-
Kokeilun teemat
518 katselukertaa
Kokeilu on luotu 02.03.2019Emma Marjamäki
Ilmastokasvatusohjelma sisältää valmiit tunti-kokonaisuudet esiopetuksesta peruskoulun 9.-luokkaan ja kunnallisella tasolla käyttöön otettuna varmistaa tasavertaisesti samat valmiudet kunnan kaikille koululaisille.
Lisätä kansalaisten valmiuksia kestävyysmuutokseen! Opettaa konkreettiset taidot, joita yksilö tarvitsee elääkseen mielekästä elämää kestävästi. Koulutusjärjestelmän potentiaali kestävyysmuutoksen ratkaisijana - miten kestävään elämäntapaan voidaan kasvattaa vaikka kasvattajat itse eivät sellaista ole vielä saavuttaneet?
Ilmastokasvatusohjelma tarjoaa opetuskokonaisuudet kouluille, koulutukset opetushenkilökunnalle ja tukea sivistystoimelle kestävän elämäntavan omaksumiseen. Koulun toimintakulttuuria muokataan kestäväksi samalla kun opetetaan lapsille ja nuorille tarvittavat tiedot ja taidot kestävän elämäntavan toteuttamiseen. Kasvatetaan uusia sukupolvia, joille hiilijalanjäljen puolittaminen ei ole haaste vaan luonnostaan tapahtuva kestävyysmuutos. Samalla kasvatetaan myös tulevaisuuden päättäjät, tieteen tekijät, suunnittelijat ja toimijat, joilla on kyky omaksua kiertotalouden ja hiilineutraaliuden kaltaiset tavoitteet luonnostaan. Tuotetaan ilmastokasvatusohjelma ja testataan sitä ensin yhden luokan, sitten yhden koulun ja lopulta yhden kunnan mittakaavassa. Ilmastokasvatusohjelman rautalankamallin luominen maaliskuu 2019, työpajat sidosryhmille huhti-toukokuu 2019, lopullisen ohjelman laatiminen työpajatyöskentelyn pohjalta kesäkuu 2019, ohjelman testaaminen lukuvuonna 2019-2020.
Ilmastokasvatusohjelman tuotannosta vastaan itse ja kokeiluun tarjoan sitä Lahden kaupungille ja Päijät- Hämeen ympäristökasvatusverkoston jäsenille.
Budjetti 5000 euroa, josta 1500 euroa työpajojen tilavuokriin ja tarjoiluihin, 1500 euroa asiantuntijapalkkioihin (työpajojen ohjaaminen) 2000 euroa työpajojen ja ohjelmarungon suunnittelun, viestinnän ja sisällön tuottamisen tehtäviin (palkkakulut). Osallistavissa työpajoissa kehitetään ilmastokasvatusohjelmarunkoa eri sidosryhmien kanssa. Työpajat järjestetään ainakin ilmastokasvatuksen asiantuntijoille, nuorille ja sivistystoimen johdolle.
Ympäristökasvattajan ammattiosaaminen, hyvät verkostot ja kontaktit, kestävän liikkumisen ohjelman kehitystyön tulokset ja potentiaalisia tilaajia.