Kasvista ja kävelyä | Kokeilunpaikka.fi
1

Kokeilun idea

-

Kokeilun teemat

Diabetes

772 katselukertaa

Kokeilu on luotu 30.05.2019

Tmi Vegan Guru

Kasvista ja kävelyä

Tyypin 2 diabeteksen ehkäiseminen terveellisen ja ilmastoystävällisen kasvisruuan sekä ilmastoystävällisen arkiliikunnan pienellä, mutta pysyvällä lisäämisellä.

Miksi tämä kokeilu on tarpeellinen?

Tyypin 2 diabetes yleistyy nopeasti niin Suomessa kuin maailmanlaajuisesti. Arvion mukaan joka kolmannella suomalaisella aikuisella on korkea riski sairastua tyypin 2 diabetekseen. Riskitekijöitä on tunnistettu lukuisia, joista merkittävimpiä on ylipaino ja lihavuus. Yli puolet aikuisista on Suomessa ylipainoisia ja viidennes lihavia. Diabeteksen ilmaantumista edesauttavat ylipainon taustalla olevien vähäisen liikunnan ja epäterveellisen ruokavalion lisäksi tupakointi, univaje ja stressi. Riskiryhmässä ovat erityisesti yli 40-vuotiaat, mutta esiintyvyys kasvaa myös yhä nuoremmissa ikäryhmissä. Monet diabetekseen liittyvät ratkaisut keskittyvät diabeteksen hoitoon eivätkä tarjoa apua tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn. Miten vegaaniruuan ja arkiliikunnan lisäämisen kytkeminen ilmastonmuutokseen motivoi ihmisiä elintapamuutokseen.

Miten kokeilu toteutetaan?

Kokeilun idea on yksilöllisesti opettaa asiakas valitsemaan terveellisiä tapoja lisätä kasvisruokaa ilman, että hänen tarvitsee alkaa täysin kasvissyöjäksi. Näin saadaan kasvissyönnin edut tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä mahdollisimman vähäisiltä tuntuvilla muutoksilla. Nämä terveelliset kasvisruuat ovat myös ilmastoystävällisiä. Tämän faktan kertominen antaa asiakkaalle lisämotivaatiota sitoutumiseen. Näiden pienien, mutta tehokkaiden ruokailumuutosten lisäksi asiakasta neuvotaan helppoihin arkiliikuntaa lisääviin rutiineihin. Tässä arkiliikunta ohjauksessa korostetaan uudenlaisen näkökulman löytämistä liikkumiseen. Sitä kautta pysyvä muutos arkiliikuntarutiineihin on helpompi saavuttaa, muuttuvissakin olosuhteissa. Terveyskeskuksen kautta valituille 10 henkilölle annetaan yksilöllistä ohjausta vegaaniruuan lisäämiseen ruokavalioon, ja näin muuttamaan ruokavaliota terveellisemmäksi. Kokeillaan intensiivisen vegaaniruokaohjauksen vaikutusta ruokavalion muutokseen käytännössä. Näiden pienien, mutta tehokkaiden ruokailumuutosten lisäksi asiakasta neuvotaan helppoihin arkiliikuntaa lisääviin rutiineihin. 1.7.-30.9.2019

Kuka tai ketkä kokeilun toteuttavat?

Vegan Guru

Mikä on kokeilun kokonaisbudjetti ja miten se jakautuu maksajatahoittain?

Palkkakulut 7000 Muut kulut 500

Millaista osaamista ja rahoitusta kokeilulla on käytettävissään?

Työntekijöitä, työtilat, verensokeri-, kolesteroli- ja verenpainemittari.

Mitä kokeilun matkalla on tapahtunut?

30.05.2019

Kasvista ja kävelyä

Tyypin 2 diabeteksen ehkäiseminen terveellisen ja ilmastoystävällisen kasvisruuan sekä ilmastoystävällisen arkiliikunnan pienellä, mutta pysyvällä lisäämisellä.

Kasvissyönnin tiedetään ehkäisevän tyypin 2 diabetestä.(Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014)

Tyypin 2 diabeteksen riskiryhmään kuuluvalle ihmiselle kasvissyöjäksi ryhtyminen voi kuitenkin kuulostaa liian suurelta muutokselta. Vaikka kasvisruokavalio keskimäärin pienentää tyypin 2 diabeteksen riskiä, voi kasvisruuankin kanssa tehdä huonoja valintoja, siksi yleisellä ohjeella ’lisää kasvisruokaa’ ei välttämättä saataisi tuloksia.

Kokeilun idea on yksilöllisesti opettaa asiakas valitsemaan terveellisiä tapoja lisätä kasvisruokaa ilman, että hänen tarvitsee alkaa täysin kasvissyöjäksi. Näin saadaan kasvissyönnin edut tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä mahdollisimman vähäisiltä tuntuvilla muutoksilla.

Nämä terveelliset kasvisruuat ovat myös ilmastoystävällisiä. Tämän faktan kertominen antaa asiakkaalle lisämotivaatiota sitoutumiseen. Näiden pienien, mutta tehokkaiden ruokailumuutosten lisäksi asiakasta neuvotaan helppoihin arkiliikuntaa lisääviin rutiineihin. Tässä arkiliikunta ohjauksessa korostetaan uudenlaisen näkökulman löytämistä liikkumiseen. Sitä kautta pysyvä muutos arkiliikunta rutiineihin on helpompi saavuttaa, muuttuvisakin olosuhteissa.

Myös arkiliikuntaohjauksessa kerrotaan toiminnan ilmastoystävällisyydestä. Arkiliikunta ja terveellinen ruoka linkitetään yhteen ilmastoystävällisyyden kautta. Liikunnan lisäämisen ja vegaaniruuan terveellisyys tuodaan esille, mutta ilmastoystävällisyys antaa asiakkaalle mahdollisuuden olla keskittymästä täysin omaan terveyteensä ja itseensä. Henkilökohtainen muutos on helpompi toteuttaa, kun kokeen sen kuuluvan osana johonkin itseään suurempaan.

Kokeiluun valituille 10 henkilölle annetaan yksilöllistä ohjausta vegaaniruuan lisäämiseen ruokavalioon, ja näin muuttamaan ruokavaliota terveellisemmäksi. Kokeillaan intensiivisen vegaaniruokaohjauksen vaikutusta ruokavalion muutokseen käytännössä.

Ruokavalio-ohjaukset vaikutusten arviointi yksilötasolla on yleensä haastavaan, johtuen muutoksen pienuudesta. Kokeilun ideana on antaa yksilöllisesti optimoitu teho-opastus riskiryhmään kuuluvalle. Teho-opastuksen aikana opitaan ottamaan pieniä, mutta tehokkaita askelia kohti terveempää ruokavaliota. Näin muutokset tapahtuvat syvällä tasolla käytöksessä ja siten opitut muutokset ruokavaliossa jatkuvat todennäköisemmin kokeilun jälkeenkin.Vegan Guru on Ville Idströmin elintapamuutoksissa ohjausta ja tukea antava yritys. Vegan Gurun filosofiaan kuuluu lempeys niin eläimiä kuin ihmisiä kohtaan. Emme yritä tehdä elämästä hankalaa ja kurjaa vaan rentoa ja maukasta. Idströmillä on yli 20 vuoden kokemus vegaaniruokavaliosta. Hän on ollut vuosia mukana edistämässä kasvissyöntiä eri järjestöissä ja perusti 2007 Euroopan ensimmäisen vegaaniruokakaupan. Hyötyliikunta-ajattelussa hänellä on vielä pidempi kokemus ja Idströmillä on myös kuntosaliohjaajan koulutus.

Kommentit
Kirjaudu sisään kommentoidaksesi omalla nimelläsi
Piilota kommentit