-
Kokeilun teemat
666 katselukertaa
Kokeilu on luotu 16.04.2019Marina Steffansson ja Merja Ylönen, Diakonia-ammattikorkeakoulu
Sosiaali- ja terveydenhuolto sekä liikuntatoimi tarjoavat yksilöllisiä vaihtoehtoja liikkumisen aloittamiseen. Palvelut suunnitellaan yhdessä asiakkaan kanssa. Asiakas saa liikuntaneuvojan seurannan ja tuen koko palvelussa oloajaksi. Palvelu on asiakkaalle maksutonta
Vähän liikkuvilla tai ei ollenkaan liikkuvilla liikkumattomuus voi pahentaa useita fyysisiä terveysongelmia kuten esimerkiksi diabetesta, verenpainetautia ja ylipainon kertymistä. Liikkumattomuus voi myös lisätä psyykkisiä ja sosiaalisia ongelmia.Yksinäisyys ja sosiaalinen osattomuus liittyvät usein elämäntilanteeseen, jossa ei jakseta lähteä oman kodin ulkopuolelle osallistumaan tai harrastamaan. Palvelujärjestelmän keinot liikkumattomien ihmisten tavoittamiseen ovat rajalliset, vaikka liikunnalla saavutettavat hyödyt tiedetäänkin. Monialainen ja palvelusektoreiden rajat ylittävä tapa toimia puuttuu. Yhteiskunnan näkökulmasta sairaudet sekä psyykkiset ja sosiaaliset ongelmat tuovat kehittyessään monia kustannuksia ja paineita palvelujärjestelmälle. Terveydenedistämistyö on toimivampaa ja vaikuttavampaa. Asiakaskeskeinen ja sektorirajat ylittävä toimintakulttuuri vahvistuu. Ihmiset ovat hyvinvoivia ja aktiivisia.
Otetaan käyttöön toimivat mallit ja työkalut sektorirajat ylittävän yhteistyön organisointiin. Tarjotaan ohjausta ja yksilöllisiä vaihtoehtoja liikkumisen aloittamiseen sekä autetaan asiakas liikuntapalvelujen piiriin. Motivoidaan asiakasta liikkumaan. Milloin tahansa
Kaupunki
Toiminnan kustannukset lasketaan esim. kustannus/asiakas/pv/kk/vuosi: Liikunta-aktivointimallin kustannukset ovat 1 232 euroa asiakasta kohden. Noin kaksi kolmasosaa kustannuksista tulee liikuntakortista ja yksi kolmasosa liikunnanohjaajan työpanoksesta.
Asiakkaiden mallista saamia hyötyjä on arvioitu sekä subjektiivisilla että objektiivisilla mittareilla. Tulosten mukaan mallilla on positiivisia vaikutuksia henkilön terveyteen ja hyvinvointiin .
Tulosten mukaan hoitava liikunta -malliin osallistuneiden keskimääräinen koettu hyvinvointi lisääntyi merkitsevästi. Asiakkaiden keskimääräinen paino ja viskeraalinen rasva laskivat merkitsevästi puolen vuoden seurannassa. ASCOT- ja 15D-mittarin tulokset osoittivat koetun elämänlaadun merkitsevää paranemista sekä puolen vuoden että vuoden seurannassa. Asiakkaiden keskimääräinen aktiivisuus parani merkitsevästi puolen vuoden seurannassa. Kykyviisarin tulosten mukaan kaikilla siinä tarkasteltavilla osa-alueilla oli muutos parempaan vuoden seuranta-aikana. Yhteistyö sosiaali-ja terveystoimen sekä liikuntoimen välillä on mahdollistanut asiakkaiden kokonaisvaltaisen palvelun ja on saavutettu uudenlainen tapa toimia. Työn mielekkyys on lisääntynyt sosiaali-ja terveystoimen sekä liikuntatoimen työntekijöillä asiakkaiden kasvaneen hyvinvoinnin myötä. Työ on tuloksellista.
Malli on otettu käyttöön Pieksämäellä.