-
Kokeilun teemat
1151 katselukertaa
Kokeilu on luotu 05.03.2019Jätekukko Oy
Kokeilussa halutaan kehittää Ketun kierrätyspeliä (mobiilipeli) työkaluksi koulujen ympäristökasvatukseen erityisesti kestävän kuluttamisen ja lajittelun näkökulmasta. Syksyllä 2018 luotua pilottipeliä on kokeiltu opiskelijoiden taloyhtiössä. Peli kannusti asukkaita lajittelemaan enemmän.
Kestävän ja paikallisen kuluttamisen ratkaisut -haasteeseen liittyen: Kokeilun kautta halutaan testata voidaanko pelillistämisen avulla löytää ratkaisuja ja vastata alla mainittuihin kyseisen teeman kysymyksiin erityisesti ympäristökasvatuksen saralla. Miten vaikuttaa ihmisten asenteisiin kuluttamista kohtaan? Millaisia ratkaisuja voidaan löytää paikallisista palveluista ja tuotannosta? Miten kokonaiskulutusta voidaan vähentää? Miten tieto kulutusvalinnoista leviäisi paremmin? Minkälaisia paikallisen ilmastokasvatuksen uusia muotoja voisi löytyä? Kokeilussa halutaan oppia millainen tällaisen pelin pitää olla, että se kiinnostaa kohderyhmää. Halutaan myös tietää, miten peli toimii ala- ja yläkoululaisilla. Halutaan oppia luomaan yhteistyössä oppilaiden kanssa heitä innostava ja osallistava peli.
Ympäristökasvatustyön saralla halutaan jatkuvasti löytää innostavia ja monipuolisia keinoja tavoittaa erilaisia kohderyhmiä ja Ketun kierrätyspeliä halutaan kehittää ja kokeilla työkaluksi ensin ala- ja yläkouluihin. Peli kannustaa nykyisenä pilottiversiona erityisesti lajitteluun. Siitä halutaan kehittää peli, joka kannustaa kestävään kulutukseen ja herättää miettimään omia kulutusvalintoja sekä antaa monipuolisesti tietoa kestävän kuluttamisen ratkaisuista. Jätekukko ja pelin kehittänyt tiimi yhteistyössä jatkojalostavat pelin sopivaksi kouluille huhti-toukokuussa 2019. Peliä testataan Jätekukon 1-2 kummikoulussa 2-4 luokan kanssa sekä ala- ja yläkouluissa Kuopion lisäksi joko Nurmeksessa, Suonenjoella tai Vesannolla. Tavoitteena on selvittää sopiiko peli ympäristökasvatuksen työkaluksi kouluille. Jos myönteinen päätös saadaan 22.3., niin kokeilun osapuolet (Jätekukko Oy, kehittäjätiimi ja Kuopion kaupungin edustaja) kokoontuvat viikolla 13 (25.-29.3.) aloituspalaveriin. Kouluilla on tavoitteena testata peliä 15.4.-31.5. välisenä aikana kahdessa osassa. Ensin ensimmäistä versiota ja oppilailta saadun palautteen jälkeen muokattua toista versiota. Touko-kesäkuussa pidetään päätöspalaveri ja tuotetaan tulokset ja viestitään kokeilusta.
Jätekukko Oy ja pelinkehittäjätiimi (6 henkilöä, joista 3 henkilöä yrityksestä Rx3 Studio Oy) yhteistyössä valittavien kummikoulujen oppilaiden kanssa. Pelinkehittäjätiimi kehitti asukkaille suunnatun pilottipelin elokuussa 2018 GameJam-tapahtumassa Kuopiossa. Lisäksi mukana on Kuopion kaupungilta yksi henkilö, joka oli mukana asukaspilottipelin kehittämisessä.
Budjetiksi 5 000 euroa on ajateltu riittävän pelin kehittämiseen kouluille sopivaksi versioksi. Pohja on jo olemassa, joten kehitystyötä ei tarvitse aloittaa alusta vaan sitä muokataan ja testataan. Samalla selvitetään millaisilla taloudellisilla resursseilla peli on mahdollista ylläpitää jatkossa ja mahdollisesti käyttää useammankin kohderyhmän ympäristökasvatuksen työkaluna. Muuta rahoitusta ei ole tiedossa, eikä sitä ole haettu.
Pelinkehittäjä tiimi on ilmoittautunut sitoutuvansa kokeiluun ja Jätekukon kautta käytettävissä on ympäristökouluttajan työpanosta sekä valittavien kummikoulujen oppilaita ja henkilökuntaa. Kuopion kaupungin KierRe-hankkeen puolesta on mukana yksi henkilö kehitystiimissä.