Hemppuelementti | Kokeilunpaikka.fi
1

Kokeilun idea

-

  • Täydennystä tiimiin
  • Rahoitusta
  • Sparrausta

Kokeilun teemat

Hiilijalanjälki

1602 katselukertaa

Kokeilu on luotu 26.04.2020

Hemppuelementti

Tämän kokeilun tarkoitus on testata, kuinka saamme tehtyä turvallisen hamppuelementin, jota voidaan käyttää puurunkoisissa kerrostaloissa ja luonnollisesti myös muissa asuintaloissa ja rakenneratkaisuissa.

Miksi tämä kokeilu on tarpeellinen?

Maailmalla on tehty onnistuneita elementtiratkaisuja, mutta kuten edellinen kokeilu opetti, niin kaikki tulee testata myös Suomessa. Tämä toki ei ole ainut syy. Maailmalla käytetään paljon CLT-tekniikkaa (Cross Laminated Timber) puurakenteissa. Tämä tekniikka perustuu puun liimaamiseen, joten se sisältää jonkin verran kemikaaleja. Nyt olemme löytäneet Suomalaisen WLT-tekniikkaa (wave Layered Timber) soveltavan yrityksen, joka rakentaa massiivi-puurakenteita ilman liimaa, tai muita kemikaaleja. Tässä näemme todella potentiaalisen yhteistyökuvion. Heidän kanssa on mahdollista rakentaa hyvin matalan hiilijalanjäljen omaavia rakennuksia pitkälle Suomessa tuotetuista materiaaleista. Kahden tekniikan yhteensovittaminen saumattomasti vaatii kokeilua. Hamppurakentamisen hyvät ominaisuudet ovat teille jo osittain tuttuja edelliseltä kerralta. Mitä uutta me sitten voimme tällä kertaa tuoda Kokeilun paikkaan? Painovoima ry:n kautta olemme vierailleet Lahden talot Oy:n luona ja tutustuneet heille tärkeään tulevaisuuden tavoitteeseen, eli rakentamisen mahdollisimman pieneen hiilijalanjälkeen. Näihin tavoitteisiin Lahden talot aikoo tulevaisuudessa päästä rakentamalla puukerrostaloja ja tämä vaatii elementtiratkaisuja. Näin saadaan rakennettua mahdollisimman tehokkaasti pitäen silti laatu korkeana. Puu on oiva materiaali myös kerrostalorakentamiseen, mutta nykyisissä puurakentamisen menetelmissä on silti tilaa ja tarvetta myös hiilijalanjäljen pienentämiselle. Puisiin rakenteisiin yhdistetään edelleen paljon erilaisia muoveja, liimoja ja muita kemikaaleja.

Miten kokeilu toteutetaan?

Tämän kokeilun tarkoitus on testata, kuinka saamme tehtyä turvallisen hamppuelementin, jota voidaan käyttää puurunkoisissa kerrostaloissa ja luonnollisesti myös muissa asuintaloissa ja rakenneratkaisuissa. Ensimmäisessä vaiheessa suunnittelemme ja teemme pienoismallin. Toisessa vaiheessa rakennamme rungon elementille ja osarunkoaihion talolle. Kolmannessa vaiheessa testaamme, miten nämä rungot toimivat yhdistettynä hamppuun ja miten saamme ne saumattomasti toimimaan yhdessä.

Kuka tai ketkä kokeilun toteuttavat?

Hampputiimi: - Arto Rautevaara - Tero Rautevaara - Darja Orel - Pauli Harinen Rakenne: - Aaltohaitek Testaus: - Kuopion yliopisto ja heidän yhteistyökumppanit Yhteistyössä: - Painovoima ry - Jalotus ry

Mikä on kokeilun kokonaisbudjetti ja miten se jakautuu maksajatahoittain?

Kokonaisbudjetti on siis 20 000€ josta puolet on tukea ja arviolta puolet omaa työtä. Tuen osuus 10 000€. Tuen käyttökohteet ovat: - Materiaalihankinta - Osittain suunnitteluun - Testaamis palveluiden käyttöön (Kuopion yliopisto on vielä mukana.) - Vuokraan Lahdessa olevaan yhteistyöpajaan Painovoima ry.n kanssa. Käytämme myös omaa kalustoa, sekä valmiiksi hankittuja materiaaleja tarvittavan määrän.

Millaista osaamista ja rahoitusta kokeilulla on käytettävissään?

Tiimissämme on rakennuspuolen osaajia, joilla on kokemusperäistä osamista hamppurakenteista. Tähän kokeiluun olemme löytäneet yhteistyökumppanin, jolla on suunnittelukokemusta erilaisista runkorakenteiden ja rakennusprojektien suunnittelusta. rakennusprojekteista. Kokeilun tavoitteena on yksilöllinen ja toimiva ratkaisu perustuen Aaltohaitekin patenttiin ja meidän yhteistyöhön. Teemme kehitystyötä palkatta, jonka voi laskea rahoitusasteikolla vähintään puolet budjetista joka näin ollen on 20 000€. Näin pystymme hyödyntämään tuen 10 000€ täysimääräisesti pelkkiin materiaaleihin ja välttämättömiin palveluihin, jotta saamme vietyä konseptin mahdollisimman pitkälle.

Mitä odotatte oppivanne kokeilusta? Miten kokeilun tuloksia seurataan ja mitataan?

Viime kerta opetti meille paljon itse tuotteesta, mutta myös projektin toteuttamisesta ja tavoitteiden asettelusta. Tällä kertaa meillä on myös projekti, jossa meillä on samoja asioita tavoittelevat yhteistyökumppanit, valmiimpi tuotantoketju, sekä asiakaskunta. Tämän lisäksi Painovoima ry.n kanssa pystymme luomaan yhteiskunnallisen vaikutteen kouluttamalla ja palkkaamalla elementtituotantoon työvoimaa.

Miten kuntaorganisaatio on mukana kokeilussa?

Lahden talot on ilmaissut kiinnostuksensa meihin ja hampun mahdollisuuksiin, tällainen rakentaminen on heille hyvin tärkeä, koska hiilijalanjäljen pienentäminen on todella tärkeä, sekä terveen asuinympäristön rakentaminen. Heille pienimuotoinen rakentaminen on ehdoton ei, vain kerrostalorakentaminen on riittävä kokoluokka ja tämä vaatii väistämättä elementtien käyttöä. Olen vakuuttunut siitä, että muutkin kunnat löytävät itsensä tältä tieltä, kun olemme saaneet projektin maaliin.

Saako kokeilu jotain muuta rahoitusta? Toteutuuko kokeilu ilman ympäristöministeriön rahoitusta?

Muuta julkista tukea emme saa. Valitettavasti emme pysty toteuttamaan kokeilua ilman tukea, ellei tietysti satu lotossa pärähtämään muutama miljoona, tai edes tonni, mutta sen todennäköisyys..