Kaksin kaunihimpi - hyvää molemmille | Kokeilunpaikka.fi
1

Kokeilun idea

-

Kokeilun teemat

Vapaaehtoistoiminta

733 katselukertaa

Kokeilu on luotu 04.10.2017

Anne Kyyhkynen (Vellamon Taival)

Kaksin kaunihimpi - hyvää molemmille

Suomessa on jonkiverran vanhuksia, jotka asuvat omakotitaloissa (puutarhoineen) silloinkin kun omat voimat eivät enää kunnolla riitä ulkoaskareiden tekemiseen. Samoin on henkilöitä, jotka haluaisivat harjoittaa pientä viljelystä ja syksyisin kerätä omenia ja marjoja omaan käyttöön, mutta heillä ei ole puutarhaa eikä viljelypalstaa. Kun tämmöiset henkilöt saatettaisiin yhteen, niin apu (vapaaehtoistyö) olisi molemmille osapuolille hyödyllinen: Nuorempi (jaksava henkilö) voisi pitää vanhuksen/vanhusten puutarhassa pientä viljelystä ja samaal leikata nurmikon. Syksyn ompuista, marjapensaista, yrteistä riittäisi satoa kummallekin, eikä vanhusten tarvitsisi ylittää jaksamisensa rajoja kun olisi apua saatavilla. Tämä leppoisa vapaaehtoistyö toimia hyvinkin laajasti. Saattaisi levitä valtakunnallisestikin merkittäväksi hyvänarjen hankkeeksi. Puutarhanhoidossa vanhukset ovat mitä parhaita neuvonantajia nuoremmille sukupolville. Mielestäni ainakin kokeilemisen arvoinen! Kiitos, kun sain kertoa tästä.

Miksi tämä kokeilu on tarpeellinen?

1. Omakotitaloissa/rivitaloissa asuvan vanhuksen/vanhusten kotona asumisen mahdollistaminen puutarhan/pihan hoidon osalta. 2. Ilman omaa puutarhaa/palstaa olevien ihmisten saattaminen omavaraisviljelyn pariin ilman suuria kustannuksia. Onnistuuko sukupolvien välinen yhteistoiminta molempia osapuolia tyydyttävällä tavalla. Onko mahdollista nousta autettavasta auttajaksi? Pitääkö otsikko "Kaksin aina kaunihimpi" paikkansa 100-vuotiaassa Suomessa

Miten kokeilu toteutetaan?

Kun vanhuksen ja puutarhasta kiinnostuneet henkilöt on saatettu yhteen voivat molemmat osapuolet nauttia tästä vapaaehtoistyöstä. Vanhus voi edelleen iloita omasta puutarhasta ilman, että se vie kohtuuttomasti hänen voimiaan. hän saa myös syksyn satoa ja on ehkä hieman mukanakin jossain pienessä askareessa. Nuorempi ja jaksavampi henkilö saa käyttöönsä valmiin puutarhan, missä hän voi myös viljellä itse. Puutarhaa käyttäessään hän hoitaisi nurmikonleikkuun ja mahdollisesti muitakin askareita. Näin ollen kerrostalossakin asuvat pääsevät nauttimaan puutarhasta ja viljelemisestä. Tämä idea voi parhaimmillaan tuoda yhteen myös kaksi yksinäistä, jotka saavat lohtua yksinäisyyteen yhteisellä puutarhan ihastelemisella. Kaikkein ensimmäiseksi aletaan miettiä pelisääntöjä/rajoja, jotka pidetään mahdollisimman pienenä, mutta kuitenkin sellaisina, että ne ovat turvalliset ja moraalisesti hyväksyttävät molempia osapuolia ajatellen. Kokeilussa on koko ajan mukana henkilö, johon molemmat osapuolet voivat halutessaan ottaa yhteyttä, jotta mahdollisia konflikteja voidaan välttää. Tämä henkilö käy myös paikan päällä tutustumassa vallitseviin olosuhteisiin ja tarvittaessa opastaa. Markkinoidaan idea kohderyhmille ja aloitetaan kokeilu (tutustumisen jälkeen) jollain tietyllä kadulla (tai lähiössä), jossa on apua kaipaavia vanhuksia ja lähistöllä kerrostaloja. Kokeilussa tutkitaan haasteet, onnistumiset ja mahdollisesti pieleen menneet asiat. 1.5.2018-30.12.2019

Kuka tai ketkä kokeilun toteuttavat?

Anne Kyyhkynen (Vellamon Taival) yhdessä sellaisen yleishyödyllisen yhdistyksen tai organisaation kanssa, joka on erikoistunut kotona (omakotitaloissa) asuvien vanhusten hyvinvointiin.

Mikä on kokeilun kokonaisbudjetti ja miten se jakautuu maksajatahoittain?

150 000,00

Mitä kokeilun matkalla on tapahtunut?

06.10.2017

Ystävällisyys on ilmaista

Kokeilu tähtää kahden eri sukupolven kohtaamiseen molempia osapuolia hyödyntävänä seikkailuna. Hyöty tulee olemaan niin fyysistä kuin psyykkistäkin.

Etenkin yksin omakotitalossaan asuva vanhus voi olla kovilla oman jaksamisensa suhteen, kun ei enää jaksaisi hoitaa pihaa/puutarhaa, mutta ei vielä tahtoisi muuttaa omasta kodista mihinkään. Varat eivät ehkä riitä maksullisiin palveluihin, eikä ajatus autettavana olemisestakaan viehätä. Jos tälläinen henkilö saisikin avukseen "tasa-arvoisen" kumppanin mukaan puutarhan hoitamiseen saattaisi hän asua omassa kodissaan pidempään. Ei ole nöyryyttävää ottaa apua vastaan henkilöltä, jota auttaa itse.

Kerrostaloissa asuvat "pihattomat" voivat pienellä opastuksella oppia pitämään kasvimaata ja hoitamaan satoa tuottavaa puutarhaa. Myös kukkivat kukat voidaan katsoa sadoksi; antavathan ne kauneudellaan iloa katsojilleen. Syyskesästä omenien ja marjojen poimiminen vanhasta puutarhasta on kunnollista sadonkorjuuta/työtä, josta saa myös voimaa ja taloudellistakin hyötyä. Sadon jkaminen puutarhan omistajan kanssa voi olla myös kovin mieluisaa - kahden (miksei useammankin henkilön) sadonkorjuujuhlat.

Yksinäisyys on yksi aikamme pahimmista vitsauksista. Osalle yksinasuvista masennus on tullut pysyväksi vieraaksi ja se on jo mittava haitta kansantaloudellisestikin. Kahden yksinäisen eri sukupolvea edustavan kohtaaminen tuo parhaimmillaan sellaista iloa molempien elämään, että masennuksella on mahdollisuus väistyä sivummalle.


Kommentit
Kirjaudu sisään kommentoidaksesi omalla nimelläsi
Piilota kommentit