-
Kokeilun teemat
Kokeilussa yhteiskehitetään ja skaalataan kahta vuonna 2020 toteutettua kokeilua: Kuntoutussäätiön ”Kasvishävikki voimavaraksi naapurustoon” ja Hämeenlinnan kaupungin ja Palmia oy:n ”Hävitetään hävikki” -kokeiluja. Kokeilussa jatkokehitetään tapoja vahvistaa lasten ja nuorten ilmasto-osallisuutta.
Ruoka vastaa noin viidennestä keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljestä, joten kestävillä ruokatottumuksilla on merkitystä hiilineutraalin Suomen saavuttamiseksi. Ruokakasvatus on osa peruskoulujen opetussuunnitelmia ja kestävyyden toteutuminen kouluruokailussa voi vaikuttaa positiivisesti myös perheiden ruokakulttuurin kehittymiseen kestävään suuntaan. Lapset ja nuoret ovat usein hyviä lähettiläitä uuden tiedon jalkauttamisessa perheiden arkeen.
Kokeilussa yhteiskehitetään ja skaalataan kahta vuonna 2020 toteutettua kokeilua. Kokeilut ovat - Kuntoutussäätiön ”Kasvishävikki voimavaraksi naapurustoon” - Hämeenlinnan kaupungin ja Palmia Oy:n ”Hävitetään hävikki” Jatkohankkeessa jatkokehitetään ja skaalataan opetusmateriaalia ruokahävikki- ja ilmastoteemojen ympärille. Opetusmateriaalia on tarkoitus tuottaa eri luokka-asteille (esim. 1–3 lk, 4–6 lk, 7–9 lk), jotta ruokahävikin ja sen ilmasto- ja ympäristövaikutusten ymmärtäminen olisi helpompaa. Opetusmateriaalin tuottavat hankkeen asiantuntijat. Myös opettajien perehdyttäminen ruokahävikki- ja ilmastoteemojen käsittelyyn koulun arjessa on kokeilun tavoitteena. Jatkohankkeessa pyritään vahvistamaan oppilaiden osallisuuden ja vaikutusmahdollisuuksien kokemusta. Vallitsevan koronatilanteen asettamissa rajoissa pyritään järjestämään matalan kynnyksen ruokahävikkiparlamentteja kouluissa, joissa oppilaat pääsevät jakamaan ideoitaan koulun, opetustoimen ja ateriapalveluiden edustajille.
Tässä jatkohankkeessa yhdistetään parhaat opit Kuntoutussäätiön sekä Palmia oy:n ja Hämeenlinnan kaupungin kokeiluista, ja skaalataan kokeilujen oppeja Hämeenlinnan ja Helsingin kaupunkeihin sekä uusille alueille. Rahoituksen päähakijana toimii Kuntoutussäätiö ja päätoteuttajia ovat lisäksi Hämeenlinnan kaupunki ja Palmia oy.
Budjetti on 10 000 euroa/YM
Tiimi koostuu usean alan asiantuntijoista. Toteuttajat ovat mm. ympäristösosiologian, viestinnän ja kuntien ilmastotyön asiantuntijoita.