Jätteetön kahvila ja luova kokoontumispaikka | Kokeilunpaikka.fi
1

Kokeilun idea

-

Kokeilun teemat

739 katselukertaa

Kokeilu on luotu 31.08.2017

Marisa ja Emmi

Jätteetön kahvila ja luova kokoontumispaikka

Olemme perustamassa kahvilan Lahteen vanhan taideinstituutin rakennukseen. Nykyään tiloissa toimii paljon luovien alojen edustajia, joten sinne on luonnollista perustaa kahvila, joka tuo yhteen samanhenkisiä ihmisiä. Kahvila toimii samalla kokeilualustana jätteettömälle liiketoiminnalle. https://www.facebook.com/puroworkshops https://www.facebook.com/cafegreengrass

Miksi tämä kokeilu on tarpeellinen?

Kahvilassa käynnin jälkeen turvottaa, menee hetki jos toinenkin rasvaisten ja sokeristen herkkujen sulatteluun, tulee ehkä podettua huonoa omaatuntoa herkuttelusta... Tavoitteena on luoda toimiva kokonaisuus, jossa vain murto-osa käytössä olevasta materiaalista päätyy kaatopaikalle. Toinen tavoitteemme on luoda yhteisöllinen ilmapiiri kahvilan ympärille ja ihmiset kokevat tekevänsä merkityksellistä työtä kanssamme.

Miten kokeilu toteutetaan?

Mitä jos kahvilassa käynnin jälkeen olisikin hyvä olo ja kirkkaampi fiilis? Entä jos voisitkin kahvin kanssa valita terveellisen välipalan, jonka voimalla jaksaa samantien jatkaa päivää? Tämä on meidän tavoite. Fyysisen hyvän olon lisäksi haluamme myös tarjota hyvän omantunnon ja merkityksellisyyden tunteen. "Olen tehnyt jotain itseni ja samalla maailman hyväksi." "Tiedän että herkutteluhetkeni ei ole rasite itselleni eikä ympäristölle, vaan tukee kumpaakin." Kahvihetken voi parhaimmassa tapauksessa yhdistää workshoppiin, jossa voi oppia jotakin merkityksellistä ja jatkaa hyviä tekoja myös kotona. Perustamme oikean kahvilan ja testaamme vaihtoehtoisia kanavia hankkia raaka-aineita, tapoja tarjota take-away annoksia sekä suunnitella annoskokonaisuuksia jätteettömyyttä ja hävikin vähentämistä ajatellen. Kahvila olisi tarkoitus avata marraskuun alussa.

Kuka tai ketkä kokeilun toteuttavat?

Kaksi nuorta naista, Marisa ja Emmi, jotka ovat vielä kummatkin opiskelijoita.

Mikä on kokeilun kokonaisbudjetti ja miten se jakautuu maksajatahoittain?

Yhteensä kahvilan budjetti on 6 000 euroa. 4 000 euroa rahoitetaan itse ja 2 000 euroa tarvitaa ulkopuolista rahoitusta. Haemme ulkopuolista rahoitusta, jotta saisimme hankittua laadukkaan blenderin sekä mehukoneen. Näitä laitteita tarvitaan, jotta saamme valmistettua yksinkertaisista raaka-aineista monenlaisia annoksia itse, mm. kylmäpuristettuja mehuja, smoothieita, kasvimaitoja, levitteitä ja tahnoja. Valmistamalla tuotteita itse valmiiksi pakattujen tuotteiden tarve ja samalla jätteen määrä vähenevät. Ulkopuolisella rahoituksella olisi myös tarkoitus hankkia kylmävitriini tuotteiden esillepanoon sekä mahdollisuuksien mukaan tilaan toinen, tilavampi jääkaappi.

Millaista osaamista ja rahoitusta kokeilulla on käytettävissään?

Marisalla on kokemusta workshoptoiminnan pyörittämisestä Puro Workshops projektissa, joka totutettiin Nuori Yrittäjyys-kurssin kautta lukuvuonna 2016-2017. Puro Workshops järjesti kursseja, joissa ihmiset pääsivät tekemään itse luonnonkosmetiikkaa. Kurssit olivat todella suosittuja ja ne edustivat myös jätteettömyyden, luonnonmukaisuuden ja yhdessätekemisen arvoja. Puro Workshopsin toimintaa on tarkoitus jatkaa kahvilan yhteydessä. Marisa piti kesän 2017 aikana kesäkahvilaa omalla toiminimellä Lahden Pikku Vesijärven puistossa. Kesän aikana yrittäjyys sekä kahvilan perustaminen ja sen toiminta tulivat siis tutuiksi. Kesän jäljiltä löytyy myös kontakteja laitteiden hankkimiseen sekä paljon muita yhteistyötahoja. Emmiltä löytyy tietoa ja taitoa kasvisruokien valmistuksesta ja raaka-aineiden käytöstä. Häneltä löytyy myös paljon kontakteja suurempien kaupunkien kahviloihin. Kahvilalle löytyi edullinen tila, joten sen osalta riskit eivät nouse suuriksi. Rahoituksen pystymme kattamaan suurimmalta osin itse.

Mitä kokeilun matkalla on tapahtunut?

04.09.2017

Perustamme kahvilan Lahteen vanhan taideinstituutin rakennukseen. Nykyään tiloissa toimii paljon luovien alojen edustajia, joten sinne on luonnollista perustaa kahvila, joka tuo yhteen samanhenkisiä ihmisiä. Kahvilamme yhdistää luovan käsillä tekemisen sekä tien kohti jätteetöntä elämää. Tämän kaiken mahdollistaa terveelliset eväät, joiden avulla saa varmasti virtaa uusiin ideoihin!

Kahvila toimii kokeilualustana, jossa testataan Zero Waste periaatteita käytännössä. Testataan siis, miten kahvilatoimintaa pystyisi pyörittämään tuottamalla niin vähän jätettä kuin mahdollista. Tie kohti jätteetöntä kahvilaa on pitkä tässä yhteiskunnassa, mutta tämän kahvilaprojektin tarkoituksena on testata käytännössä millaisia valintoja voidaan tehdä, jotta askel askeleelta saataisi vähennettyä jätteen määrää. Marisa aikoo tehdä opinnäytetyönsä ympäristöinsinöörin opintoihinsa tämän kahvilan Zero Waste -matkasta.

Toinen kahvilan toiminnan tukipilareista on kurssi- ja workshoptoiminta. Kahvilan yhteydessä järjestetään siis kaikenlaisia kursseja, joiden tarkoituksena on tuoda hyvää oloa, inspiraatiota sekä yhdessä tekemistä ihmisten elämään. Kursseilla tarjoamme omaa osaamistamme, muun muassa aiheista miten tehdään itse arkipäivän tuotteita, kuten kosmetiikkaa tai pesuaineita. Parhaimmillaan näitä tuotteita voi tehdä käyttämällä kahvilan jätteeksi menevää materiaalia, kuten kahvinpuruja! Kutsumme myös ulkopuolisia vetäjiä pitämään kursseja muista arvoihimme sopivista aiheista. Haluamme myös tarjota paikan, jossa paikalliset pienet toimijat pääsevät esittelemään ja myymään omia tuotteitaan. Suunnitelmissa on myös järjestää haasteita, joissa otetaan asiakkaat mukaan ratkaisemaan mm. jätteen vähentämiseen liittyviä ongelmia. Haasteita voidaan ratkoa myös yhdessä vaikka Lahden Ammattikorkeakoulun kanssa!

<em>Kuva Puro Workshopsin järjestämältä saippuakurssilta keväällä 2017</em>

Kahvilan kolmas tukipilari on kasvispainotteinen valikoima, joka painottuu terveellisiin välipaloihin ja lounaskeittoon. Tarjoamamme eväät antavat hyvää oloa ja energiaa, jotka tukevat luovaa työskentelyä tai mitä tahansa mitä päivänaikana tuleekaan vastaan.

Haluamme luoda kahvilan, johon tullessaan asiakas voi tietää tekevänsä jotakin merkityksellistä. Haluamme myös luoda yhteisöllisyyttä ja tuoda ihmisiä yhteen rennossa ja inspiroivassa ympäristössä. Uskomme, että tämä on parasta mitä me voimme maailmalle tarjota!

Kommentit
Kirjaudu sisään kommentoidaksesi omalla nimelläsi
Piilota kommentit