EKKO: muoviton take away -kierrätysastia | Kokeilunpaikka.fi
1

Kokeilun idea

-

Kokeilun teemat

KiertotalousLiiketoimintamallitKokeilutTuotesuunnitteluLähiruokaRuokaResurssiviisausIlmastonmuutosKiertotaloushaku

862 katselukertaa

Kokeilu on luotu 22.01.2019

Xenomer Oy ja pakkauksen valmistava kumppani

EKKO: muoviton take away -kierrätysastia

Muoviton, kannellinen ja uudelleenkäytettävä kierrätysastia taka away -ruoalle.

Miksi tämä kokeilu on tarpeellinen?

Vuodesta 2002 vuoteen 2013 mennessä muovituotannon määrä koko maailmassa on noussut 204 miljoonasta tonnista 299 miljoonaan tonniin (Plastics Europe 2015). Tällä hetkellä noin 4 % kaikesta tuotetusta öljystä menee neitseellisen muovin valmistukseen (Kreiger 2014). Elintarvikeala on edelleen noviisi muovin vähentämisessä. Nyt on aika tehdä muovittomia, uudelleenkäytettäviä ja kierrätettäviä pakkauksia. Muovipussien ja -astioiden vähentäminen elintarvikealan yrityksien arjessa on haastavaa esim. kustannusten ja asenteiden takia. Ihmisten asenteet ympäristöystävällisiin materiaaleihin – esimerkiksi kuinka paljon enemmän he ovat valmiita maksamaan muovittomasta pakkauksesta? Kuinka toimiva, hyvin suunniteltu ja muotoiltu astia on? Kuinka paljon muovia voisimme vähentää elintarvikealalla?

Miten kokeilu toteutetaan?

Suunnitellaan ja toteutetaan EKKO-astia, jossa ei ole muovia ollenkaan. Astia on suljettavissa ruuan kuljettamiseen ja lyhytaikaiseen säilyttämiseen. Astiaa/boxia testataan viidessä erilaisessa paikassa, huomioiden sen toimivuus, kätevyys ja asiakkaiden tuntemus ympäristöystävällisten astioiden käyttöön. EKKO-pakkaus on kierrätettävää materiaalia ja sen voi uudelleen käyttää esim. muiden materiaalien kuin elintarvikkeiden kotona varastoimiseen. EKKO-astiassa on QR-koodi, jota kautta voi antaa palautteen astian/pakkauksen toimivuudesta sekä vastata muutamaan kysymykseen kierrätyksestä. EKKO-astioita/boxeja valmistetaan 500-1000 kpl ja ne jaetaan viidelle eri toimijalle. Kaksi ravintolaa, jotka haluavat vähentää ruokahävikkiä ja käyttävät boksia take away -periaatteella. Yksi ammatillisen oppilaitoksen kahvila, joka myy oppilaiden valmistamaa tai ylijäämäruokaa asiakkaille koteihin. Yksi pieni ruokakauppa, jossa on take away -ruokaa sekä elintarvikkeita. Sekä toimija, joka jakaa ylijäämäruokaa eläkeläisille, työttömille sekä vähäosaisille. Testissä selvitetään 1) asiakkaiden kokemus pakkauksesta 2) kuinka paljon astia tuo ilmastohyötyjä ja 3) nostaako astia kokonaishintaa? Kyselypatteristolla ja yhteisöllisellä ratkaisulla selvitetään asiakkaiden/käyttäjien asenteet sekä näkemykset pakkauksen toimivuudesta. EKKO-astiassa on QR-koodi, jota kautta voi antaa palautteen astian/pakkauksen toimivuudesta sekä vastata muutamaan kysymykseen kierrätyksestä osana kokeiluyhteisöä esim. WhatsAppissa tai #Slackissa. 6.2.2019 - 31.5.2019

Kuka tai ketkä kokeilun toteuttavat?

Xenomer Oy ja pakkauksen valmistava kumppani.

Mikä on kokeilun kokonaisbudjetti ja miten se jakautuu maksajatahoittain?

Kokeilun kokonaisbudjetti on 5000 euroa. Suunnittelutyö 1400 euroa, Ekko astiaprotojen teko 1 500 euroa, toimitus testiyrityksille 300, testaus 850, ja dokumentointi 350 euroa, matkakulut 200 ja muut kustannukset 400 euroa.

Millaista osaamista ja rahoitusta kokeilulla on käytettävissään?

Monipuolinen kokemus suunnittelu ja kehittämistehtävistä sekä verkostoitumisesta.