Lainakypäräpalvelu | Kokeilunpaikka.fi
1

Kokeilun idea

-

Kokeilun teemat

Vapaa-aikaLiikuntaKiertotalousTyöhyvinvointiLiiketoimintamallitKokeilutHarrastuksetLiikenneHyvinvointi

564 katselukertaa

Kokeilu on luotu 31.08.2017

Stella Aaltonen, Turun kaupunki

Lainakypäräpalvelu

Lainakypäräkokeilulla pyritään tarjoamaan kaupunkipyörien yhteyteen lainattavia tai vuokrattavia pyöräilykypäriä. Kypäriä tarjotaan valittujen kaupunkipyöräpysäkkien yhteydessä.

Miksi tämä kokeilu on tarpeellinen?

Turkuun on tulossa kaupunkipyöräjärjestelmä keväällä 2018. Tämä lisää ilman kypärää ajavien pyöräili-jöiden määrää katukuvassa. Turussa on vielä paljon pyöräilyreittejä, jotka kulkevat autoliikenteen lomas-sa. Etenkin tällaisilla reiteillä pyöräilijät käyttävät mielellään pyöräilykypärää. Kaupunkipyörien käyttäjillä ei usein ole mahdollista kuljettaa mukanaan omaa pyöräilykypärää. Tämä aiheuttaa sen, että kyseisen pal-velun käyttäjät ajavat ilman kypärää, vaikka he normaalisti käyttäisivät kypärää. Kaupunkipyörien käyttöasteeseen saattaa vaikuttaa negatiivisesti se, että pyöräilykypäriä ei ole tarjolla. Kokeilun tavoitteena on selvittää onko lainakypäräpalvelulle kysyntää sekä pontentiaalisia palvenuntarjoajatahoja.

Miten kokeilu toteutetaan?

Mikäli tarjolla olisi mahdollisuuden kypärän käyttöön, kaupunkipyörällä liikkuisivat myös ne käyttäjät, jotka eivät rohkene ajaa liikenteen seassa ilman kypärää. Kypärien tarjoaminen välittää positiivisen viestin niiden tarpeellisuudesta. Tuloksena olisi lisäksi testattu toimintamalli monistettavaksi muihin kaupunkipyöriä harkitseviin tai käyttäviin kaupunkeihin. Turun kaupunkipyörien yhteydessä pilotoitavalla lainakypärä –palvelulla selvitetään onko kaupunkipyörien käyttäjillä kiinnostusta kypärien käyttöön. Ideaa kokeillaan aluksi yhdellä lainauspisteellä osana lanseerattavaa kaupunkipyöräjärjestelmää 1.5.2018 alkaen. 1.5.2018-31.8.2018

Kuka tai ketkä kokeilun toteuttavat?

Kokeilun toteuttaa Turun kaupunki, CIVITAS ECCENTRIC -hanke.

Mikä on kokeilun kokonaisbudjetti ja miten se jakautuu maksajatahoittain?

Kokeilun budjetti on 8000 euroa.

Millaista osaamista ja rahoitusta kokeilulla on käytettävissään?

Tiimillä on laajaa osaamista erilaisten palvelumuotojen toteuttamiseen ja suunnitteluun. Osa suunnittelusta voidaan rahoittaa olemassa olevasta hankkeesta.