"Kevytosakeyhtiöllä" itsensä työllistäjät vauhtiin! | Kokeilunpaikka.fi
1

Kokeilun idea

-

Kokeilun teemat

571 katselukertaa

Kokeilu on luotu 05.05.2017

"Kevytosakeyhtiöllä" itsensä työllistäjät vauhtiin!

Uusi yritysmuoto palkkatyön ja perinteisen yrittämisen väliin

Miksi tämä kokeilu on tarpeellinen?

Yrittäjäyyden kokeileminen on tehty vaikeaksi, ja tilanne on huonontumassa, jos laskutuspalveluiden käyttäjät tulkitaan päätoimisiksi yrittäjiksi. Tarvitaan siis aidosti kannustava tapa saada ihmiset kokeilemaan yrittäjyyttä ilman riskiä välittömästä taloudellisesta katastrofista.

Mitä kokeilun matkalla on tapahtunut?

16.05.2017

Olisiko mahdollista kehittää yritysmuoto, joka olisi osakeyhtiön ja palkkatyön välimuoto - eräänlainen "kevytosakeyhtiö", jonka byrokratian pyörittäminen tapahtuisi vaikka verottajan verkkosivuilla?

Yrityksen voisi perustaa pienellä rahapääomalla, 500 - 2000€, avaamalla yritykselle pankkitilin ja rekisteröitymällä yritykseksi verottajan sivuilla.

Verkkosovelluksen kautta voisi hoitaa yrityksen kirjanpidon, viranomaisilmoitukset ja maksut.

Yrittäjä syöttää päivittäin tiedot tuloista ja menoista. Tositteet voi lähettää vaikka kännykamerakuvina. Järjestelmä tekee kuukausittain tilinpäätöksen, jonka perusteella yritys maksaa veroja - enää ei tarvitsisi maksaa ennakkoveroja arvailtujen tulojen perusteella. Mahdollisen tappion voi siirtää seuraavalle kuukaudelle.

Jokainen yrittäjä olisi arvonlisäverovelvollinen, mutta arvonlisäverojen tilitykset eivät tapahtuisikaan kirjoitettujen laskujen perusteella, vaan oikeasti tilille asiakkaiden maksamien summien perusteella. Nykyisin yrittäjä joutuu maksamaan arvonlisäverot kirjoitetun laskun perusteella, vaikka ei rahoja koskaan näkisikään.

Palkkaa ja eläkemaksuja yrittäjä maksaisi itselleen samalla tavalla kuin normaalille työntekijälle. Eläkemaksu määräytyisi todellisen maksetun palkan mukaan, eikä "yrittäjämäisesti" arvioidun työtulon perusteella.

ELY-keskukset voisivat nykyiseen tapaan tukea hyviä liikeideoita starttirahalla, rahalla joka lisättäisiin yrityksen pääomaan. Mutta pelkällä omalla pääomallakin voisi aloittaa. Oleellista olisi se, että rahoitus löytyy ilman yrittäjän henkilökohtaista takausta.

Jos yrityksen rahat loppuvat, eikä rahoitusta löydy, toiminta lakkaa ja yrittäjä voi jatkaa elämäänsä ilman rasitteita työttömänä työnhakijana.

Jos taas liiketoiminta kukoistaa, yrittäjä voisi tällä konseptilla palkata muutaman työntekijän tai muuttaa yhtiömuodon osakeyhtiöksi.

Jos joku karsastaa sitä, että verottaja ottaisi vastuun tällaisen järjestelmän pyörittämisestä, olisi varmaan ihan mahdollista, että käytännössä toimintaa ylläpitäisi joukko verottajan alihankkijoita. Oleellista olisi kuitenkin se, että palvelu olisi yrittäjälle maksuton!

Myös moni "harmaasti yrittävä" voisi tätä kautta innostua yrittämään ihan virallisesti.

Kommentit
Kirjaudu sisään kommentoidaksesi omalla nimelläsi
Piilota kommentit