Ilmastosmoothie | Kokeilunpaikka.fi
3

Kokeilun oppi

-

Kokeilun teemat

Kiertotaloushaku

1582 katselukertaa

Kokeilu on luotu 22.01.2019

Ugly Foods ry

Ilmastosmoothie

Ugly Foodsin Ilmastosmoothie on ilmastoystävällinen välipalavaihtoehto, joka tarjoillaan pantillisista astioista ja kestopillin kera. Rumista kasviksista ja hedelmistä tehdyn smoothien nauttiminen kestoastioista on moninkertainen ilmastoteko.

Miksi tämä kokeilu on tarpeellinen?

Smoothien nauttiminen tapahtuu Suomessa pääasiassa kertakäyttöastioista ja pillien kulutus on suurta. Muovi on muovia, vaikka se olisi biomuovia - mitä käytetään markkinoinnissa paljon tällä hetkellä. Kaikkea materiaalin kulutusta tulisi vähentää ja siksi kertakäyttötuotteiden osuutta arjessamme tulisi rajoittaa. Lisäksi ruoantuotanto on merkittävä kasvihuonekaasujen tuottaja. Erityisesti vääränlaiset tuotteet, kuten ruma porkkana, hassun muotoinen paprika, käyrä kurkku tai muuten vain “väärän” kokoinen tai näköinen kasvis tai hedelmä nähdään helposti kakkoslaatuisina ja ne jäävät hävikkiin. Voimmeko muuttaa kertakäyttökulttuuria kestäviä ratkaisuja suosivaksi?

Miten kokeilu toteutetaan?

Smoothieruokakulttuurissa pyritään saamaan ajattelutavan muutos kertakäyttöratkaisuista pantillisiin kestoastioihin ja kestopilleihin. Pienennämme myös hävikkiä käyttämällä vääränmallisia kasviksia ja kolhiintuneita hedelmiä. Toteutamme kokeilun Teurastamolla sijaitsevan yhteistyökumppanin kanssa. Lanseeramme Ilmastosmoothien toukokuussa säiden lämmettyä ja käytämme niissä alusta alkaen vain pantillisia kestoastioita. Kyseessä olisi Suomen ensimmäinen Smoothie vaihtoehto, joka ei käytä kertakäyttöastioita. Säiden lämmettyä toukokuussa aloitetaan. Sitä ennen suunnittelua.

Kuka tai ketkä kokeilun toteuttavat?

Ugly Foods ja yhteistyökumppani

Mikä on kokeilun kokonaisbudjetti ja miten se jakautuu maksajatahoittain?

6000 eur. Ugly Foods sai 1000 eur Teurastamon alueen testbed -ideakilpailussa. Nämä käytetään tiimin palkkoihin, raaka-aineiden, kestopillien ja astioiden hankintaan, panttiratkaisun suunnittelemiseen sekä viestintään.

Millaista osaamista ja rahoitusta kokeilulla on käytettävissään?

Ugly Foods sai 1000 eur Teurastamon alueen testbed -ideakilpailussa ja palkintoon kuuluu sparraus idean jatkokehittämiseksi ja toteuttamiseksi Teurastamon alueella, mikäli rahoitusta hankkeen toteuttamiseen saadaan.

Kokeilun oppi

Saavuttiko kokeilu tavoitteensa?

Kokeilu saavutti sille asetetut tavoitteet hyvin. Säiden lämpenemistä sai vain odottaa turhan kauan. Ensimmäinen kokeilu tehtiin Ilmastomarssin aikaan jo huhtikuussa, mutta tuolloin menekkiä ei ollut, syynä lieneen kylmä sää, ajankohta ja myyntipaikan etäinen sijainti. Lisäksi haasteita toi hävikkihedelmien ja -vihannesten saatavuus, mikä on positiivista ilmastoystävällisyyden näkökulmasta. Toukokuussa päästiin hyvään vauhtiin, jolloin lanseerattiin sekä Ilmastosmoothiepyörä että yhteistyö Teurastamolla sijaitsevan Jädelinon kanssa aloitettiin.

Mitä uutta tietoa kokeilulla saatiin?

Ekologisille uusille tuotteille on markkinat ja kysyntää, kunhan vain säät ovat suosiolliset. Myös saavutettavalla myyntipaikalla on väliä, jotta pantillisen astian palauttaminen on helppoa. Paikkoja, jotka ottavat vastaan pantteja, on hyvä olla useita. Kestopillit ovat haasteellisia hygieenisuuden takia. Jos smoothiesta tekee tarpeeksi juoksevaa, pullo on oiva vaihtoehto. Ilmastosmoothie on ollut osuva ja toimiva nimi tuotteelle, jotta hävikki-sanaan liittyvä negatiivinen mielleyhtymä ei vaikuta smoothien ostopäätökseen.

Miten aiot viedä kokeilua tai sen tuloksia eteenpäin?

Ilmastosmoothiepyörä jatkaa toiminnan kokeilua kysynnän mukaan ainakin kesän ajan, erityisesti erilaisten tapahtumien aikaan. Ilmastosmoothieta (ja pyörän) voi myös tilata omiin tilaisuuksiinsa catering-tyyliin. Toiminnasta voisi saada hyvinkin skaalautuvan, jos saisimme vuokrattua omat toimitilat, järjestettyä säännölliset raaka-ainetoimitukset sekä enemmän resursseja markkinointiin. Jatkosta Jädelinon kanssa neuvotellaan, kun ensimmäisen kokeilun kokemukset on saatu.

Mitä kokeilun matkalla on tapahtunut?

03.06.2019

Maaliskuu 2019: Aloitus- ja suunnittelupalaverit pidetty, jossa määritelty mm. hankinnat, asiakaskyselyjen järjestäminen ja ajoitus. Yhteistyökumppaneita kartoitetaan.


Huhtikuu 2019: Ilmastosmoothie lanseerattiin Ilmastomarssin yhteydessä, jolloin sitä tarjottiin marssiin osallistuville. Kestopillien todettiin toimivan varsin huonosti tähän tarkoitukseen, sillä niiden pesu on hankalaa ja voi aiheuttaa hygieniariskin (huolellinen puhdistaminen vaatii käytännössä käsinpesun ja silti ajatus toisen henkilön pillin käyttämisestä voi olla epämiellyttävä). Lisäksi pillillä varustetut tarjoiluastiat koettiin haasteeksi kaksiosaisen pakkauksen vuoksi.


Toukokuu 2019: Ugly Foodsin Ilmastosmoothie-pyörä on ollut liikkeellä kantakaupungilla kevään tapahtumissa, Ravintola- ja Siivouspäivissä. Pyörästä on voinut ostaa smoothieita pantillisista lasipulloista, jotka voi pitää itsellään tai palauttaa Ravintola Loopiin. Asiakkaat ovat olleet kiinnostuneita Ilmastosmoothien taustoista ja kokeilu on kerännyt positiivista palautetta.Yhteistyö Teurastamolla sijaitsevan Jädelinon kanssa aloitettiin toukokuun viimeisellä viikolla. Jädelinon aukioloaikoina kolmena päivänä (tiistai, keskiviikko ja perjantai, ma sekä to paikka suljettu) viikon aikana. Ilmastosmoothieta oli saatavilla pantillisista pulloista. Pullollista ratkaisua haluttiin kokeilla erityisesti siksi, koska silloin epähygieenistä pilliä ei tarvita. Tällöin smoothien tulee olla tarpeeksi juoksevaa. Pullon pystyi palauttamaan sekä Jädelinolle että toiselle yhteistyökumppanillemme, ravintola Loopille, jonka Food Rescue -läheteiltä saimme hävikkiuhan alla ulkonäkönsä takia olevia hedelmiä raaka-aineiksi smoothien valmistusta varten. Smoothieita on myynnissä vain Jädelinossa, sillä Teurastamo sijaintina on parempi tämäntyyppiseen myyntiin.


Kommentit
Kirjaudu sisään kommentoidaksesi omalla nimelläsi
Piilota kommentit