-
Kokeilun teemat
727 katselukertaa
Kokeilu on luotu 01.06.2017Hack for Society toteutetaan Helsingin yliopiston, Sitran, Kuntaliiton, Kokeilevan Suomen ja ajatuspaja e2:n yhteistyönä.
Syksyllä 2017 toteutettavassa Hack for Society -haasteessa Helsingin yliopiston tutkijoista ja opiskelijoista sekä Helsingin kuntapoliitikoista koostuvat tiimit kilpailevat ajankohtaisten kunnallisten haasteiden ratkaisemisessa.
Hack for Society -kokeilun tavoitteena on tuottaa tietoa poliittisten päättäjien ja välisen aidon vuoropuhelun, tiedonvaihdon ja yhteisen ongelmanratkaisun lisäämiseksi. Yhteistyö yli sektorirajojen lisää luovuutta ja vahvistaa kaikkein osapuolten osaamista. Samalla tullaan tutuiksi, saadaan uutta tietoa ja ideoita, lisätään keskinäistä ymmärrystä toimintaympäristön muutoksista, yhteisistä ongelmista ja ratkaisukeinoista sekä tulevaisuuden avainkysymyksistä. Toiveena on, että toimintamallia voisi myöhemmin skaalata muihin kuntiin, alueisiin ja/tai kansalliseen päätöksentekoon.
Pilotilla kokeillaan miten parhaiten voidaan lisätä päättäjien ja tutkijoiden välistä aitoa dialogia, miten törmäyttää näitä ryhmiä virkamiesten ja yritysten kanssa ja miten luoda ratkaisuihin pyrkiviä työtapoja, joissa käytetään tietopohjana olemassa olevaa ihmistieteiden tutkimusta. Tavoitteena on kuukauden pituisen kiihdyttämöprosessin avulla kehittää konkreettisia ratkaisuja tiimien haasteisiin, edistää tutkimuksen ja päätöksenteon yhteistyötä ja testata uutta tutkimuksen ja kunnallisen päätöksenteon välistä vuorovaikutusmallia. Osallistujat kartuttavat oppeja yhteiskehittämisestä, nopeista kokeiluista, design-ajattelusta ongelmanratkaisun apuvälineinä. Valtuutetuille kyseessä on myös mahdollisuus tutustua paremmin tiedeyhteisön osaamiseen ja päästä nostamaan poliittiselle agendalle uusia, tutkimustietoon perustuvia kehitysehdotuksia. Toisaalta päättäjillä on valtavasti osaamista ja asiantuntijuutta, jota tiedeyhteisö ei aina osaa hyödyntää viedäkseen tutkimustietoaan käytäntöön.
Hack for Societyn koordinaattorina toimii Helsingin yliopisto ja sen käytännön toteutuksesta vastaa Helsinki Think Company. Haaste toteutetaan yhteistyössä Sitran, Kokeilevan Suomen, Kuntaliiton ja Ajatuspaja e2:n kanssa. Myös opetus- ja kulttuuriministeriö on tukenut hanketta avustuksella.