-
Kokeilun teemat
1280 katselukertaa
Kokeilu on luotu 01.06.2018Lugnoru
Tarkoituksenamme on testata kehittämäämme stressinhallintamallia (Perfect Day). Kokeilu on nelivaiheinen ja sen toteutuksessa käytettään hyödyksi lean startup- ja muotoiluajattelumetodiikkaa. Ensimmäisessä vaiheessa jo olemassa olevan esittelyvideon avulla ohjataan potentiaalisia käyttäjiä osoittamaan mielenkiintonsa jättämällä yhteystietonsa nettisivuillemme. Tämän jälkeen heille lähetetään heidän omaa stressintuntemustaan kartoittava visuaalinen kysely, jonka pohjalta heistä luodaan arkkityypit. Toisessa vaiheessa arkkityypeistä kutsutaan haastatteluun 8-12 henkilöä ja heistä luodaan tarkemmat profiilit. Haastattelun jälkeen ohjeistetaan myös kolmannen vaiheen kolmiviikkoinen kenttätutkimus. WorkFlow-sovelluksen avulla henkilöt pitävät ”päiväkirjaa” tekemisistään, Moodmetric -sormuksen samalla mitatessa heidän stressitasojaan. Ensimmäisellä viikolla käyttäjä ”opettelee” tekemään merkintöjä ilman että näkee mittaustuloksia. Toisella viikolla henkilö näkee tulokset ja kolmannella viikolla me toimimme ”Wizard of OZ”-tyyppisesti teköälynä, ehdottaen muutoksia tekemisiin ja niiden väliin. Neljäs vaihe on työpaja, jossa käydään läpi tuntemukset ja kerätyn tiedon pohjalta rakennettu prototyyppi.
Stressi on luonnollinen osa kaikenikäisten ihmisten elämään. Stressi auttaa tavoitteiden saavuttamisessa, mutta liiallisena se on haitallista. Stressinhallintaa opettelemalla voidaan stressi saada pysymään tasolla, jossa sen haittavaikutukset eivät häiritse liikaa. Kun stressi opitaan havaitsemaan riittävän ajoissa, niin voidaan mahdollistaa asioihin puuttuminen ennen kuin paineet kasvavat liian suureksi. Nykyisessä länsimaisessa tehoyhteiskunnassa monet ihmiset ovat kuitenkin hyvin stressaantuneita. Kroonistuessaan stressi voi aiheuttaa ihmiselle monenlaisia terveydellisiä ongelmia. Haluamme oppia, että voiko palvelumme auttaa ihmisiä arjenhallinnassa ja stressinhallinnassa. Auttaako arjen ja stressin hallinnassa stressin visualisointi? Auttaako arkielämän hallinnassa palautetta antava palvelu eli oppiva tekoäly joka antaa palvelun käyttäjälle varoituksia ja suosituksia? Miten testikäyttäjät kokevat tämän kokeilun? Luoko palvelu arvoa asiakkaalle? Kokeilun avulla on tavoitteena saavuttaa validoitua oppimista Lean startup hengessä sekä kerätyn asiakasymmärryksen avulla yhteiskehittää ketterillä menetelmillä palvelukonseptia sekä prototyyppiä eteenpäin.
Ratkaisumme parantaa ihmisten elämänlaatua ja suojelee ennaltaehkäisevästi liian pitkäkestoisilta stressijaksoilta. Perfect day on stressinhallintaa helpottava työkalu. Lopullinen palvelumme tulee olemaan oppiva ja älykäs digitaalisen kalenterin lisäosa, joka tulee antamaan ohjeita ja neuvoja ajan- ja stressinhallintaan. Palvelumme tarkoitus on motivoida ihmisiä parempiin valintoihin elämässä. Palvelun syvimpänä tavoitteena on, että käyttäjä oppii priorisoimaan ja tasapainottamaan elämän alueitaan omien arvojensa mukaisesti. Ratkaisumme visualisoi ja värikoodaa kalenterin eri tapahtumat sen mukaan kuinka stressaavina ne näyttäytyvät palvelun käyttäjälle. Se tulee tulevaisuudessa myöskin keskustelemaan markkinoilla olevien stressitasoa mittaavien laitteiden, kuten erilaisten sormusten ja rannekkeiden kanssa. Ratkaisumme tulee hyödyntämään vahvasti asiakkaiden omaa dataa oppiakseen asiakkaan ajankäytöstä ja stressitasoista. Algoritmien avulla teköäly analysoi dataa ja oppii asiakkaasta sekä pystyy jatkossa antamaan hänelle suosituksia ajankäytön suhteen. Palvelu luo siis asiakkaalle arvoa yhdessä asiakkaan kanssa. Asiakas oppii palautetta antavan teköälyn avulla tuntemaan itsensä paremmin ja saa apua stressin hallintaan sekä eri elämänalueiden tasapainottamiseen ja priorisointiin. Palvelumme pyrkii siis tukemaan asiakkaiden toimintoja ja prosesseja arvoa luovasti. Palvelumme suosittelee asiakkaalle erilaisia rentoutumishetkiä päiviin ja voi antaa varoituksia, jos liikaa stressaavia tilanteita kertyy samalla ajanjaksolle. Tarkoituksenamme on testata kehittämäämme stressinhallintamallia. Kokeilu on nelivaiheinen ja sen toteutuksessa käytettään hyödyksi lean startup- ja muotoiluajattelumetodiikkaa. Ensimmäisessä vaiheessa jo olemassa olevan esittelyvideon avulla ohjataan potentiaalisia käyttäjiä osoittamaan mielenkiintonsa jättämällä yhteystietonsa nettisivuillemme. Tämän jälkeen heille lähetetään heidän omaa stressintuntemustaan kartoittava visuaalinen kysely, jonka pohjalta heistä luodaan arkkityypit. Toisessa vaiheessa arkkityypeistä kutsutaan haastatteluun 8-12 henkilöä ja heistä luodaan tarkemmat profiilit. Haastattelun jälkeen ohjeistetaan myös kolmannen vaiheen kolmiviikkoinen kenttätutkimus. WorkFlow-sovelluksen avulla henkilöt pitävät ”päiväkirjaa” tekemisistään, Moodmetric -sormuksen samalla mitatessa heidän stressitasojaan. Ensimmäisellä viikolla käyttäjä ”opettelee” tekemään merkintöjä ilman että näkee mittaustuloksia. Toisella viikolla henkilö näkee tulokset ja kolmannella viikolla me toimimme ”Wizard of OZ”-tyyppisesti teköälynä, ehdottaen muutoksia tekemisiin ja niiden väliin. Neljäs vaihe on työpaja, jossa käydään läpi tuntemukset ja kerätyn tiedon pohjalta rakennettu prototyyppi. Kokeilun pyritään toteuttamaan elo-syyskuun aikana 2018. Toimiva prototyyppi valmistunee marraskuussa 2018.
Kokeilun toteuttavat kaksi palvelumuotoilijaa yhteistyössä Moodmetricin kanssa.
Kokeilun budjetti on 5000. Tästä 1500 kuluu kuvauksessa mainittujen eri vaiheiden tilaisuuksien järjestämiseen, jossa koekäyttäjille annetaan ohjeita, heitä haastatellaan ja heiltä kerätään palautetta käyttäjäkokemuksesta. 500 euroa on varattu matkakuluihin ja loput 3000 työkustannuksiin.
Tiimi on perehtynyt palvelumuotoiluun, yhteiskehittämiseen, Lean startup – ajatteluun, digitaalisten palveluiden kehittämiseen sekä UX:n ja UI:n käyttäjäkeskeiseen suunnitteluun. Lisäksi olemme toteuttaneet ideasta videon BELT organisaation avustuksella.