-
Kokeilun teemat
1183 katselukertaa
Kokeilu on luotu 19.01.2017Eskolan kylä ja Lapinjärven kunta ylittävät sektorit ja maantieteelliset etäisyydet etsiessään ratkaisuja lähikoulujen ja muiden lähipalveluiden turvaamiseen. https://eskolankoulu.blogspot.com/
Kokeilun tavoite on testata uutta toimintamallia lähikoulujen ja -palveluiden säilyttämiseksi, uusia teknologisia mahdollisuuksia hyödyntäen sekä totuttuja opetuksen järjestämiseen liittyviä raja-aitoja kaataen. Kokeilussa nähdään mahdollisuuksia päivittää opetus- ja kunnallisten palveluiden tarjonta järjestettäväksi osin paikasta riippumattomasti.
(Lapinjärven osalta kokeilu päättyi 31.7.2020 ja heidän raporttinsa oli tarkoitus julkaista alkuvuonna 2021.) Kannuksessa Keski-Pohjanmaalla sijaitseva Eskolan kylä ja Lapinjärven kunta ryhtyvät yhteistyöhön turvatakseen Eskolan kylän ja Lapinjärven kunnan Porlammin kylän palvelut. Kumppanit etsivät yhdessä uusia toimintamuotoja kunnallisen, yhteisöllisen ja yksityisen sektorin välillä. Testaamme ideaamme käytännön kautta. Koska Lapinjärven kunta ei fyysisen etäisyyden vuoksi pysty tuottamaan kaikkia Eskolassa tarvittuja koulupalveluita, vanhempainyhdistys HanhiKukko ry ja Eskolan Kyläpalvelu Oy vastaavat käytännön toimenpiteistä Eskolassa. Miten nämä vastuut jakautuvat, miten ne käytännössä tuotetaan ja miten Lapinjärven kunta hoitaa valvonnan - nämä ovat joitakin niistä kysymyksistä, joihin haemme vastauksia. Käytännössä lapset käyvät koulua Eskolassa normaaliin tapaan, mutta etäyhteyksiä hyödyntäen niiltä osin kuin se on tarkoituksenmukaista. Myös tätä rajanvetoa testataan kokeilussa: mitkä digitaaliset ratkaisut toimivat ja missä kohtaa perinteinen lähiopetus on paras vaihtoehto. Juridiset rajoitteet, esteet ja käytännöt ovat suuri haaste kokeilullemme. Olemme hakeneet niihin ratkaisuja yhteistyössä kontaktiemme kanssa. Syksystä 2018 lähtien Eskolassa toimii Lapinjärven kunnan alainen opetusryhmä, jolle Lapinjärven kunta on palkannut paikan päällä työskentelevän opettajan. Perinteisten opetusmetodien lisäksi käytetään hyväksi digitaalista opetus- ja arviointiympäristöä sekä kokeillaan erilaisia ohjelmasovelluksia. Eskolan kylän oma monipalveluyritys Eskolan Kyläpalvelu Oy ja vanhempainyhdistys HanhiKukko ry toimivat yhteistyökumppaneina Eskolan päässä, tukien Lapinjärveä esimerkiksi opetuksessa tarvittavan paikallistuntemuksen osalta. Lapinjärvellä kokeilu on saanut nimen "Eskola-hanke", ja hankkeen ohjausryhmään on pyydetty edustus kaikilta yhteistyöosapuolilta. Ohjausryhmä toimii kokeilun seurantavälineenä ja hallinnoijana, mutta varsinainen opetus tapahtuu normaaliin tapaan opetushenkilökunnan välisenä yhteistyönä. Kannuksen kaupunki on antanut Lapinjärven kunnalle opetusluvan Eskolassa nelivuotisen kokeilun ajaksi ja on määritellyt sen alkaneeksi tammikuusta 2018. Varsinainen opetuskokeilu kestää siis näillä näkymin käytännössä kolme lukuvuotta syksystä 2018 kevääseen 2021.
Kokeilun toteuttavat Lapinjärven kunta sekä Eskolassa vanhempainyhdistys HanhiKukko ry ja Eskolan Kyläpalvelu Oy
Kevääseen 2018 saakka opetustyötä Eskolassa rahoitti vanhempainyhdistys HanhiKukko ry talkootuotoilla, kylän monipalveluyritys Eskolan Kyläpalvelu Oy:n tarjotessa tilat ja ateriat. Haimme kokeilumme starttiin rahoitusta joukkorahoituksella. Saimme kokoon vajaat 4000 euroa, mikä riitti lukuvuonna 2017-2018 käytettäviin koulukirjoihin sekä pieneen osaan henkilöstökustannuksista. Kiitämme lämpimästi kaikkia tukijoitamme! Syksystä 2018 lähtien vastuu opetuksesta on Lapinjärven kunnalla, joka saa Eskolassa opiskelevista lapsista kotikuntakorvaukset. Kokeilun aloitusvaihetta varten on saatu VNK:lta siltarahoitus, sillä kotikuntakorvaukset liikkuvat taannehtivasti. Lopulliseen kokonaisbudjettiin vaikuttavat myös mm. tulevat oppilasmäärät. Kokeilulle ei ole määritelty erikseen palkattua projektityöntekijää.
Eskolassa on käytettävissä kylän monipalvelukeskus tiloineen ja palveluineen: koululuokat, liikuntasali, kyläkirjasto, lounasruokalan ateriapalvelut sekä ympäröivät luonto- ym. kohteet kylällä. Eskolan Kyläpalvelu Oy on Green Care Finland ry:n jäsen. Vanhempainyhdistys HanhiKukko ry:llä on vuosien kokemus koulun tukiyhdistyksenä toimimisesta sekä vankka kokemus omatoimisesta koulun pyörittämisestä. Lapinjärvi, ihmislähtöinen kunta, on avoin kokeilukulttuurille ja sillä on käytössään hyvät kontaktit erilaisiin yhteistyötahoihin.
Kokeilu ei saavuttanut kaikkia tavoitteitaan, mutta antoi siitä huolimatta tärkeitä tuloksia tuleville kokeilijoille ja lähikoulujen kehittäjille.
Kokeilu antoi mielenkiintoisen kuvan suomalaisen opetuskentän kokeilukyvykkyydestä.
Toivomme, että kokeiluraporttimme antaa eväitä tuleville koulukokeilijoille ja muille, jotka pyrkivät järjestämään lähikouluja etäyhteistyöllä. Lapinjärven kunta on laatimassa oman raporttinsa eMobiilikoulu -hankkeestaan. Eskolan edustajien ja kokeilun "kummin" laatima Lähikouluja etäyhteistyöllä -loppuraportti löytyy täältä: http://www.eskolankyla.fi/fi/lossari-keskus/hankkeitamme.html (siirryt Eskolan kylän sivuille)