Kivituhkaseos betonin korvikkeena | Kokeilunpaikka.fi
2

Ketterä kokeilu

-

Kokeilun teemat

Kiertotaloushaku

1629 katselukertaa

Kokeilu on luotu 17.01.2019

Cool Factory Oy

Kivituhkaseos betonin korvikkeena

Teräspaalujen sisään rakennettavissa energiapaaluissa käytetään täyteaineena betonia. Ympäristöä säästävän järjestelmän saisi vielä paremmaksi, mikäli täyteainebetonin voi korvata soveltuvalla kivituhkalla, joka pumpataan täyteaineeksi ja saadaan seosaineella kiinteäksi.

Miksi tämä kokeilu on tarpeellinen?

Vähentää päästöjä sekä tehdä työmaan vaatimasta logistiikasta yksinkertaisempaa, erillisen betoniauton sijaan voisi useimmat työmaat toteuttaa omalla perävaunuun rakennettavalla täyttöyksiköllä, kun sopivat materiaalit löydetään. Betonin päästöt ovat suuret ja uusi ratkaisu olisi sivuvirran hyödyntämistä ja lähes päästötön. Tapa hyödyntää kivituhkaa kestävänä ja korvaavana seosaineena. Löytää oikeat materiaalit toteutukseen, joilla erilaisissa ulko-olosuhteissa voidaan toimia. Mikäli ratkaisu löytyy, jatkotavoite on saada toteutettua yksikkö, jolla sen voi toteuttaa työmaalla tehokkaasti, betoniauton korvaava ratkaisu.

Miten kokeilu toteutetaan?

Kivituhkan lämmönjohtavuus on kohtalaisen hyvä ja kun sopiva kivituhkalaatu ja seosaine löytyy, sillä voi korvata betonikuljetuksen. Näin asennusauton oheen saisi tarvikekärryn, joka voi tehdä kokonaisuuden, ja samaan aikaan työmaalle ei tarvitse tilata betoniautoa esimerkiksi vain yhden kuution täyttötyötä varten. Kokeillaan erilaisia kivituhkamateriaaleja ja yhdessä LAMK:n kanssa haetaan parametrit laboratoriotesteille ja kustannusarvio sekä tehdään testejä kenttäolosuhteissa asennettavuuden kannalta. Helmikuun loppupuolelta Toukokuun puoliväliin, tavoite saada valmista mahdollisimman aikaisin ja aloittaa helmikuussa heti tekeminen.

Kuka tai ketkä kokeilun toteuttavat?

Cool Factory Oy ja LAMK sekä mahdollisesti toinenkin ammattikorkeakoulu. Pyritään löytämään työmaa, jolla asiakas haluaa myöhemmin kokeilla ratkaisua.

Mikä on kokeilun kokonaisbudjetti ja miten se jakautuu maksajatahoittain?

Omaa työtä noin 100h, tuntikustannus 30 euroa ja yhteensä 3000 euroa. Materiaaliostot 500 euroa. Ostopalvelut yhteensä 1100 euroa. Matkakulut 400 euroa. Kokonaisuus 5000€.

Millaista osaamista ja rahoitusta kokeilulla on käytettävissään?

Oma tuote johon on patentti, vahva insinööriosaaminen ja tuotekehitystausta (Uponor -lähtöinen yritys), hyvä toimittajayhteistyö, paljon työmaakokemusta ja kyky toteuttaa käytännössä toimivia ratkaisuja, joista monet ovat olleet yksilöllisiä.