Hävikkiruokabrunssi ja vihertävämpi kahvilatoiminta | Kokeilunpaikka.fi
1

Kokeilun idea

-

Kokeilun teemat

KiertotalousRuoka

645 katselukertaa

Kokeilu on luotu 31.08.2017

Malla Tuuri-Sarinko, Kinuskilla kahvila

Hävikkiruokabrunssi ja vihertävämpi kahvilatoiminta

Hävikkiruoan vähentäminen ja hyödyntäminen kahvila- ja ravintolatoiminnassa. Jakamis- ja omavaraistalouden kehittäminen kahvilan hankintoja pohdittaessa. http://www.kinuskilla.fi

Miksi tämä kokeilu on tarpeellinen?

Haluamme vähentää kahvila- ja ravintolatoiminnassa syntyvää ruokahävikkiä. Haluamme ottaa jakamistalouden ja omavaraistalouden tuomat mahdollisuudet käyttöön toiminnassamme. Kokeilun tavoitteena on vaikuttaa kahvilan hankintoihin, työnteikjöiden taloudelliseen ja kestävän kehityksen ajatteluun. Tavoitteena on vähentää ruokahävikkiä ja vaikuttaa asiakkaiden ostopäätöksiin ja valintoihin vakuuttamalla heidät hävikkiruokabrunssin maukkaudesta ja hävikkiruoan hyödyntämisen hyödyistä. Lisähyötynä hanke tuo mahdollisuuden yrittäjäyhteistyöhön sekä verkostoitumiseen niin, että kuluttajan on helppo valita palveluntarjoajat, joiden arvomaailman kuluttaja voi jakaa.

Miten kokeilu toteutetaan?

Hyödynnämme hävikin käyttämällä sen jatkovalmistukseen. Lisäksi vähennämme merkittävästi kahvilaan ostettavia tuotteita ja tavaroita kuten esim. työvaatteet, kahvilakalusteet, astiat ja somisteet. Haluamme hyödyntää kahvila - ja ravintolatoiminnassamme syntyneen ruokahävikin valmistamalla siitä edelleen hyvää ja maukasta brunssia. Olemme sopineet paikallisen ruokakauppiaan kanssa ruokahävikkiyhteistyömallin. Haemme kaupan he-vi ja lihahävikin, jonka avulla täydennämme hävikkibrunssimme tarjontaa. Samalla kevennämme ruokakaupan hävikkikuormaa. Haluamme huomioida jakamistalouden tarjoamat mahdollisuudet toiminnassamme niin usealla saralla kuin mahdollista. Haluamme tehdä salihenkilökunnan työvaatteiden hankinnoissa kokeilun vaatteita lainaamalla ja kierrättämällä. Paikallinen yritys, joka lainaa suomalaisten suunnittelijoiden designvaatteita on lähtenyt kanssamme yhteistyöhön. Tarkoituksena on kierrättää vaatteita lainaamalla niitä korvausta vastaan. Ideana on, ettei työvaatteita tarvitse hankkia yritykselle omaksi vaan niitä voidaan kierrättää useiden käyttäjien kanssa. Kahvilan somisteina käytettävät kukat hankimme paikalliselta yrittäjältä. Haluamme kokeilussamme hyödyntää ns. ei myyntiin kelpaavia kukkia. Teemme kukista asetelmia, kuivaamme niitä ja käytämme ylikukkineet kukat kahvilan somistuksessa. Omavaraistalous kiinnostaa. Olemme aloittaneet keväällä laatikkoviljelyn. Viljelemme itse ruoan valmistuksessa käytettävät yrtit ja syötävät kukat. Ensi kesänä haluaisimme laajentaa viljelyjämme. Kokeilun avulla lisäisimme viljelylaatikoita. Lisäksi järjestäisimme asiakkaillemme kursseja laatikkoviljelystä ja tarjoaisimme heille mahdollisuutta hoitaa viljelyksiä sekä vapaasti hyödyntää satoa. Keittiöön on palkattu keittiötyöntekijä, joka on myös ammattipuutarhuri. Hänen osaamistaan haluaisimme kokeilun avulla hyödyntää kurssitarjonnassa. Tavoitteena on myös järjestää lapsille suunnattua puutarhatoimintaa. Kokeilua varten kahvila palkkaa sisällöntuottajan, joka dokumentoi ja valokuvaa projektin etenemisen. Materiaali kootaan kirjaksi. Kokeilu alkaa 12.9.2017-31.8.2018

Kuka tai ketkä kokeilun toteuttavat?

Kokeilun toteuttaa Kinuskilla pienleipomo-konditoria-kahvila-ravintola, yrittäjä yhdessä tiimin kanssa.

Mikä on kokeilun kokonaisbudjetti ja miten se jakautuu maksajatahoittain?

Kokeilun budjetti on 6000 euroa. Budjetilla katetaan markkinointikulut. Lisäksi kuluja tulee kirjan julkaisuun liittyvistä kustannuksista, joita ovat valokuvaajan kulukorvaukset sekä painokulut. Lisäksi hävikkiruokaa varten tarvitaan kylmäsäilytystilan hankintoja. Viljelytoiminnan kasvattamiseen tarvitaan lisää lavakauluksia. Siemenhankinnat on tehtävä syksyllä ja taimihankinnat keväällä. Hankinnoissa käytetään paikallisen luomupuutarhurin tarjontaa.

Millaista osaamista ja rahoitusta kokeilulla on käytettävissään?

Tiimillä on vahva yhteistyöverkosto, jonka avulla kokeilu mahdollistuu. Hyvä markkinointiosaaminen sekä ammatillinen kiinnostus ja osaaminen hävikkiruoan valmistusta kohtaan. Henkilöstön erityisosaamisalueiden hyödyntäminen toiminnassa. Rahoitus viljelytomintaan, arviolta 1000 euroa (lavakaulukset, luomumulta, biohiili, siemenet, taimet, harsokangas, kastelujärjestelmä, työkulut) on rahoitettu.