Kasvujami - palvelumuotoillen kohti kasvupalveluja | Kokeilunpaikka.fi
3

Kokeilun oppi

-

Kokeilun teemat

639 katselukertaa

Kokeilu on luotu 02.11.2017

KEHA-keskus ja Valtiokonttorin D9 Digitalisaation tuki -tiimi

Kasvujami - palvelumuotoillen kohti kasvupalveluja

Kasvujamissa TE-toimistojen ja ELY-keskusten virkamiehet astuivat kahdeksi päiväksi irti omasta arkityöstään kokeilemaan palvelumuotoilun käyttäjälähtöisiä tekniikoita kehittämistyön lähtökohtana. Lego Serious Play –laatikko korkattiin käyttöön vauhdilla piippurassien, muovailuvahan ja askartelutarvikkeiden ohella, kun ryhdyttiin protoilemalla ymmärtämään erilaisia elämäntilanteita työttömyyden tai yrityksen uuden tilanteen ympäriltä. Virkamiehet lähtivät myös mukisematta mukavuusalueensa ulkopuolelle kartuttamaan asiakasymmärrystä ja testaamaan ideoidensa toimivuutta oikeiden käyttäjien keskuuteen aina Teatterikorkeakoulun ruokalasta Hakkis Pubiin saakka. Ideoita paranneltiin saatujen kommenttien perusteella ja näin voitiin jo ideointivaiheessa sanoa hyvästit vaihtoehdoille, jotka eivät päätyisi käyttöön saakka. https://twitter.com/hashtag/kasvujami

Mitä kokeilun matkalla on tapahtunut?

02.11.2017


Kaksipäiväinen Kasvujami toteutettiin KEHA-keskuksen ja Valtiokonttorin D9 Digitalisaation tuki –tiimin yhteistyönä ja oli pääosin suunnattu TE-palvelujen ja ELY-keskusten työntekijöille. Kokeiluviikolle osallistumisen myötä mukaan kutsuttiin kehittäjäkumppaneita myös ekosysteemin muilta toimijoilta sekä asiakkaita eli kansalaisia. Mukana oli toimijoita kunnilta, hankkeista, palvelun tuottajilta ja järjestöistä.


Kasvujami oli kaksipäiväinen ja ohjelmarunkona toimi tuplatimanttimalli. Ensimmäisenä päivänä keskityttiin tuplatimantin ensimmäiseen osaan eli tutki- ja tarkenna-vaiheisiin. Liikkeelle lähdettiin erilaisista käyttäjätarinoista, joista jokainen pienryhmä sai valita omansa. Näihin henkilöihin ja heidän tilanteisiinsa syvennyttiin tarkemmin haastattelujen avulla ja elämäntilannepolkua ja empatiakarttaa kuvaamalla. Päivä päätettiin muotoilukysymyksiin eli kuinka voisimme –alkuisiin kysymyksiin henkilön ongelman ratkaisemiseksi. Päivää vauhdittivat ulkopuoliset inspiraatioiskut, kuulimme puheenvuorot tulevaisuusmuotoilija Minna Koskelolta ennakoinnista ja huomisen tekemisestä nyt sekä Vantaan SmartLabin vetäjältä, Matti Luhtalalta empatiasta.


Kasvujamin toisena päivänä keskityttiin tuplatimantin jälkimmäiseen osaan eli kehitä- ja toteuta-vaiheisiin. Aamu aloitettiin ideointikasilla, jossa nopeasti jokainen osallistuja ideoi kahdeksan ratkaisua edellisen päivän muotoilukysymyksiin. Tämän jälkeen ideoita työstettiin vielä lumipallo-menetelmällä. Paras tai parhaat ideat rakennettiin prototyypeiksi, jotka altistettiin jälleen keskustelulle oikeiden käyttäjien kanssa. Keskustelujen perusteella tuotoksia kehitettiin lisää samalla varmistaen kehitystyön oikea suunta, kun yhdessä eri alueiden asiantuntijoiden ja asiakkaiden kanssa kehitetyt ideat altistettiin niiden käyttäjille jo varhaisessa vaiheessa. Toisena päivänä inspiraatioiskuista vastasivat OP:n Design Manager Juha Forsblom kertoen asiakaslähtöisestä liiketoiminnasta OP:lla sekä Johanna Kotipelto esitellen Kokeilun paikkaa sekä rohkaisten virkamiehiä viemään kokeiluja rohkeasti eteenpäin, vaikka vastaanotto olisi aluksi nihkeääkin.


Kokeilu oli onnistunut ja voimme suositella Service Jam –hengessä toteutettua palvelumuotoilujamia kaikille, jotka haluavat viedä palvelumuotoilutekemistä organisaatiossaan eteenpäin ”Doing not talking” –ajattelutavan mukaisesti.


Kommentit
Kirjaudu sisään kommentoidaksesi omalla nimelläsi
Piilota kommentit