-
Kokeilun teemat
493 katselukertaa
Kokeilu on luotu 06.03.2019Ilmastomenu-työryhmä (yhteyshenkilö Meira Valtonen)
Ilmastomenu-tapahtuma tuo yhdessä ravintoloiden kanssa esille ilmastoystävällisiä lounasmahdollisuuksia. http://www.ilmastomenu.net http://www.facebook.com/ilmastomenu http://www.facebook.com/events/566847567166139/permalink/576291432888419/
Moni kuluttaja haluaisi syödä ilmastoystävällisesti, mutta ruoan valikoiminen koetaan hankalaksi. Mikä on ilmastoystävällistä, mikä ei? Mitä muita kriteereitä ruoan valinnassa tulisi noudattaa? Ruoan ilmastoystävällisyyden mittaaminen on monimutkainen kysymys, ja ravintolalle merkittävää on aina myös laajan yleisön ruokatottumukset ja asiakkaan maku. Miten määritellä ja toisaalta tuoda esiin ilmastoystävällinen lounasvaihtoehto? Haluamme kehittää viimeaikaisen tiedon, ravintolan asiantuntemuksen ja monipuolisen eettisen pohdiskelun kautta parhaat mahdolliset kriteerit tuleville tapahtumille.
Ilmastomenu-tapahtuma työskentelee yhteistyössä ravintoloiden kanssa tuodakseen Ilmastomenun kautta esille ilmastoystävällisiä lounasvaihtoehtoja. Lounas liittyy arkeen - ja ympäristöä ajattelevat valinnat pitäisi toteuttaa nimenomaan arjessa. Ilmastomenuviikon aikana osallistuvat ravintolat tarjoavat lounaslistallaan ainakin yhden ilmastoystävällisen lounaan. Tapahtumaa järjestettäessä havaittiin, että yhteistyötä ravintola-alan asiantuntijoiden, tutkijoiden ja Ilmastomenu-tapahtuman välillä olisi syytä syventää ja kehittää niin, että kriteerit ovat kaikkien näkökulmasta monipuolisesti toimivat, erityisesti Suomen olosuhteet huomioonottavat ja tieteellisesti ja eettisesti perustellut. Lisäksi havaittiin, että kasvaakseen tästä lupaavasta vaiheesta eteenpäin, tapahtuma tarvitsee jo rahoitusta. Seuraavassa vaiheessa haluamme kokeilulla kehittää yhteistyössä tutkijoiden ja yhden ravintolan kanssa ilmastoystävällisen lounaan kriteereitä ja ravintoainesuosituksia. Tämän uuden kriteeristön toimivuutta testattaisiin kesäkuussa 2019 yhden ravintolan Ilmastomenuviikolla. Pitkän tähtäimen tavoitteena on laajamuotoinen tapahtuma helmi-maaliskuussa 2020 - tuolloin mukana olisi toivon mukaan ketjuja, huoltoasemia ja ruokakassipalveluita. Vielä pidemmällä siintää ilmastoystävällisten vaihtoehtojen juurruttaminen ruokalistoille pysyvästi. Kriteeristön perkaaminen ja suunnittelu huhti-toukokuu 2019 (3-4 tapaamista) ilmastomenu-viikko ravintolassa kesäkuu 2019 raportointi heinäkuu 2019 vuoden 2020 valmistelu syksy 2019 vuoden 2020 tapahtuma helmi-maaliskuussa 2020
Ilmastomenu-tapahtuma yhteistyössä ravintolan ja tutkijoiden kanssa. Tapahtumasta on tiedotettu Lukea ja Bios-yksikköä ja saatu keskustelusparrausta.
Muuta rahoitusta ei ole. Henkilöstö: Hankkeen vetäjä 2000 e Ostopalvelut: tutkimustyö / laskentatyö 2000 e Materiaalikulut - tulostus, puhelin, raportit, ruoka-aineet 600 e Kokeiluviikon tiedotus ja viestintä 600 e
Vapaaehtoistoimijoiden verkosto, jolla on kokemusta tapahtumanjärjestämisestä (mm. graafikko, tuottajia, kirjoittajia, kuvaaja, leikkaaja, somettajia, ravintoloiden yhteyshenkilöitä). Ravintoloiden verkosto - olemme toteuttaneet Ilmastomenu-viikon yhteistyössä jo 26 ravintolan kanssa ja keskustelleet useamman kanssa mukanaolosta ensi vuonna. Kontaktit tutkijoihin järjestämiemme keskustelujen ja henkilösuhteiden kautta - esim. Luke, Bios, Helsingin yliopisto, Lontoo City University. Innostavana mahdollisuutena on myös tutkia ruoka-alan innovaatioita (esim. Kokeilunpaikka, VTT, ) ja sitä, miten niitä voitaisiin ottaa mukaan Ilmastomenu-viikolle kokeiluun.