Liikuntarajoitteiselle saunailoa! | Kokeilunpaikka.fi
3

Kokeilun oppi

-

Kokeilun teemat

823 katselukertaa

Kokeilu on luotu 10.09.2018

Päivi Tenhunen-Marttala

Liikuntarajoitteiselle saunailoa!

Turvallinen ja helppokäyttöinen henkilönostin saunaan liikuntarajoitteisen avuksi.

Miksi tämä kokeilu on tarpeellinen?

Haluaisin parantaa liikuntarajoitteisen henkilön mahdollisuutta saunoa turvallisesti. Kokeilussa opitaan millainen henkilönostin sopii parhaiten saunatiloihin sekä selvitetään nostimen hankinnan ja asennuksen kustannukset.

Miten kokeilu toteutetaan?

Ideani on saunaan asennettava henkilönostin, jota käyttäjä voi säätää helppokäyttöisestä, riittävän kokoisesta ja hyvin valaistusta säätimestä. Henkilönostimessa lattiapinta-ala olisi noin 1,5m x 1,5m. Siinä olisi kaiteet kolmella sivulla sekä helppo, mutta turvallinen mahdollisuus kiinnittää esim. pyörätuoli tai rollaattori nostimeen turvavyöllä tms. (esim. joiden bussien tapaan). Kaiteiden sisäpuolella olisi penkki/ laude yhdellä sivulla - tietysti haapalautaa tavallisen saunan tavoin sekä selkänojalaudat. Laudetta voi käyttää mikäli omassa apuvälineessä ei ole valmiiksi istuinta (esim. kipsi jalassa oleva murtumapotilas). Henkilönostimen lattiamateriaali pitäisi olla luistamatonta ainetta, jotta pyörätuoli, rollaattori, kepit tms. pysyvät liukumatta paikallaan. Ala-asennossa henkilönostin olisi lattiatasolla asennettuna oveen nähden niin, että nostimeen voi esteettömästi rullata apuvälineen kanssa. Kiinnitettyään itsensä turvallisesti nostimeen, käyttäjä voi säätää nostimen korkeutta helppokäyttöisistä ja ehdottomasti hyvin valaistuista "napeista". Olisi hyvä, mikäli käyttöliittymässä ei olisi hipaisunäppäimiä, vaan konkreettiset, koholla olevat esim. silikonipintaiset, luistamattomat säätönappulat, joiden muoto kertoisi selkeästi säädetäänkö nostinta ylös vai alas. Konkreettiset "nappulat" sopivat paremmin näkövammaisille sekä ovat intuitiivisesti helppokäyttöiset iäkkäämmekin käyttäjälle. Lisäksi säätimessä pitäisi olla turvahälytysnappi, jonka voi ohjelmoida ottamaan yhteyttä sovittuun tahoon. Ideaa voisi testata esim. Maskun neurologisessa kuntoutuskeskuksessa, jossa kuntoutetaan paljon nimenomaan liikuntavammaisia potilaita. Saunassa on jo pyörätuolille jätetty tila, mutta lattiatasossa. - Sauno siinä sitten! Henkilönostimen voisi asentaa pyörätuolipaikalle. Tarvittavia nostimia myydään jo liikuntavammaisten apuvälineiksi esim. kotiin. Kokeilusta saataisiin tietoa nostimen käyttömukavuudesta. Testauksessa tulisi ottaa huomioon nostimen soveltuvuus kosteisiin ja kuumiin tiloihin sekä säätimen käyttö ja muotoilu samoin vaativiin lämpö- ja kosteusominaisuuksiin. Kokeilu olisi mahdollista aloittaa puoli vuotta-vuosi ideakilpailun päättymisen jälkeen.

Kuka tai ketkä kokeilun toteuttavat?

Kokeilun voi toteuttaa uskoakseni yhteistyössä Neuroliiton, Maskun neurologisen kuntoutuskeskuksen sekä jonkin/ joidenkin henkilönostivalmistajien kanssa.

Mikä on kokeilun kokonaisbudjetti ja miten se jakautuu maksajatahoittain?

Suurimmat kustannukset muodostuvat kokeilun kordinaattorin palkkaamisesta. Koordinaattori neuvottelee yhteistyötahojen kanssa: Neuroliitto, Maskun neurologinen kuntoutuskeskus, laitevalmistajat ja asentajat. Sopiva kokeiluaika olisi puoli vuotta ja koordinaattorin palkka sivukustannuksineen noin 30 000€.

Millaista osaamista ja rahoitusta kokeilulla on käytettävissään?

Ehdotuksen tekijällä on valmiit yhteydet Neuroliittoon sekä Maskun neurologiseen kuntoutuskeskukseen.

Mitä kokeilun matkalla on tapahtunut?

10.09.2018

Liikuntarjoitteisten saunanystävien määrä kasvaa ikääntyneen väestön lisääntyessä. Myös moni nuori kansalainen voi olla esim. tilapäisesti liikuntarjoitteinen esimerkiksi tapaturman vuoksi. Pysyvästi liikuntavammaisille pitäisi taata yhdenvertaiset mahdollisuudet käyttää kotien ja julkisten palveluiden tiloja.


Sauna on yksi hankalimmista paikoista tehdä turvalliseksi: Lattia on kova ja ainakin kosteana liukas, korkea lämpötila aiheuttavat sekä palovamman mahdollisuuden että vanhemmalle tai heikkokuntoiselle henkilölle jaksamisen ongelmia.


Kuitenkin saunalla on todettu olevan paljon terveyshyötyjä, joten saunomisen pitäisi olla jokaiselle suomalaiselle mahdollista; olemmehan - jos emme enää syntyneet, niin - kasvaneet saunoihimme kiinni!


Kuinka mahdollistaa hyvät löylyt liikuntarajoitteiselle?

Kommentit
Kirjaudu sisään kommentoidaksesi omalla nimelläsi
Piilota kommentit