-
Kokeilun teemat
1631 katselukertaa
Kokeilu on luotu 06.03.2019Ugly Foods ry ja Helsingin palvelukeskus
Kouluruoan ylijäämälle halutaan etsiä uusia hyödyntämisen keinoja
Ruoantuotanto on yksi suurimmista ihmiskunnan kulutuksen ympäristökuorman aiheuttajista. Kuntasektori tuottaa paljon hävikkiä, koska ruokaa valmistetaan suuria määriä eikä menekkiä voi kovin hyvin arvioida. Käykö koulujen ylijäämä kaupaksi? Toimiiko luottamukseen perustuva järjestelmä ruoan myymiseen? Vai onko rakennettava joku muu toimintamalli? Saako toiminnasta kannattavaa.
Kokeilussa testataan yhdessä Helsingin palvelukeskuksen kanssa ratkaisua, jolla yhden koulun ylijäämä voidaan hyödyntää läheisessä start-up-keskittymässä. Tarkoitus on hankkia välineistöä ja henkilökunta kokeilun toteuttamiseksi, löytää onnistunut toimintamalli ja skaalata sitä useampiin kouluihin. Kokeilussa palkataan lähetti päivittäiseen ruoan kuljettamiseen sekä hommataan tarvittava välineistö. Tämä tarkoittaa mm. kuljetusvälineistöä, lämpölaatikkoa sekä pysyvää laatikkoa/kaappia, johon lähetti voi noudetut ruoka-aineet toimittaa ja jossa ne säilyvät pitkälle iltapäivään. Hävikkiin liittyy aina epävarmuutta, ja koska se, jääkö hävikkiä tiedetään suhteellisen myöhään eikä aikaa tilausten ottamiseen käytännössä ole, nyt halutaan kokeilla luottamukseen perustuvaa järjestelmää. Kaikki ylimääräinen ruoka toimitetaan start-up-keskittymään lämpölaatikoissa ja laitetaan asianmukaiseen säilytykseen, josta annoksia voi ostaa pitkin päivää mobilepayn avulla. Kokeilu on tarkoitus toteuttaa huhti-toukokuussa
Ugly Foods ry ja Helsingin palvelukeskus yhteistyökumppanina
Kokeilun budjetti on 5.000 eur, jolla rahoitetaan välineistö, tehdään suunnittelu ja käytännön toteutus sekä markkinointi. Lisäksi kokeiluun käytetään Helsingin kaupungin henkilökunnan työpanosta.
Kokemus muutamasta kouluruokakokeilusta, jonka avulla havaittiin useita toteuttamista hankaloittavia ongelmakohtia, jotka nyt halutaan välineistön ja uuden toimintamallin myötä ratkaista. Tiimistä löytyy myös kokemusta lähettitoiminnoista, ruoan käsittelystä sekä kuntasektorin asiantuntemusta.