Koulu- ja päiväkotiruokalistan hiilijalanjäljen pienentäminen/Arkea Oy | Kokeilunpaikka.fi
2

Ketterä kokeilu

-

  • Rahoitusta
  • Sparrausta

Kokeilun teemat

KouluIlmastonmuutosVastuulliset ruokapalvelutVastuullisuusHiilijalanjälki

3634 katselukertaa

Kokeilu on luotu 12.02.2021

Koulu- ja päiväkotiruokalistan hiilijalanjäljen pienentäminen/Arkea Oy

Tavoitteena on löytää keinoja vähentää korvata suuren hiilijalanjäljen tuotteita koulu- ja päiväkotiruokalistalta sen vaikuttamatta hävikkiin

Miksi tämä kokeilu on tarpeellinen?

Kouluruokailusuosituksen mukaan kouluateria kattaa noin kolmanneksen oppilaan päivittäisestä energiansaannista. Sen vaikutus ilmastoon ja toisaalta lasten ja nuorten asenteisiin onkin merkittävä, minkä vuoksi on tärkeää totuttaa lapset ja nuoret koulussa noudattamaan terveellistä ja ilmastoystävällistä ruokavaliota. Tutkimusten mukaan lasten ruokavalio sisältää nykyään liikaa lihaa ja maitotuotteita. Niinpä on tärkeää muokata kouluruokaa niin, että sen hiilijalanjälki saadaan pienenemään, mutta ruoka on monipuolista ja maistuvaa. Kokeilun aikana testataan naudanlihan osittaista korvaamista broilerilla ja kasviproteiineilla koulu- ja päiväkotiruuassa ja selvitetään muutosten vaikutusta ruuan hiilijalanjälkeen, maistuvuuteen ja menekkiin. Koulu ja päiväkotiasiakkaille saadaan valmistettua tuttuja makuja pienin muutoksin, joilla kuitenkin on suuri vaikutus ilmastoon. Yhtenä haasteena on että pelkkää kasviproteiinia sisältävien ruokien menekki on huonoa ja lisäksi kasviproteiinivalmisteiden hinta liian korkea julkisiin ruokapalveluihin, minkä vuoksi maistuvien ja perusruokaa muistuttavien kasvisruokien kehittäminen on haastavaa.

Miten kokeilu toteutetaan?

Kokeilu toteutetaan pilottina kahdessa alakoulussa neljän viikon ajan. Pohjana käytetään jo olemassa olevaa ruokalistaa. Ruokalistasta on laskettu tämän hetken hiilijalanjälki. Kokeilun aikana testataan naudanlihan osittaista korvaamista broilerin lihalla ja kasviproteiineilla, lasketaan muutosten vaikutus hiilijalanjälkeen, seurataan menekin ja hävikin kehittymistä sekä tehdään asiakaskyselyitä. Kouluun perustetaan myös asiakasraati, jonka kanssa testataan kasviproteiinin oikeaa määrää. Lisäksi koulussa toteutetaan tiedotuskampanja ruuan ilmastovaikutuksista. Kokeilun jälkeen siinä saavutettuja tuloksia hyödynnetään kaikissa koulu- ja päiväkotikeittiöissä Turussa, Paimiossa, Ulvilassa sekä Punkalaitumella.

Kuka tai ketkä kokeilun toteuttavat?

Kokeilu toteutetaan Arkean oman projektiryhmän toimesta. Projektiryhmä koostuu Arkean tuotekehityksen asiantuntijoista (4 hlö) sekä Arkean ympäristöasiantuntijasta. Lisäksi hankkeen aikana on mahdollista tehdä oppilaitosyhteistyötä Turun AMK:n energia- ja ympäristötekniikan koulutuksen kanssa.

Mikä on kokeilun kokonaisbudjetti ja miten se jakautuu maksajatahoittain?

Kokeilun budjetti infomateriaalit n. 500€ Työn osuus n. 4000€ Valistusvideon tuottaminen 3400€ Koulutusta koulujen henkilökunnalle n. 500€

Millaista osaamista ja rahoitusta kokeilulla on käytettävissään?

Arkeassa on vankkaa osaamista tuotekehityksessä. Arkean koko tuotekehitystiimi osallistuu hankkeeseen. Lisäksi hankkeeseen osallistuu Arkean ympäristöasiantuntija, jonka päätehtävä tällä hetkellä on hiiliviisauden kehittäminen Arkeassa. Myös kokeiluun osallistuvan koulun keittiön henkilöstö (5 hlö), palveluesimies ja palveluohjaaja ovat mukana kokeilussa. He tuntevat asiakkaan tarpeet ja toiveet ja ovat keskeisessä roolissa kommunikoinnissa asiakkaiden kanssa. Koska Arkea tekee yhteistyötä Turun ammattikorkeakoulun kanssa, kokeiluun voitaisiin saada apua myös Turun amk:n insinööriopiskelijoista.

Ruokapalvelun koko ja toiminta-alue?

Arkea toimii päiväkoti ja koulusektorilla, hoivapalveluissa, kotiaterioiden parissa sekä henkilöstöravintoloissa. Ruokapalveluissa meillä työskentelee n. 600henkilöä.

Motivaatio ja resurssit kehitysohjelmaan osallistumiseen?

Arkeassa on tehty ympäristötyötä jo pitkään. Olemme osallistuneet hankkeisiin ja kehitysohjelmiin ja tehneet yhteistyötä mm. oppilaitosten ja tutkimuslaitosten kanssa. Meillä on vahva halu kehittää julkisia ruokapalveluja ympäristöystävällisempään suuntaan. Olemme sitoutuneet vähentämään hiilijalanjälkeämme ja parantamaan resurssiviisauttamme jo vuoden 2021 aikana. Osana Turun kaupunkikonsernia, Turun kaupungin hiilineutraaliustavoite vuoteen 2029 mennessä koskettaa myös Arkeaa.

Mitä kokeilun matkalla on tapahtunut?

14.04.2021

Kokeilu käynnistyi

Arkean kouluruokakokeilu käynnistyi Cygnaeuksen ja Mikaelin kouluissa 12.4.2021. Seuraavien neljän viikon aikana oppilaat ja koulujen henkilökunta pääsevät maistelemaan viittä ruokaa, joissa osa naudan jauhelihasta on korvattu joko broilerin jauhelihalla tai kasviproteiinilla. Ensimmäisenä kokeilupäivänä tarjoiltu jauhelihakeitto (25 % nautaa, 75 % broileria) näytti tekevän hyvin kauppansa! Oppilailta kerätään päivittäin palautetta koko kokeilun ajan. 
Kommentit
Kiitos tästä ekasta päivityksestä! Mielellämme kuulemme myös muiden ruokalajien suosiosta :)
Kirjaudu sisään kommentoidaksesi omalla nimelläsi
Piilota kommentit
23.04.2021

Kouluruokaraati kokoontui 21.4.2021

Arkea järjesti Cygnaeuksen koulussa kouluruokaraadin keskiviikkona 21.4.2021. Kuusi koulun oppilasta pääsi maistelemaan lasagnettea erilaisina versioina, joissa naudan jauheliha oli korvattu joko puoliksi tai kokonaan kasviproteiini Weefyllä tai 75 % broilerin jauhelihalla. Kaikki ruuat tekivät hyvin kauppansa, mutta parhaimmat arvostelut sai broileri-nauta versio. Sen hiilijalanjälki on noin kolmanneksen pienempi kuin aikaisemman lasagenttemme, jossa proteiinin lähteenä on 80 % naudanjauhelihaa ja 20 % soijaproteiinia.  


Yle TV Nytt kävi tekemässä juttua kouluruokaraadistamme. Klippi on nähtävillä täällä: https://areena.yle.fi/1-50629604


Kokeilua koskeva osio alkaa n. 21 minuutin kohdalta.


Kommentit
Kirjaudu sisään kommentoidaksesi omalla nimelläsi
Piilota kommentit