Koiraulkoilukaveri | Kokeilunpaikka.fi
1

Kokeilun idea

-

Kokeilun teemat

IkäihmisetKuntaVammaisetVapaa-aikaLiikuntaKaupunkiYhteisöAsukastoimintaYhteisöllisyysYksinäisyysVapaaehtoistoimintaHarrastuksetHyvinvointi

756 katselukertaa

Kokeilu on luotu 02.11.2017

Ulla Pohjanmaa

Koiraulkoilukaveri

Koiraulkoilukaveri on idea matalan kynnyksen vapaaehtoistoiminnasta, jota kuka tahansa koiranomistaja voi omassa päivittäisessä arjessaan naapurustossaan toteuttaa. Koiraulkoilukaveritoiminnan ajatuksena on yhdistää koiranulkoiluttajat ja ihmiset, jotka eivät esim. heikentyneen toimintakykynsä takia uskalla ulkoilla yksin.

Miksi tämä kokeilu on tarpeellinen?

Suomen taajamissa on paljon yksinäisyyttä ja turvattomuutta. Yli 75 vuotta täyttäneitä on jo 500.000 ja heistä 58% asuu yksin. Iän myötä ulkona liikkuminen käy vaikeammaksi, esim. 75-79 v naisista 17% kokee vaikeuksia ulkona liikkumisessa ja 80-84 v naisissa vastaava luku on jo 30%. Samaan aikaan ihmiset ovat kiinnostuneita vapaaehtoistoiminnasta, mutta eivät halua sen sitovan liikaa. Ruuhkavuosiaan elävät eivät ehkä tahtotilastaan huolimatta löydä arjestaan aikaa vapaaehtoistoimintaan. Monilla heistäkin on kotonaan koira, jota ulkoilutetaan päivittäin. Koirien määrä on jatkuvassa kasvussa, tällä hetkellä 1,5 miljoonan suomalaisen kotona asuu yhteensä 800.000 koiraa. (Lähteet: Tilastokeskus, THL/Sotkanet, Kennelliitto)

Miten kokeilu toteutetaan?

Koiraulkoilukaveritoiminta tekee vapaaehtoistyön tekemisen helpoksi tekijälleen. Toiminta yhdistää nettisovelluksen avulla naapuruston yksinäiset ulkoiluseuraa kaipaavat ihmiset ja koiranulkoiluttajat, jotka haluavat tuottaa iloa kanssaihmisille ilman, että se vaatii itseltä liikaa aikaa ja sitoutumista.

Mitä kokeilun matkalla on tapahtunut?

10.11.2017

Koiraulkoilukaveritoiminnassa koira omistajineen esittäytyy lyhyesti www-sovelluksessa kuvan kera. Esittelyssä parivaljakko kertoo lyhyesti, missä päin ulkoilevat ja mihin aikaan päivästä. Ulkoilukaveria ko. alueelta kaipaava henkilö voi itse tai omaisen/avustajan turvin "tilata" parivaljakon ulkoilukaverikseen. Vapaaehtoinen vahvistaa kertaluonteisen ulkoilun ajankohdan omien aikataulujensa mukaan.


Ulkoilukaveria kaipaaville henkilöille toiminnasta viestitään sekä suoraan että levittämällä tietoa muille kohderyhmän parissa toimiville tahoille (julkiset sote-palvelut, järjestöt, seurakunnat). Potentiaalisia koiraulkoilukavereita lähestytään koirajärjestöjen ja some-ryhmien kautta. Vapaaehtoisten löytäminen ja toiminnan nopea laajeneminen on mahdollista koiranomistajien sosiaalisten verkostojen ja ulkoilulenkeillä tapahtuvien kohtaamisten kautta. Ulkoilukavereille voidaan tarvittaessa järjestää koulutusta, joka antaa valmiuksia kohdata toimintakyvyltään heikentyneitä ihmisiä.

Kommentit
Kirjaudu sisään kommentoidaksesi omalla nimelläsi
Piilota kommentit