Kierrätysmateriaalista sisustustuotteeksi - ideoita kierrätystekstiilien uusiokäyttöön | Kokeilunpaikka.fi
1

Kokeilun idea

-

Kokeilun teemat

KiertotalousKouluKokeilutDesignAsuminenOppiminen

725 katselukertaa

Kokeilu on luotu 31.08.2017

Anne Aalto, Kudontatupa ja -putiikki Anne Aalto ky/ Taitovakka työosuuskunta

Kierrätysmateriaalista sisustustuotteeksi - ideoita kierrätystekstiilien uusiokäyttöön

Kokeilun tarkoituksena on ideoida kierrätystekstiilien uusiokäyttöä ympäristönsuojelunäkökohdat huomioiden. Ideaa voisi jatkojalostaa alan oppilaitoksissa ja valmista ideaa hyödyntää niin yritys- kuin opetustoiminnassakin.

Miksi tämä kokeilu on tarpeellinen?

Tekstiilijätettä syntyy Suomessa vuodessa n.10 kg/ henkilö. Tästä osa myydään kirpputoreilla, kierrätyskeskuksissa yms. Suuri määrä hyväkuntoista ja käyttökelpoista tekstiilimateriaalia jää kuitenkin hyödyntämättä. Tekstiilijätteen määrän vähentäminen innostamalla eri sidosryhmiä kierrätysmateriaalin käyttöön uusien tuotteiden valmistuksessa.

Miten kokeilu toteutetaan?

Tekstiilialan opiskelijoiden innovatiivisten ideoiden avulla toivon syntyvän uusia tuotteita, jotka innostavat niin yrittäjiä kuin opiskelijoitakin perehtymään kierrätysmateriaalin käyttöön entistä enemmän. Alan opiskelijoiden avulla ideoidaan ja valmistetaan kierrätysmateriaalista uusia tuotteita kodin sisustukseen ja säilytykseen. Päämateriaalina ovat kierrätystekstiilit, mutta muitakaan kierrätysmateriaaleja ei rajata pois. Opiskelijat ovat käsi- ja taideteollisuusalan opiskelijoita, joten käytettävät tekniikat tulevat todennäköisesti olemaan kankaanpainanta ja -kudonta, värjäys, sisustusompelu ja kankaankudonta. Tuotteista kootaan kaikille avoin tietopaketti kuvineen ja ohjeineen verkkoon (esim. Facebook). Koska ajatuksena on tuottaa ideoita opetukseen ja käsityöalan yrittäjille, voin aluksi testata ideoiden ja tuotteiden vastaanottoa omassa opetustyössäni työväenopistoissa ja myyntityössä eri myyntitapahtumissa. Lukuvuosi 2017 - 18. Eli päättymisajankohta on 31.5.2018.

Kuka tai ketkä kokeilun toteuttavat?

Anne Aalto/ Kudontatupa ja -putiikki Anne Aalto ky (Taitovakka työosuuskunta), Raision seudun koulutuskuntayhtymä/ Rasekon ammattiopisto ja Lounais-Suomen ammattiopisto Novida.

Mikä on kokeilun kokonaisbudjetti ja miten se jakautuu maksajatahoittain?

ARVIOITU BUDJETTI yht. 3123€. KUDONTATUPA JA -PUTIIKKI ANNE AALTO KY, laskutus Taitovakka työosuuskunnan kautta, työtunnit 40h a´25€ 1000€, materiaalit 200€, saumuri 500€, matkakulut 300km a´0,41 123€. OPPILAITOKSET materiaalit ja tarvikkeet 300€, suunnittelu, toteutus, kuvat ja verkkosivu 1000€.

Millaista osaamista ja rahoitusta kokeilulla on käytettävissään?

Kudontatupa ja -putiikki Anne Aalto ky on koko toimintansa ajan (vuodesta 1994) valmistanut räsymattoja ja muita kudonnaisia kierrätysmateriaalista. Myöhemmin tuotevalikoima on täydentynyt kierrätysmateriaalista (farkkukankaasta ym.) valmistetuista laukuista, patalapuista jne. Kudontatuvan työtilat ja työvälineet (mm. kolmet kangaspuut ja ompelukone) ovat kokeilun käytössä veloituksetta. Puhelinkulut maksaa Kudontatupa. Oppilaitokset tekevät työt oppilastyönä, joten tuntiveloitus ei käytettäviin resursseihin nähden ole korkea. Opiskelijoiden innovatiivisuus ja ennakkoluulottomuus yhdistettynä ammattitaitoisiin opettajiin ja hyviin työskentelyolosuhteisiin tuottaa varmasti hyviä tuloksia.

Mitä kokeilun matkalla on tapahtunut?

31.08.2017

Valitettavasti kuulin kokeilun paikasta vasta 30.8., enkä ehdi vastata tähän kohtaan näin lyhyellä varoitusajalla. Jos idea kuitenkin on arviointiraadin mielestä kehittämiskelpoinen, täydennän mielelläni tietoja jälkikäteen.

Kommentit
Kirjaudu sisään kommentoidaksesi omalla nimelläsi
Piilota kommentit