Kiertotalousbussi | Kokeilunpaikka.fi
2

Ketterä kokeilu

-

Kokeilun teemat

890 katselukertaa

Kokeilu on luotu 31.08.2017

Anna Evilä ja Soile-Maria Linnemäki

Kiertotalousbussi

Bussi on tarkoitus edistää kierto-, lainaus- ja vaihtotaloutta mielenkiintoisella, helposti osallistavalla ja mukaansatempaavalla tavalla. Kiertobussin toiminta toteutetaan mahdollisimman trenditietoisesti niin, että kiertävästä kiertobussista muodostuu ilmiö, joka kuuluu ja näkyy alueella (ja valtakunnallisestikin).

Miksi tämä kokeilu on tarpeellinen?

Resurssiviisaasti eläminen ja kiertotalouden hyödyntäminen on vielä liian vierasta liian monelle meistä. Aiheeseen ja toimeen on vaikea tarttua, koska kiertotalouspalveluja on vähän tarjolla tai niiden käyttömahdollisuudet huitelevat irti perusarjesta ja elämänpiiristä. Kokeilun tavoitteena on osoittaa Keski-Uudenmaan kaupungeille, että kiertotalous ja sen mahdollisuudet on syytä ottaa tosissaan, ja että muutos voi alkaa ruohonjuuritasolta. Toiseksi haluamme vakuuttaa yhteisön siitä, että jokainen voi tehdä jotain - avaamme kokeilun jälkeen joukkorahoituskampanjan bussin toiminnan takaamiseksi. Kokeiluvarojen turvin voimme panostaa markkinointiin ja aiheen näkyvään käsittelyyn ja saada toiminnalle vahvan startin.

Miten kokeilu toteutetaan?

Perustamme kiertotalouskahvilabussin, joka kiertää Keski-Uudellamaalla (Kerava, Tuusula, Järvenpää), levittää palveluidensa myötä esimerkkiä resurssiviisaasta elämästä ja luo liikehdintää lähiöihin. Bussin yhtä kuntaa laajempi kiertoalue takaa asiakkaiden riittävyyden ja tarvikkeiden virtaamisen. Kiertävä toiminta näkyy ja kuuluu erilailla kuin paikallaan pysyvä. Kiertotalouden teemat tulevat tutuiksi niillekin, jotka eivät välttämättä ole bussin asiakkaita, ja toisaalta bussin asiakaskunnasta on mahdollista muodostua heterogeeninen palvelujen monipuolisuutta mukaillen. Solidaarisuutta tukee myös se, että bussi työllistää pitkäaikaistyöttömiä nuoria. Bussilla voidaan tuoda eloa ja tapahtumaa lähiöihin. Bussi on turvallinen ja mielenkiintoinen paikka viettää aikaa. Bussi voi toimia myös kaupungin jalkautuvien palveluiden jakelualustana, esim. terveyspalvelut ja kirjasto. Testaamme, miten seuraavat palvelut toimivat ihmisten luo vietyinä ja millaisella toiminnalla on ekologisuuden kannalta vaikuttavuutta: 1. Lainaamo ja jakamistalouden alusta, uudenlainen kirjastobussi: Vaatelainaus ja välinelainaus toteutettuna niin, että kuka tahansa voi tuoda tarvikkeitaan lainattavaksi bussin lainaamoon sovituilla ehdoilla ja vuokralla. Vuokrauskatalogi on esillä netissä. 2. Hävikkielintarvikekahvila: Kahvilan tuotteet olisi kiinnostavia, mutta sellaisia, jotka voidaan valmistaa hävikistä. Bussi käy koukkaamassa yhteistyökumppaneina toimivien markettien ylijäämäkasviksia ja -hedelmiä sekä voileipätarpeita. Sen päivän aineksista tehdään smootheja, vihermehuja ja herkkuvoileipiä myyntiin. Kahvi ja tee valmistetaan myös hävikistä. 3. Tuo tullessasi, vie mennessäsi -vaihdantaa ilmaiseksi: Bussin asiakkaat voivat tuoda bussiin vaihtuvan teeman mukaan itselle tarpeettomia tarvikkeita ja ottaa mukaansa itselle uusia tarvikkeita. Esim. joulun aikaan joulukoristeita, talvitakkeja, sesonkiin liittyviä liikunta- ja harrastusvälineitä. Ylimääräiset viedään kierrätykseen kauden päätyttyä. Kokeiluaika on kesäkausi 2018 (kokeilu onnistuu myös syksyllä ja talvella 2017-2018, mikäli se on Kokeilevan Suomen tavoitteiden kannalta tärkeää).

Kuka tai ketkä kokeilun toteuttavat?

Bussin toiminnan suunnittelee kaksi yksityistä henkilöä Soile-Mari Linnemäki Järvenpäästä ja Anna Evilä Keravalta. Bussin toiminta tulee olemaan jatkossa osa Etukeno ry:n toimintaa ja sen kuskiksi sekä asiakaspalvelijoiksi palkataan kaksi nuorta pitkäaikaistyötöntä. Soile-Maria ja Anna ovat yhdistyksen hallituksen jäseniä ensi vuodesta alkaen.

Mikä on kokeilun kokonaisbudjetti ja miten se jakautuu maksajatahoittain?

Kokeilulla rahoitetaan kokeiluaikaiset juoksevat kulut: - polttoaine, noin 400e - vakuutukset, noin 300e - kahvilan elintarvikekustannukset (muu kuin hävikki), 500e - markkinointi ja markkinointimateriaali 1000e - bussin henkilöstön palkat 2500e - aloitetaan bussin muuttaminen uusiutuvalla energialla toimivaksi hankkimalla aurinkopaneeleja (myöhemmin uusitaan päävirtalähde bensan sijaan uusiutuvaa energiaa käyttäväksi - tapaus sinänsä) 300e

Millaista osaamista ja rahoitusta kokeilulla on käytettävissään?

Rahoitamme bussin oston ja irtaimiston hankinnan. Työskentelemme kumpikin yhdistystoiminnan ja kaupunkiaktivismin parissa. Soile-Maria omistaa menestyvän Vaatelainaamo Vaatepuun ja Annalla on kokemusta kahvilayrittämisestä sekä nuorisotyöstä.

Mitä kokeilun matkalla on tapahtunut?

19.10.2017

Kiertotalousbussi


Perustamme kiertotalouskahvilabussin, joka kiertää Keski-Uudellamaalla (Kerava, Tuusula, Järvenpää), levittää palveluidensa myötä esimerkkiä resurssiviisaasta elämästä ja luo liikehdintää lähiöihin. Bussin toiminnan suunnittelee kaksi yksityistä henkilöä Soile-Mari Linnemäki Järvenpäästä ja Anna Evilä Keravalta. Bussin toiminta tulee olemaan osa Etukeno ry:n toimintaa ja sen kuskiksi sekä asiakaspalvelijoiksi palkataan kaksi nuorta pitkäaikaistyötöntä.


Bussi edistää kierto-, lainaus- ja vaihtotaloutta mielenkiintoisella ja mukaansatempaavalla tavalla. Kiertotalousbussin toiminta toteutetaan mahdollisimman trenditietoisesti niin, että kiertävästä kiertobussista muodostuu ilmiö, joka kuuluu ja näkyy alueella (ja valtakunnallisestikin). Kiertotalouden teemat tulevat tutuiksi niillekin, jotka eivät välttämättä ole bussin asiakkaita. Bussin yhtä kuntaa laajempi kiertoalue takaa asiakkaiden riittävyyden ja tarvikkeiden virtaamisen. Kiertävä toiminta näkyy ja kuuluu erilailla kuin paikallaan pysyvä. Bussin toiminta on helposti laajennettavissa yhä uusille alueille.


Bussin päätoimintoina ovat:

<ol>
 • Lainaamo ja jakamistalouden alusta, uudenlainen kirjastobussi: Vaatelainaus ja välinelainaus toteutettuna niin, että kuka tahansa voi tuoda tarvikkeitaan lainattavaksi bussin lainaamoon sovituilla ehdoilla ja vuokralla. Vuokrauskatalogi on esillä netissä.
 • Hävikkielintarvikekahvila: Kahvilan tuotteet olisi kiinnostavia, mutta sellaisia, jotka voidaan valmistaa hävikistä. Bussi käy koukkaamassa yhteistyökumppaneina toimivien markettien ylijäämäkasviksia ja -hedelmiä sekä voileipätarpeita. Sen päivän aineksista tehdään smootheja, vihermehuja ja herkkuvoileipiä myyntiin. Kahvi ja tee valmistetaan myös hävikistä.
 • Tuo tullessasi, vie mennessäsi -vaihdantaa ilmaiseksi: Bussin asiakkaat voivat tuoda bussiin vaihtuvan teeman mukaan itselle tarpeettomia tarvikkeita ja ottaa mukaansa itselle uusia tarvikkeita. Esim. joulun aikaan joulukoristeita, talvitakkeja, sesonkiin liittyviä liikunta- ja harrastusvälineitä. Ylimääräiset viedään kierrätykseen kauden päätyttyä.
 • </ol>


  Solidaarisuus: Bussin henkilökunnaksi palkataan pitkäaikaistyöttömiä nuoria. Bussilla voidaan tuoda eloa ja tapahtumaa lähiöihin. Bussi on turvallinen ja mielenkiintoinen paikka viettää aikaa. Bussin asiakaskunnasta on mahdollista muodostua heterogeeninen palvelujen monipuolisuuden mukaan. Bussi voi toimia myös kaupungin jalkautuvien palveluiden jakelualustana, esim. terveyspalvelut ja kirjasto.

  Kommentit
  Kirjaudu sisään kommentoidaksesi omalla nimelläsi
  Piilota kommentit