-
Kokeilun teemat
420 katselukertaa
Kokeilu on luotu 17.08.2017Marika Mulari, Egget Oy
Minulla on lähiruokatuorepastaa valmistava yritys. Pastamme tehdään free range kanojen munista ja suomalaisesta vehnästä. Vielä pienempään ympäristön kuormittamiseen voisi päästä, jos pastassa käytettävät munat tuotettaisiin samalla tilalla ja kanoille syötettäisiin, tietenkin vain osana niiden ruokavaliota, pastan valmistuksessa väkisinkin syntyvää hävikkipastaa. Tämä vaatisi rekisteröitymistä rehun tuottajaksi. Lisäksi kananmunien kuoret kannattaisi hyödyntää kierrättämällä ne kanojen kalkkilähteeksi.
Vähentää pastantuotannossa syntyvää hävikkiä ja tehdä pastanvalmistuksen kierrosta suljetumpaa.
-Vähentää munien pakkaamisesta ja kuljetuksesta aiheutunutta energiankulutusta -Hävikkiruoka saadaan hyödynnettyä uudeksi proteiininlähteeksi eli kananmunaksi -Pienkanalassa eläimet voivat paremmin, saavat ulkoilla ja elää lajityypillistä elämää. Käytännössä kokeillaan ammattimaista munan- ja rehuntuotantoa huomattavasti totuttua pienemmässä mittakaavassa, noin 50 kanan kanalassa. Yleensä tuotantokanaloissa on tuhansia/kymmeniätuhansia lintuja. Idea testataan hakeutumalla pienpakkaamoksi ja rehuntuottajaksi, harrastekanoja tilalla jo onkin. Pastan tuotannosta yli jäänyt pasta keitetään ja tarjoillaan kanoille osana niiden ruokavaliota. Yli jääneet munankuoret kuivataan ja tarjoillaan kanoille lisäkalkin lähteenä.
Egget Oy oman liiketoimintansa sivussa.