Lintua monella tapaa | Kokeilunpaikka.fi
1

Kokeilun idea

-

Kokeilun teemat

Kiertotalous

517 katselukertaa

Kokeilu on luotu 31.08.2017

Simo Kaksonen / Järvi-Saimaan Palvelut Oy

Lintua monella tapaa

Kukon lihaa pidetään vaikeana valmistaa. Suomessa tapetaan tuhansia kukkoja siihen kun heidän ”työsopimuksensa” lakkaa. Jalo eläin menee rehuksi tai pahemmassa tapauksessa suoraan vain kuoppaan. Sama käy munineille kanoille.Miksi tuhlaamme näin?

Miksi tämä kokeilu on tarpeellinen?

Haluamme tuoda kukon ja munineet kanat ruokapöytään. Alueellamme liian moni kukko ja kana kokee turhan kohtalon vain sen takia että hän on kukko, tai tehtävänsä jo täyttänyt kana. Alueellamme on nälkäisiä suita. Alueellamme on myös ruuanlaiton ammattilaisia, jotka osaavat loihtia kukosta huippuruokaa. Lämpimänä, tuoreeltaan, suoraan ruokapöytään. Saada kukot ja munineet kanat laajamittaisemmin ruokapöytään. Vähennetään merkittävää sivuvirtaa.

Miten kokeilu toteutetaan?

Kokeilemme ensin pienesti ja paikallisesti. Kontatkoimme paikalliset tuottajat ja sovimme kokeilusta. Sulkavan keittiöillä kukoista valmistetaan huippulounas koko alueen nälkäisille. Tästä oppineena kokeilemme erilaisia valmistustapoja. Emme tietenkään kokeile vanhainkodilla, sehän on kiellettyä. Mutta kokeilemme koulun keittiössä. Ja valmiin ruuan jaamme kaikille asiakkaille. Resurssiviisaasti ja kiertotalouden näkölkulmasta fiksusti. Ideaa testataan Sulkavan keittiöllä. Kokeillaan miten munineiden kanojen ja kukkojen valmistus onnistuu, millaisia reseptejä pitää kehittää, miten laitetusta kanasta ja kukosta koululaiset ja vanhukset pitävät. Loppuvuosi 2017.

Kuka tai ketkä kokeilun toteuttavat?

Kokeilun toteuttaa Järvi-Saimaan Palvelut Oy:n keittiöt

Mikä on kokeilun kokonaisbudjetti ja miten se jakautuu maksajatahoittain?

4000 €

Millaista osaamista ja rahoitusta kokeilulla on käytettävissään?

Suurtalouskeittiöillä on vankka ammattitaito raaka-aineiden käsittelemiseen, innovaatiiviseen toimintaan, reseptiikan kokeilemiseen, innostumiseen ja innostamiseen.