Kouluruokakokeilu | Kokeilunpaikka.fi
3

Kokeilun oppi

-

Kokeilun teemat

HävikkiRuokaHiilijalanjälki

1631 katselukertaa

Kokeilu on luotu 06.03.2019

Ugly Foods ry ja Helsingin palvelukeskus

Kouluruokakokeilu

Kouluruoan ylijäämälle halutaan etsiä uusia hyödyntämisen keinoja

Miksi tämä kokeilu on tarpeellinen?

Ruoantuotanto on yksi suurimmista ihmiskunnan kulutuksen ympäristökuorman aiheuttajista. Kuntasektori tuottaa paljon hävikkiä, koska ruokaa valmistetaan suuria määriä eikä menekkiä voi kovin hyvin arvioida. Käykö koulujen ylijäämä kaupaksi? Toimiiko luottamukseen perustuva järjestelmä ruoan myymiseen? Vai onko rakennettava joku muu toimintamalli? Saako toiminnasta kannattavaa.

Miten kokeilu toteutetaan?

Kokeilussa testataan yhdessä Helsingin palvelukeskuksen kanssa ratkaisua, jolla yhden koulun ylijäämä voidaan hyödyntää läheisessä start-up-keskittymässä. Tarkoitus on hankkia välineistöä ja henkilökunta kokeilun toteuttamiseksi, löytää onnistunut toimintamalli ja skaalata sitä useampiin kouluihin. Kokeilussa palkataan lähetti päivittäiseen ruoan kuljettamiseen sekä hommataan tarvittava välineistö. Tämä tarkoittaa mm. kuljetusvälineistöä, lämpölaatikkoa sekä pysyvää laatikkoa/kaappia, johon lähetti voi noudetut ruoka-aineet toimittaa ja jossa ne säilyvät pitkälle iltapäivään. Hävikkiin liittyy aina epävarmuutta, ja koska se, jääkö hävikkiä tiedetään suhteellisen myöhään eikä aikaa tilausten ottamiseen käytännössä ole, nyt halutaan kokeilla luottamukseen perustuvaa järjestelmää. Kaikki ylimääräinen ruoka toimitetaan start-up-keskittymään lämpölaatikoissa ja laitetaan asianmukaiseen säilytykseen, josta annoksia voi ostaa pitkin päivää mobilepayn avulla. Kokeilu on tarkoitus toteuttaa huhti-toukokuussa

Kuka tai ketkä kokeilun toteuttavat?

Ugly Foods ry ja Helsingin palvelukeskus yhteistyökumppanina

Mikä on kokeilun kokonaisbudjetti ja miten se jakautuu maksajatahoittain?

Kokeilun budjetti on 5.000 eur, jolla rahoitetaan välineistö, tehdään suunnittelu ja käytännön toteutus sekä markkinointi. Lisäksi kokeiluun käytetään Helsingin kaupungin henkilökunnan työpanosta.

Millaista osaamista ja rahoitusta kokeilulla on käytettävissään?

Kokemus muutamasta kouluruokakokeilusta, jonka avulla havaittiin useita toteuttamista hankaloittavia ongelmakohtia, jotka nyt halutaan välineistön ja uuden toimintamallin myötä ratkaista. Tiimistä löytyy myös kokemusta lähettitoiminnoista, ruoan käsittelystä sekä kuntasektorin asiantuntemusta.

Mitä kokeilun matkalla on tapahtunut?

17.08.2019

Kokeilu alkoi yhteistyökumppaneiden kanssa neuvottelemalla. Maria01:n edustajat mainostivat kokeilua Slackissä sekä lisäksi veimme postereita aulaan. Maria01:ssä toivottiin, että ruokaa toimitetaan tällä kertaa vain perjantaisin, joten perjantai otettiin vakiotoimituspäiväksi. Tilaukset kerättiin doodlella ja tilausmäärä lähetettiin tekstiviestillä koulun keittäjälle Erjalle, joka pakkasi oikean määrän annoksia valmiiksi. Yhteistyökumppanimme A2B:n lähetit toimittivat ruoan Maria01:een, jossa meillä oli avustamassa eräs Karolina, jolla on työhuone paikan päällä. Hommasimme lämpökuljetuslaatikon, johon ruoat pystyi toimittamaan, mutta ongelmaksi osoittautui elintarviketurvallisuus. Laatikoita ei voi jättää vartioimatta. Siksi jatkokehitysideaksi syksyä ajatellen laatikoiden tulisi olla lukollisia ja koodi lukon avaamiseksi toimitettaisiin tilauksen yhteydessä. Helsingin palvelukeskuksen edustaja kertoi, että koska ruoat valmistetaan klo 10, ne tulee toimittaa asiakkaalle klo 14 mennessä, joten joku oli aina varmistamassa, että kaikki ruoat noudettiin. Maria01:ssä neuvoteltiin myös mahdollisesta yhteistyöstä ensi syksyksi Epic Foodin kanssa.

Kokeilimme myös kouluruoan myymistä ravintola Loopista maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin vähän erilaisella otteella. Periaatteena oli, että ruoka toimitettiin gn-pakeissa ja siitä tiedotettiin Lapinlahdessa käytössä olevalla Telegramilla alueella työskenteleville sekä läheiseen asumispalvelukeskukseen. Ruoka myytiin omiin astioihin, jolloin pakkausjätettä ei synny. Haasteena oli Loopin henkilökunnan kiireisyys ja ruoan lämpimänä säilyminen, mutta kokeilu onnistui kuitenkin hyvin ja kaikki osapuolet olivat tyytyväisiä. Helsingin kaupunki kerää kokeilusta palautetta kesäkuussa ja päättää jatkosta myöhemmin.

Kaiken kaikkiaan pelastimme 125 annosta ruokaa. Yhden annoksen hinta oli 3 euroa (sis. alv 14%).

Kommentit
Kirjaudu sisään kommentoidaksesi omalla nimelläsi
Piilota kommentit