Mäskin hyötykäyttö - logistiikka | Kokeilunpaikka.fi
3

Kokeilun oppi

-

Kokeilun teemat

Kiertotalous

1043 katselukertaa

Kokeilu on luotu 18.08.2017

Idealgrain Oy

Mäskin hyötykäyttö - logistiikka

Jotta mäskiä voitaisiin hyödyntää tehokkaasti ilman turhia kustannuksia, pitää se saada tuoreena käyttöön. http://www.hs.fi/ruoka/art-2000005310451.html https://www.facebook.com/spentgrainlab/

Miksi tämä kokeilu on tarpeellinen?

Pilaantuvan tuotteen säilytys ja kuljetus pienpanimolta kokeilulaboratorioon. Löytää kustannustehokas ratkaisu logistiikkaan ja tuoresäilöntään.

Miten kokeilu toteutetaan?

Tutkimalla ensin mäskissä piilevät riskit, voimme välttää ne oikeanlaisella säilytyksellä, joka vaatii kokeiluja erilaisten astioiden ja kuljetusmuotojen avulla. Tämän prosessin rakentaminen ja kokeilumuotoinen tutkiminen. Ketju panimolta koelaboratorioon. Astiointi panimoprosessin jälkeen, kuljetus ja säilyvyyden tutkiminen sen jälkeen. Logistiikan kokeiluajanjakso rakennetaan yhden kuukauden mittaiseksi käytännön harjoitteeksi marraskuussa 2017. Lokakuun ajan suunnitellaan ja rakennetaan mallia ja toteutus tapahtuu marraskuussa. Tulokset puretaan joulukuussa.

Kuka tai ketkä kokeilun toteuttavat?

Idealgrain Oy yhdessä koulutusorganisaatioiden ja panimoalan yritysten kanssa.

Mikä on kokeilun kokonaisbudjetti ja miten se jakautuu maksajatahoittain?

5000€. Palkat, kuljetus ja astiointikustannukset ja tutkimustoiminta.

Millaista osaamista ja rahoitusta kokeilulla on käytettävissään?

Kontaktit ja verkosto. Elintarvike ja panimoalan tuntemus. Mikrobiologinen tuntemus. Mäskin tuntemus. Kuljetuskalusto.

Kokeilun oppi

Saavuttiko kokeilu tavoitteensa?

Tavoitteet eivät täyttyneet odotetussa muodossa, mutta suuntaviivat hahmottuivat kaikkien muuttujien joukosta. Emme ole hakoteillä, muttaa lisätutkintaa pitää vielä tehdä ja harkita kuinka pitkiä aikoja ja matkoja mäskiä kannattaa kuljettaa. Säilyvyyteen löydettiin erilaisia tapoja ja uskomme niiden toimivan isommassa mittakaavassakin. Lisätutkintaa varten saimme logistiikan opiskelijan toteuttamaan opinnäytetyön aiheesta. Tällä tavoin voimme paneutua syvemmälle kustannusrakenteisiin ja aikataulutukseen. Pääongelmat: mäskin pilaantuvuus, haun aikaikkuna, astiointi, kuljetusmatkat, kustannukset, jäähdytys.

Mitä uutta tietoa kokeilulla saatiin?

Opimme lisää mäskin mikrobiologisista ominaisuuksista, pilaantuvuuden aikaikkunasta, yksinkertaisen aikataulutuksen ja kalenterin synkronoinnista tuotannon ja panimon välille, kustannusrakenteesta kun otetaan huomioon polttoaineet, sähkö, työ, välineet.

Mitä kokeilun matkalla on tapahtunut?

19.12.2017

Mallasjäännös eli mäski on herkästi pilaantuva tuote, joka pitää saada puhtaissa olosuhteissa nopeasti käyttöön jos käyttökohde on elintarvike. Kuljetus ja astiointi pitää olla oikeanlainen.

Kommentit
Kirjaudu sisään kommentoidaksesi omalla nimelläsi
Piilota kommentit