Kognitiivinen ergonomia "aivotyyni" | Kokeilunpaikka.fi
3

Kokeilun oppi

-

Kokeilun teemat

596 katselukertaa

Kokeilu on luotu 23.01.2018

Marja-Liisa Saarilammi / Karvi

Kognitiivinen ergonomia "aivotyyni"

Voimmeko saada kognitiivisen ergonomian keinoin asiantuntijatyössä psyko-sosiaaliseen työn kuormittavuutta laskuun? Aivotutkijoiden mukaan jatkuvat keskeytykset esim. liikkuvat kohteet näytöllä tai työympäristön puhehäly eivät tee hyvää tarkkaavaisuudelle ja muistille. Haluamme tunnistaa kokeilussa tarpeettomat kuormittavat piirteet ja etsiä yhteisöllisiä ratkaisuja kuormittavuuden laskuun.

Miksi tämä kokeilu on tarpeellinen?

Haluamme tunnistaa työyhteisössämme tarpeettomat muistia ja tarkkaavaisuutta turhaan kuormittavat piirteet ja etsiä turhille keskeytyksille yhteisölliset ratkaisut.

Miten kokeilu toteutetaan?

Henkilöstö ollut mukana ideoimassa, mikä sopisi meille: tällä hetkellä keskustelussa: hiljainen aamupäivä, sosiaalinen iltapäivä. Kokoukseton perjantai. Vastamelukuulokkeet. Sähköpostien tarkistus 2-4 kertaa päivässä. Aivokuormaa voi purkaa monin pienin teoin, joilla on suuri merkitys. Kokeilun taustalla on informaatioergonomia tutkija Heljä Franssila, joka on pitänyt meille esimerkiksi tuunaustyöpajan, jossa kännyköistä ja läppäreistä on neuvottu ottamaan turhat hälytysäänet ja huomion kaappajat. Taustalla myös työterveyshuollon kautta Työterveyslaitoksen "Aivotyö toimivaksi" -tutkimushanke, johon henkilöstö on osallistunut. Työtä on käyty havainnoimassa, henkilöstö on osallistunut aivotyöindeksiin ja aivotyöpajoihin. Henkilöstö on ideoinnit ideointikasin avulla kokeilut ja valitsee seuraavaksi kaikista ideoista muutaman kokeilun, jota kokeillaan yhden kuukauden ajan ja sitten katsotaan jääkö kokeilu elämään työyhteisöön. Kokeilussa myös informaatioergonomian kysely ennen ja jälkeen kokeilun. Kokeilu on menossa ja viimeinen vaihe ajoittuu helmikuulle 2018.

Kuka tai ketkä kokeilun toteuttavat?

Kansallinen koulutuksen arviointikeskus (Karvi). Kokeilu on myös mukana valtiohallinnon Työ 2.0 Kokeilukiihdyttämössä.

Kokeilun oppi

Mitä uutta tietoa kokeilulla saatiin?

Keskeytysten kulttuuri vaatii yksilön omaa tiedostamista asiasta ja oman työn johtamista. Mutta se vaatii myös yhdessä sopimista. Tarvitaan yhteiset viestinnän pelisäännöt. Kyse ei ole vain siitä miten itse saa hoidettua työtehtävänsä mahdollisimman keskittyneesti, vaan myös siitä miten otat huomioon muiden tarpeet

Miten aiot viedä kokeilua tai sen tuloksia eteenpäin?

Kokeilu jatkuu vielä helmikuun 2018 koko organisaation tasolla. Tämän jälkeen kirjataan tänne parhaat vinkit :)