Lähiruuan käytön lisääminen ja satokausiajattelun parantaminen ammattikeittiössä | Kokeilunpaikka.fi
1

Kokeilun idea

-

Kokeilun teemat

LähiruokaSatokausiajatteluSeutukunnan elinvoimaEkologisuusAmmatillinen koulutusVastuullisuusKestävät elämäntavatKestävä kehitys

1353 katselukertaa

Kokeilu on luotu 09.02.2021

Lähiruuan käytön lisääminen ja satokausiajattelun parantaminen ammattikeittiössä

Lähellä tuotetun ruuan lisäkäyttö ruoanvalmistuksessa. Satokausiajattelun tekeminen näkyväksi käytännön työssä ja ruokalistoilla.

Miksi tämä kokeilu on tarpeellinen?

Lähiruuan käytön lisääminen on tavoitteena Forssan seudulla. Seudullisia elintarvikehankintoja ollaan kehitäämässä ja tämä hanke olisi hyvä lisä siihen. Satokausiajattelu on osa kestävää kehitystä ja vastuullisuutta. Paikallisten satokausiajattelun mukaisten raaka-aineiden näkyminen ruokalistalla on osa kulttuurista kestävyyttä. Lähiruuan tarjoaminen on ekoteko parhaimmillaan!

Miten kokeilu toteutetaan?

Muokataan ruokaohjeita lähiraaka-aineiden käyttöön soveltuviksi. Tavoitteena saada toukokuussa uudistunut ruokalista. Uusien ruokaohjeiden kokeileminen ja kehittäminen yhteistyössä ravintola- ja cateringalan opetuksen kanssa. Oman satokausikalenterin tekeminen ruokalistasuunnittelun tueksi, jossa on arjessa käytettäviä raaka-aineita satokausittain.

Kuka tai ketkä kokeilun toteuttavat?

Pääasiallinen toteutttaja Forssan ammatti-instituutin ruokapalvelut ja ravintola- ja cateringalan opetus. Seudullia elintarvikehankintoja on koordinoimassa ProAgria Etelä- Suomi omassa hankkeessaan, jossa olemme mukana.

Mikä on kokeilun kokonaisbudjetti ja miten se jakautuu maksajatahoittain?

Raaka-aine hankintoihin ja ruokaohjeiden kehittämiseen on varattu budjetissa pieni osa. Jatkoa ajatellen tullaan ottamaan ohjelman mukaiset kustannukset huomioon talousarviota laadittaessa. Tähän työhön menevät palkkakustannukset ovat jo ruokapalveluiden budjetissa.

Millaista osaamista ja rahoitusta kokeilulla on käytettävissään?

Pro Agria Etelä Suomen seutuhankintaprojektin mukana tuleva osaaminen ja sen kautta tulevat yhteistyöyritykset. Oppilaitoksella on jo yhteistyötä paikallisten lähituottajien, kuten Koivulan Kuorimon ja Paijan tilateurastamon kanssa. Opetuksen raaka-aineisiin voidaan käyttää rahaa vastuullisuuden ja tuotekokeilun muodossa.

Ruokapalvelun koko ja toiminta-alue?

Ruokapalvelut palvelevat Forssan ammatti-instituutin kaikkia opiskelijoita ja henkilökuntaa. Olemme moniammatillinen oppilaitos. Pääsosa ruokailijoista on 16-19 -vuotiaita nuoria, sukupuolijakauma melko tasan tyttöjä ja poikia. Ruokailijoita käy lounalla noin 400 henkilöä normaaliaikana, maksuttomalla aamupuurolla noin 200 henkilöä. Ruokapalvelut työllistävät 5 henkilöä, lisäksi tehdään yhteistyötä alan opetuksen kanssa.

Motivaatio ja resurssit kehitysohjelmaan osallistumiseen?

Tämän kehitysohjelman myötä olisi mahdollisuus panostaa seudullisiin elilntarvikehankintoihin. Vastuullisuusosaamisen lisääminen koko oppilaitoksessa. Strateginen tavoitteemme on olla edelläkävijä vastuullisuusosaamisessa. Seutukunnan elinvoimaisuuden kasvattaminen on myös yksi tavoitteemme.