liukastua liukkaalla laattalattialla ja välillä saa oikein voimaa käyttää, että pääsee kapuamaan lauteille. Selviääkö Aino seuraavan kerran liukastumatta? Minkälainen lopputulos kaatumisella voi parhaimmassakin tapauksessa olla, kun kyseessä on tämän ikäinen henkilö ja vastassa kova laattalattia?


Tilasuunnittelu:

-Tilan perusturvallisuuteen liittyvät asiat, kuten kaiteet ja struktuuripinnat huomioidaan jo suunnitteluvaiheessa

-Tilan katon muoto suunnitellaan ilmanvaihtoinnovaation vaatimien olosuhteiden mukaan kaarevaksi kohti yhteen tasoon rakennettavaa laudekokonaisuutta (materiaalivalinnat, detaljit ym. raportissa)


Ilmanvaihto (kuva 1.):

-Ilmansekoituksella lämpötilajakauma tasoittuu ja lauteet voidaan rakentaa alatasoon (liikuntaesteisyys)

-Ilmanjako toteutetaan sekoittamalla koneellisesti alaosan viileää ja yläosan kuumaa ilmaa

-Yläosan sekoitettu ilma ohjataan kaarevaan katon muotoon perustuvan Coanda-ilmiön avulla kohti saunojia

-Ilmansekoitus joko ejektorilla tai kahden puhaltimen avulla (ejektorin mitoitus ja suunnittelu kesken, tarkemmat tiedot loppuraportissa)

-Ilmanvaihdolla tila voidaan myös jäähdyttää hätätilanteessa

-Saunaan innovoitu erillinen ilmanvaihtosysteemi voidaan liittää asunnon normaaliin ilmanvaihtojärjestelmään

-Ilmanvaihdon toimintaa on mallinnettu pienoismallikokeella (saunatilapienoismalli, termopari, anemometri, merkkisavu, tutkimuspöytäkirja raportin liitteenä)

-Uudistettu ilmanvaihto poistaa tarpeen raolle saunan oven alareunassa, joka kuuluu perinteiseen suunnitteluun


Ohjauskeskus (kuva 2.):

-Ohjauskeskus on sekä ilmanvaihdon automatisoitu ohjauskeskus, mutta myös käyttäjälle luotu aplikaatio

-Aplikaatio mahdollistaa esimerkiksi etälämmityskäskyn lähettämisen mobiililaitteen avulla

-Ohjauskeskus sijaitsee saunatilan ulkopuolella

-Ohjauskeskuksessa on parametrejä, joiden avulla pystytään luomaan toimiva kokonaisuus erityyppisille käyttäjille

-Muokattavia parametrejä ovat esimerkiksi haluttu lämpötila, saunomisaika, tuloilman määrä

-Kiinteitä parametrejä ovat esimerkiksi järjestelmän reagointi oletettuihin onnettomuus- ja sairaskohtaustilanteisiin asetettujen maksimiarvojen ja asennettujen tunnistimien avulla

-Maksimiarvojen ylittyessä järjestelmä vaatii reagointia (löylynheitto tai oven avaaminen) tai tulkitsee reagoimattomuuden ongelmatilanteeksi ja jäähdyttää saunan, avaa saunan oven, sammuttaa kiukaan sekä hälyyttää (käyttäjän valitsemalle taholle)


Esimerkkitilanne alla:

<em>Riskitilanteisiin reagointi tapahtuu löylynheiton aiheuttaman RH:n muutoksen tarkkailun kautta. Jos tilassa on henkilöitä, mutta löylyä ei ole heitetty käyttäjäasetuksissa määritettyyn aikaan, toimii järjestelmä yllämainitulla tavalla.</em>


-Tilan käyttöä tarkkaillaan saunaan asennettavilla magneettikytkimellä (ovessa), infrapunatunnistimella (lauteilla) ja ultraäänitunnistimella. (oven edusta saunassa, esim. Di-Soric ultrasonic sencor, tarkennettava automaatiosuunnittelussa)

-Ohjausjärjestelmän toimintaperiaatteet ovat selitetty yksityiskohtaisemmin loppuraportissa


Kuva 1. Sekoittava ilmanvaihtoratkaisu (Periaatekuvasta puuttuu hätätilanteessa olennainen poistoyhde 2D-mallinnuksen vuoksi)


Kuva 2. Ohjaussensorien sijoitus


<em>Ryhmältä saa pyytämällä pidemmän raportin yksityiskohtineen aiheesta.</em>

Kommentit
Kirjaudu sisään kommentoidaksesi omalla nimelläsi
Piilota kommentit