-
Kokeilun teemat
3634 katselukertaa
Kokeilu on luotu 12.02.2021Tavoitteena on löytää keinoja vähentää korvata suuren hiilijalanjäljen tuotteita koulu- ja päiväkotiruokalistalta sen vaikuttamatta hävikkiin
Kouluruokailusuosituksen mukaan kouluateria kattaa noin kolmanneksen oppilaan päivittäisestä energiansaannista. Sen vaikutus ilmastoon ja toisaalta lasten ja nuorten asenteisiin onkin merkittävä, minkä vuoksi on tärkeää totuttaa lapset ja nuoret koulussa noudattamaan terveellistä ja ilmastoystävällistä ruokavaliota. Tutkimusten mukaan lasten ruokavalio sisältää nykyään liikaa lihaa ja maitotuotteita. Niinpä on tärkeää muokata kouluruokaa niin, että sen hiilijalanjälki saadaan pienenemään, mutta ruoka on monipuolista ja maistuvaa. Kokeilun aikana testataan naudanlihan osittaista korvaamista broilerilla ja kasviproteiineilla koulu- ja päiväkotiruuassa ja selvitetään muutosten vaikutusta ruuan hiilijalanjälkeen, maistuvuuteen ja menekkiin. Koulu ja päiväkotiasiakkaille saadaan valmistettua tuttuja makuja pienin muutoksin, joilla kuitenkin on suuri vaikutus ilmastoon. Yhtenä haasteena on että pelkkää kasviproteiinia sisältävien ruokien menekki on huonoa ja lisäksi kasviproteiinivalmisteiden hinta liian korkea julkisiin ruokapalveluihin, minkä vuoksi maistuvien ja perusruokaa muistuttavien kasvisruokien kehittäminen on haastavaa.
Kokeilu toteutetaan pilottina kahdessa alakoulussa neljän viikon ajan. Pohjana käytetään jo olemassa olevaa ruokalistaa. Ruokalistasta on laskettu tämän hetken hiilijalanjälki. Kokeilun aikana testataan naudanlihan osittaista korvaamista broilerin lihalla ja kasviproteiineilla, lasketaan muutosten vaikutus hiilijalanjälkeen, seurataan menekin ja hävikin kehittymistä sekä tehdään asiakaskyselyitä. Kouluun perustetaan myös asiakasraati, jonka kanssa testataan kasviproteiinin oikeaa määrää. Lisäksi koulussa toteutetaan tiedotuskampanja ruuan ilmastovaikutuksista. Kokeilun jälkeen siinä saavutettuja tuloksia hyödynnetään kaikissa koulu- ja päiväkotikeittiöissä Turussa, Paimiossa, Ulvilassa sekä Punkalaitumella.
Kokeilu toteutetaan Arkean oman projektiryhmän toimesta. Projektiryhmä koostuu Arkean tuotekehityksen asiantuntijoista (4 hlö) sekä Arkean ympäristöasiantuntijasta. Lisäksi hankkeen aikana on mahdollista tehdä oppilaitosyhteistyötä Turun AMK:n energia- ja ympäristötekniikan koulutuksen kanssa.
Kokeilun budjetti infomateriaalit n. 500€ Työn osuus n. 4000€ Valistusvideon tuottaminen 3400€ Koulutusta koulujen henkilökunnalle n. 500€
Arkeassa on vankkaa osaamista tuotekehityksessä. Arkean koko tuotekehitystiimi osallistuu hankkeeseen. Lisäksi hankkeeseen osallistuu Arkean ympäristöasiantuntija, jonka päätehtävä tällä hetkellä on hiiliviisauden kehittäminen Arkeassa. Myös kokeiluun osallistuvan koulun keittiön henkilöstö (5 hlö), palveluesimies ja palveluohjaaja ovat mukana kokeilussa. He tuntevat asiakkaan tarpeet ja toiveet ja ovat keskeisessä roolissa kommunikoinnissa asiakkaiden kanssa. Koska Arkea tekee yhteistyötä Turun ammattikorkeakoulun kanssa, kokeiluun voitaisiin saada apua myös Turun amk:n insinööriopiskelijoista.
Arkea toimii päiväkoti ja koulusektorilla, hoivapalveluissa, kotiaterioiden parissa sekä henkilöstöravintoloissa. Ruokapalveluissa meillä työskentelee n. 600henkilöä.
Arkeassa on tehty ympäristötyötä jo pitkään. Olemme osallistuneet hankkeisiin ja kehitysohjelmiin ja tehneet yhteistyötä mm. oppilaitosten ja tutkimuslaitosten kanssa. Meillä on vahva halu kehittää julkisia ruokapalveluja ympäristöystävällisempään suuntaan. Olemme sitoutuneet vähentämään hiilijalanjälkeämme ja parantamaan resurssiviisauttamme jo vuoden 2021 aikana. Osana Turun kaupunkikonsernia, Turun kaupungin hiilineutraaliustavoite vuoteen 2029 mennessä koskettaa myös Arkeaa.