Juttuvuoro – Omaishoitajien tarinat esiin vapaaehtoisvoimin | Kokeilunpaikka.fi
1

Kokeilun idea

-

Kokeilun teemat

KulttuuriOmaishoitoKokeilutSisällöntuotantoYhteistyöYhteisöllisyysDemokratiaVapaaehtoistoimintaViestintäTasa-arvoHyvinvointi

653 katselukertaa

Kokeilu on luotu 13.11.2017

Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry

Juttuvuoro – Omaishoitajien tarinat esiin vapaaehtoisvoimin

Millaista on omaishoitoperheiden elämä? Mistä omaishoitajat saavat voimia arkeen? Mikä naurattaa, mikä itkettää? Mistä omaishoitajat haaveilevat tai unelmoivat? Millaisia elämänkokemuksia he voivat jakaa muille? Juttuvuoro on uudenlaista vapaaehtoistoimintaa, joka antaa äänen omaishoitoperheille ja heidän läheisilleen. http://www.polli.fi

Miksi tämä kokeilu on tarpeellinen?

Omaishoitoperheillä ei ole tarpeeksi mahdollisuuksia osallistua ja saada ääntään kuuluviin, vaikka sanomisen ja itseilmaisun tarve on valtava. Yhteiskunnallinen vaikuttaminen itseä koskevissa asioissa on tärkeää, ja samalla omien luovien ja esteettisten taitojen esille saaminen voimaannuttaa. Vapaaehtoistoimintaan kaivataan uusia ihmisiä: nuoria, eläkeläisiä, opiskelijoita, työikäisiä ja eri alojen ammattilaisia, jotka haluavat jakaa osaamistaan ja tehdä hyvää vaikka kertaluonteisesti. Vapaaehtoistoiminta voi olla oikeasti harrastus!

Miten kokeilu toteutetaan?

Juttuvuoro vähentää omaishoitoperheiden eristäytymistä ja yksinäisyyttä vahvistamalla osallisuuden tunnetta. Se lisää kuulluksi ja huomioiduksi tulemisen kokemusta. Toimitukseen kuuluminen luo vapaaehtoiselle mahdollisuuksia osallistua vapaaehtoistoimintaan matalalla kynnyksellä, jopa etänä. Juttuvuoro tarjoaa tilaisuuden tulla mukaan uudenlaiseen yhteisöön, jossa sitoutumisen voi määritellä oman kiinnostuksen ja ajankäytön mukaan. Juttuvuoro tuo omaishoitajat ja omaishoidon esiin. Mitä enemmän omaishoitajien arjesta tiedetään, sitä enemmän heitä arvostetaan.

Mitä kokeilun matkalla on tapahtunut?

13.11.2017

Juttuvuoro on paitsi verkkojulkaisu myös vapaaehtois- ja vertaistoimintaa, jonka sisällön osanottajat määrittelevät ja tuottavat lopulta yhdessä.

<em>Juttuvuoro.fi</em>-verkkojulkaisun aiheet ja juttutyypit kehitellään yhteistyönä omaishoitajien ja vapaaehtoisten kanssa. Sana on vapaa omaishoitajien tarinoille, reportaaseille, hyötyjutuille, mielipiteille, aforismeille, kuville, videoille – faktalle ja fiktiolle. Juttuprosessi voi sisältää yhteistä tekemistä vapaaehtoisten kanssa, kuten retken tai elokuvissakäynnin, tai se voi perustua omaishoitajan tuttuun elämänpiiriin.

Juttuvuoro kokoaa yhteen erilaisia ihmisiä: Se tarjoaa käytännön työkalun sisällön julkaisemiseen internetissä, ja vapaaehtoiset auttavat omaishoitajia jutunteossa ja julkaisussa sekä mediatyökalujen käytön opastuksessa. Omaishoitaja ja -hoidettava voivat tuottaa materiaalia kotoa, osallistua tilaisuuksiin internetin välityksellä tai tulla mukaan Juttuvuoron toimituspalavereihin Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ja läheiset ry:n toimistolle.

Juttuvuoro näyttää omaishoidon arkea pykäläviidakon ja juhlapuheiden takaa. Se tuo omaishoitajien äänen esiin vapaaehtoisvoimin ja vahvistaa osallisuuden, vaikuttamisen ja kuulluksi tulemisen kokemusta. Juttuvuoro antaa omaishoidolle kasvot.

Kommentit
Kirjaudu sisään kommentoidaksesi omalla nimelläsi
Piilota kommentit