Matalan kynnyksen ennaltaehkäisevä diabeteskiertue | Kokeilunpaikka.fi
1

Kokeilun idea

-

Kokeilun teemat

Diabetes

696 katselukertaa

Kokeilu on luotu 31.05.2019

Provion Oy

Matalan kynnyksen ennaltaehkäisevä diabeteskiertue

100t suomalaista sairastaa tietämättään diabetesta.Perusterveen on hankala päästä julkiselle puolelle tutkimuksiin.Tyypin 2 diabetes jää useilla toteamatta ja hoitamatta ajoissa.Me tuomme ohjauksen ihmisten luo kiertuemuotoisesti ja pyrimme parantamaan ennaltaehkäisevällä toiminnalla kansanterveyttä http://www.provion.fi/pages/fi/etusivu.php

Miksi tämä kokeilu on tarpeellinen?

Haluamme tehdä ennaltaehkäisevää diabetestyötä ja tuoda kansalaisten keskuuteen kiertävän, matalan kynnyksen diabetesinfopisteen, jonne kuka tahansa voi tulla keskustelemaan asiasta, saamaan ohjausta ja tehdä helpon riskikartoituksen. Teemme myös ilmaisia mittauksia, kuten verensokeri, verenpaine, paino ja kehonkoostumus. Koska hakemuksissa peräänkuulutettiin ensisijaisesti liiketoimintapotentiaalia niin meillä liiketoimintamalli pohjautuu sidosryhmien yhteistyömalleihin. Näemme, että tämän tyyppinen kiertue kiinnostaa monipuolisesti yhteistyökumppaneita, kuten liikuntakeskuksia, ruokavalmistajia, mittauslaitteiden valmistajia tai yksityisiä terveysasemia, joiden asiakkaiksi riskiryhmäläisiä voidaan ohjata. Näämme, että tuotesittelyä, maistatuksia ja tuotemyyntiä pystyisi tekemään myös suoraan tapahtumapaikalta. Haluamme nähdä, että jos oppi tuodaan ihmisen luo, niin ottavatko he sen helpommin vastaan. Samalla tutkimme diabeteksen ennaltaehkäisyn liiketoiminnallisia mahdollisuuksia erilaisten yhteistyökumppaneiden kanssa.

Miten kokeilu toteutetaan?

Tuomme pyörillä liikkuvan diabetesneuvonnan ihmisten luo ja luomme helpon väylän tulla keskustelemaan tästä sairaudesta ammattilaisten ja vertaistukiryhmäläisten kanssa. Diabetesbussiin laitetaan aiheeseen liittyvä teippaukset ja kalusteet. Sohvaryhmissä on mukava keskustella ammattilaisen kanssa aiheesta ja saada tukea sairauden ennaltaehkäisystä. Uskomme, että vertaistuella on merkittävä rooli neuvonnassa, koska vain diabeetikko voi kertoa, millaista sairauden kanssa eläminen on ja miten se vaikuttaa päivittäisiin rutiineihin esimerkiksi lääkehoidon osalta. Rakennamme diabetesbussin, joka ajetaan kolmella paikkakunnalla keskeisille sijainneille, joissa liikkuu paljon ihmisiä. Pyrimme saamaan näkyvyyttä etukäteen paikallislehdissä sekä tekemään SoMe-kampanjoita. Selvitimme Valviran ylitarkastajilta, että kokeilun toteuttaminen ei vaadi lupia, koska potilaistietoja ei kerätä. Tapahtumissa näkyvät olennaisena myös yhteistyökumppanit, jotka esim. vetävät päivän aikana kaikille sopivaa taukoliikuntaa. Tuomme visuaalisia elementtejä myös tapahtumaan ja konkreettisesti näytämme, millaista puhdasta ja monipuolista ravintoa suomalaisten pitäisi syödä ja millaiset määrät, jotta pysyisimme terveinä. Kiertuesuunnittelu ja yhteystyökumppaneiden kartoitus ja hankinta kesäkuussa. SoMe-kampanjat, muu mainonta ja rekan työstä elokuussa Varsinainen kiertue elokuun loppu tai syyskuun alku.

Kuka tai ketkä kokeilun toteuttavat?

Kalusto tulee maan johtavalta roadshow-rakentamisen ammattilaiselta Provionilta, joilla on kattava kalusto muunneltavista busseista, rekoista ja perävaunuista ja kokemusta ammattitaitoisten tapahtumien järjestämistä. Kiertueella työskentelevät terveydenhuoltoalan ammattilaiset ja sisältö suunnitellaan yhdessä tiimin yhteistyölääkärin kanssa, joka on erikoistunut diabeteksen ennaltaehkäisyyn ja elintapamuutoksiin.

Mikä on kokeilun kokonaisbudjetti ja miten se jakautuu maksajatahoittain?

Total 7500e Kaluston liikuttaminen kolmelle paikkakunnalla sis. tekniikka 1000e/pv, 3000e Teippaukset autoon sekä muut markkinointimateriaalit ja esitteet 1000e Palkat: 1000e/pv: 3000e Muut kulut: (luvat, tilat, SoMe-mainonta): 500e

Millaista osaamista ja rahoitusta kokeilulla on käytettävissään?

Kalusto ja osaava tiimi tämäntyyppisten tapahtumakiertueiden rakentamiseen sekä ammattitaitoinen henkilöstö tapahtumapäiviin.