Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piirin kokemusasiantuntijat | Kokeilunpaikka.fi
1

Kokeilun idea

-

Kokeilun teemat

Vapaaehtoistoiminta

634 katselukertaa

Kokeilu on luotu 12.10.2017

Heini Varpukari, Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piirin kokemusasiantuntijat

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri kouluttaa vapaaehtoisia kokemusasiantuntijoita. He kertovat oman tarinansa mm. uusissa teemailloissa, joissa käsitellään tiettyjä aiheita (esim. synnytyksen jälkeinen masennus, imetyksen haasteet, koliikki, ero, maahanmuuttajana Suomessa). Lisäksi heidän osaamistaan voidaan hyödyntää eri työryhmissä kehittämässä piirin toimintaa sekä perhekeskustoiminnassa että avoimissa ja suljetuissa vertaisryhmissä.

Miksi tämä kokeilu on tarpeellinen?

Ajanjaksolla raskaus-syntymä-lapsen kasvu, eteen tulee monia uusia tilanteita ja asioita. Monilla ihmisillä on jo kokemusta näistä asioista ja monet ihmiset tarvitsevat apua näihin asioihin. Apua pitäisi myös olla saatavilla moneen asiaan ja samasta paikasta -> yhden luukun periaate. Monelle tämä ennaltaehkäisevä apu olisi jo riittävä ja vertaistuellisuus on erittäin tärkeä osa avun saamista. Jo pelkästään se, että kuulee muidenkin käyvän samoja asioita läpi ja vielä ns. selviytymistarinan niistä, auttaa. Yhteisömme sisällä toimii esimerkiksi Facebook -ryhmä, joka tavoittaa yli 6 500 äitiä Turun seudulta. Ryhmän sisällä käsitellään haastavia asioita ilman ammatillista ohjaamista. Kokemusasiantuntijoiden sekä ammatillisen osaamisen hyödyntäminen teemailloissa, perhekeskustoiminnassa sekä vertaisryhmissä kokoaisi yhteen avun tarvitsijat turvallisesti.

Miten kokeilu toteutetaan?

Kokemusasiantuntijoiden kouluttaminen olisi uusi toimintamuoto MLL:n Varsinais-Suomen piirissä. Kokemusasiantuntijoita on käytetty ennen paljon mm. mielenterveys- ja päihdepalveluiden parissa, mutta nyt toisimme saman toimintamuodon ennaltaehkäiseviin palveluihin. Kouluttamalla kokemusasiantuntijoita annamme vertaistuellista kokemusasiantuntijuutta asiakkaillemme yhdessä ammattilaisen kanssa suunnitellusti. Järjestämme teemailtoja sekä vertaisryhmiä monista eri aiheista. Aiheita käsitellään teorian kautta sekä keskustelua käydään mentalisaatioon perustuen. Kokeilemme erilaisia toimintamuotoja ja rakennamme niistä toimivan yhtälön, joka mallinnetaan valtakunnalliseksi koko MLL:ssa. Piirissä on tähän toimintaan jo valmiina perheystävälliset tilat ja mahdollisuus lastenhoitoon teemailtojen yms. aikana. Jos koemme, että meidän tarjoama ennaltaehkäisevä apu ei ole riittävä, ohjaamme asiakkaamme palveluverkostossa eteenpäin muun avun piiriin. Kouluttamalla kokemusasiantuntijoita saamme järjestöömme myös uusia vapaaehtoisia. Kokemusasiantuntijana oleminen auttaa työstämään omaa kokemustaan ja kokemusasiantuntijana toimimista motivoi myös muiden auttaminen, itselle saadun avun jakaminen eteenpäin, ennaltaehkäisevään toimintaan osallistuminen, mielekäs tekeminen vapaa-ajalle sekä mahdollisuus kerätä itselle arvokasta tietotaitoa esimerkiksi tulevaisuuden työelämää tai opiskelua varten.