-
Kokeilun teemat
677 katselukertaa
Kokeilu on luotu 18.07.2017Osuuskunta Visia
Tavoitteena on selvittää kaupoissa syntyvän maitotuotteiden hävikin suuruus ja miten sen hakeminen voitaisiin toteuttaa, sekä kerätä ideoita sen hyödyntämiseksi
Maitotuotteiden tuotanto on ympäristöä kuormittavaa ja niiden hävikin suuruudeksi on arvioitu 8,4 miljoonaa kiloa. Kokeilun tavoitteena on selvittää, paljonko hyödynnettävissä olevien maitotuotteiden hävikki on. Samalla on tarkoitus kartoittaa parasta ennen käyttöpäivän ylittäneiden maitotuotteiden keräämisen vaihtoehtoja, sekä ideoita hävikin hyödyntämiseksi. Pidemmän aikavälin tavoitteita ovat ruokahävikin pienentäminen, kiertotalouden toteutumisen edistäminen, sekä ilmastonmuutoksen hillintä.
Haluamme selvittää, voisiko maitotuotteiden hävikin hyödyntää jotenkin muuten kuin biokaasun valmistuksessa. Ensimmäinen vaihe, johon haemme rahoitusta, on kartoittaa kauppojen maitotuotteiden hävikin määrää ja kerätä ideoita hävikin hyödyntämiseksi, mutta myös selvittää kierrättämisen lisäämiseen kohdistuvia esteitä. Kokeilussa haastatellaan asiantuntijoita ruokaketjun eri vaiheilta. Taustaselvityksen ja haastatteluiden avulla muodostetaan suositukset päiväyksen ylittäneiden maitotuotteiden turvallisesta ja tehokkaasta keräysjärjestelmästä. 1.10-30.11
Osuuskunta Visia, yhteistyössä Osuuskunta Universon kanssa.
4960 euroa.
Tiimiimme kuuluu ympäristöasiantuntija Noora Piila ja kiertotalousasiantuntija Anna Virolainen. HOK-Elannon laatu- ja ympäristöpäällikkö Satu Kattilamäki on lupautunut haastateltavaksi.