Elämyksellinen Aamiainen | Kokeilunpaikka.fi
1

Kokeilun idea

-

Kokeilun teemat

Digisotetaidot

1216 katselukertaa

Kokeilu on luotu 18.10.2018

Tamora Oy

Elämyksellinen Aamiainen

Suomen merkittävin sosiaalinen innovaatio on varmasti kouluruoka. Se on jättänyt jälkensä ja rakentanut ruokakulttuuriamme läpi vuosikymmenten jo 70 vuoden ajan. Yhteinen pöytä katetaan usein ainoana monelle lapselle, vanhukselle ja sairaalassa viipyvälle. Miten se rakennetaan elämykselliseksi?

Miksi tämä kokeilu on tarpeellinen?

Julkinen ruokailu on valitettavan usein irronnut vuodenajoista ja satokausista. Sen linja on teollinen ja valitettavan usein porkkanat lapselle ei tule viereiseltä porkkana-tilalta vaan pilputtuna Saksaasta. Valitettavan usein satokausi ei näy. Valitettavan usein ruokahetki on pelottava ja eikä ruoka maistu - vaikka ase on tutkitusti hyvää. Vanhuksista julkisen ruokailun piirissä 5% on aliravittuja ja kouluruokailussa näkyy pöydilä korvaavina välipalapatukat. Maailman parhaat raaka-aineet. Maailman parhaat keittiöt ja maailman parhaat kokit eivät saa osaamistaan käytetyksi jotta ruokahetkestä tulisi sosiaalisestikin vahvistava kokemus. Vaikka kaikki osaaminen, resurssit ja asennekin on. Halaumme aloittaa aamuista. Haluamme kokeilla, voiko olemassa olevilla resursseilla rakentaa julkisesta aamiaisesta kouluissa, päiväkodeissa, vanhusten kotona, palveluasumisessa, kehitysvammaisten kanssa, työttömien ruokailussa ja vaikka kirjastoissa elämyksellistä. Haluamme koota tuhat elämyksellisen ruokailun tarinaa kirjaksi. Todellista, koettua tarinaa. Kokeilla, miten se oikeasti tehdään ja saada mukaan kymmeniä, sanotaanko vähintään 105 yksikköä. Tekemään ja toteuttamaan. Ja sitten mallintamaan Elämyksellisen aamiaisen reseptikirjan. Tuhat tositarinaa maailman puhtaimman ruuan Suomesta. Miten olemassa oleva osaaminen, vuodenaikojen vaihtelut, ruokakulttuuri ja yhteisöllisyys saadaan valjastettua voimavaraksi rikastamaan nykyisen julkinen ruokailu entistä elämyksellisemmäksi.

Miten kokeilu toteutetaan?

Työskentelemme eri puolilla Suomea kymmenien julkisen sektorin ruokailuja järjestävien tahojen kanssa, myös julkisen rahoittamien yksityisten tuottamien palveluiden kanssa. Tapaamme ihmisiä ja he osallistuvat kokeiluja ja palvelumuotoilua hakevaan tuotekehityksen ohjelmiin. Haluamme systemaattisesti haastaa näitä omia verkostojamme ja myös muita toimijoita kokeilemaan, mitä ne voivat tehdä 17 euron "määrärahalla" rakentaakseen elämyksellisen aamiaisen. Annamme resurssilisän ja kokeilijat kokeilevat, miten paljon ne saavat sillä pienellä rahalla aikaan. Suomalainen innovatiivisuus on aina kasvanut niukkuudesta. Kun saamme näitä ratkaisuja, kokoamme ne yhteen, mallinnamme ratkaisuiksi, teemme reseptin elämykselliseen aamiaiseen ja kokoamme ne digitaaliseksi keittokirjaksi. Keittokirja ei ole vain keittokirja ruuasta vaan keittokirja elämyksistä, osallisuudesta, yhteisöllisyydestä, hyvästä elämästä, puhtaasta ruuasta, luontoyhteydestä, hyvistä teoista ja onnellisuudesta. Mahdollisismman laajasti erilaisissa yksiköissä ja tilanteissa. Nyt satokauden päättyessä. ainakin kuudessa eri tyyppisessä asiakassegmentissä eri ikäluokille. Käytännössä kokeillaan, miten 17 euroa voi lisätä elämyksellisyyttä. Millekin ikäluokalle. Haluamme kokeilla kekristä adenttiin, itsenäisyyspäivään, joulunaikaan, uuteenvuoteen, nuutipäivään ja siitä sitten vielä laskiaseen paastonajan alkuun. Siis aloitamme heti ja jatkamme helmikuun puoleen väliin. Kirjan julkaisutilaisuuden voi ajoittaa helmikuun loppuun. Tuhat tarinaa on silloin toteuttu. Jokaisessa keskimäärin vähintään 20 ruokailijaa ja kolme tekijää. 20000 ihmistä on nauttinut elämyksellisestä ruuasta ja 3000 ihmistä, ruokapalvelun ammattilaista on saanut tuottaa hyvää. 23000 ihmisen onnellisuus on lisääntynyt ihan konkreettisesti. Se on alle 50 senttiä kokeilulla onnellisuuskokemusta kohden. Ei ole kallista. Ja jokaiselle jää tästä elämänikäinen jälki. Muisto, jota jakaa tillihaayäk-kokemuksen rinnalla. Ja sitten vielä kirja. Kannattavin kokeiluinvestointinne ikinä :)

Kuka tai ketkä kokeilun toteuttavat?

Organisoimme kokeilun Tamora Oy:nä ja haastamme siihen tuotekehitystyön erikoisammattitutkinnon meneilläään olevat ryhmät ja osin myös johtamisen ryhmämme. Organisaatiota on 20. Tuomme palvelumuotoilun osaamisen osana ryhmien toimintaa. Haastamme mukaan ruokapalvelun tuottajat ja niitä tarjoavat organisaatiot. Fokusoimme vain aamuun tässä kokeilussa.

Mikä on kokeilun kokonaisbudjetti ja miten se jakautuu maksajatahoittain?

Kokeilu rahoitetaan omana työnämme ja näiden mukana olevien organisaatioiden työnä. Tuhanteen kokeiluun käytetään vähintään 10000 tuntia työtä. Se on noin 300000€. Sen saamme organisoitua. Käytämme sparraukseen kolme tuntia jokaista ruokailua kohti. Se on 3000 tuntia ja noin 100000€. Senkin saamme vielä organisoitua. Mutta tällaiseksi massiiviseksi, yhteiseksi kokeiluksi, visuaalisen kirjan tuottamiseksi, mallinnukseksi ja samanmittaisen kokeilun ohjaamiseksi kattavasti kaikkialle emme saa. Tarvitsemme tähän kokeilurahaa. Jos saamme 12000€ kokeiluun, lupaamme tuottaa sillä 1000 tositarinaa suomalaisesta ruuasta ja julkaista sen suuren yhteiskunnalisen innovaatiomme elämyksellisyyskokeilun kirjana. Sähköisenä ja visuaalisena ja osallistavana jo heti. Ja painovalmiina, jos vaikka tahdotte.

Millaista osaamista ja rahoitusta kokeilulla on käytettävissään?

Erinomaiset resurssit. Elämyskokkeja. Työn rikastajia. Yli 400 ammattilaista kouluruuan rajapinnoilla käytännössä kaikkialla Suomessa. Me olemme aika hyviä sparraajia ja innostajia. Osaamme palvelumuotoilua, muutosmuotoilua ja kokeilukulttuuria. Meillä on mukana Jaana Utin tiimissä Ville Mäkelä kokeilujen asiantuntijana, Tom Hagelberg valkuvauksen ja muutosmuotoilun asiantuntijana, Saara Utti muotoilijana, Iida Tahvanainen kuvittajana ja visualisoijana. Ja ennen kaikkea nuo julkisen ruuan tekijät ja tarjoajat kaikkialta Suomesta. Kokeilun kuvassa on muuten Tampereen kaupunkiseudun työllisyyskokeilun johtaja Regina Saari, Hämeen maakuntauudistuksen henkilöstöjohtaja Matti Korkala, Vantaan kulttuurijohtaja Annukka Larkio, sisäministeriön Jouni Pousi ja Hämeenkyrön kunnanjohtaja Antero Alenius. Elämyksellistä ruokailua, kokeilukulttuuria syyskuussa 2018 todellisessa tilanteessa. Kyllä nämä osaavat.

Mitä kokeilun matkalla on tapahtunut?

18.10.2018

Lisään tähän asiantuntijoiden CV;t. Mukana on Emma Ivane. Maailman ykkösluokan kakkutaiteija, bloggari, osaamisen tuotteistaja ja kakkukirjailija. Tällä joukolla saadaan julkisen ruokailun osaminen nostettua elämyksiksi ja tehtyä näkyväksi. Malliksi maailmalle.

Kommentit
Kirjaudu sisään kommentoidaksesi omalla nimelläsi
Piilota kommentit